Cesnakové pagáčiky

namarie - fotkanamarie, 31. mája 2017
Cesnakové pagáčiky
Foto: namarie

Keď máte chuť na niečo slané k vínku a máte trochu viac času a pevné nervičky na prípravu :)

8
porcií
100 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

300 g
300 g
100 ml
1 bal
2 ks
1 PL
2 PL
5 ks
5 strúčikov
100 g
300 ml
50 g




Postup

  1. 1

    Najskôr si dajte uvariť celé zemiaky a pripravte si kvások. Ja som použila sušenie droždie pretože iné v obchode samozrejme zase nemali :) Keď chcete, použite čerstvé. Sušené droždie si rozpustím v malom hrnčeku s vlažnou vodou, s 1 PL kryštálového cukru a nechám tak cca 10 - 15 minút nakvasiť.

  2. 2

    Zatiaľ čo vám pracuje kvások, pripravte si do väčšej misy na cesto mix 250 g hladkej múky a 300 g polohrubej múky a soli. V ceste si urobte priehlbinku a nalejte tam hotový kvások s dvoma vaječnými žltkami. Začnite pomaly miešať a opatrne prilejte 100 ml oleja a 300 ml mlieka. Vypracujte si nelepivé cesto, ktoré na 15 - 20 minút nechajte pod utierkou odpočívať.

  3. 3

    Po 20 minútach cesto dajte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte tak nech je hrubé max 1 - 2 cm. Ja cesto vaľkám vždy na papieri na pečenie, neprilepuje sa a nemusíte potom upratovať ten bordel:) Na rozvaľkané cesto nastrúhajte uvarené zemiaky, cesnak, maslo posoľte a okoreňte čiernym korením, korenim na grill (Lidl) a na guláš. Cesto preložte na polku, zakryte utierkou a nechajte odpočívať ďalších 15 minút.

  4. 4

    Po 15tich minutách preložte cesto opäť na polku a poriadne ho rozvaľkajte. Nepanikárte keď vám začnú zemiaky s cesnakom cez cesto presvitať a drať sa na povrch - to je v pohodičke, prisypte len trochu múky a všetko bude ok. Keď to máte hotové, nožom spravte na povrchu cesta mriežku - pozor len jemne prikladajte, nech ho neprerežete, to by bolo úplne v keli :)

  5. 5

    Rúru vyhrejte na 200 stupňov. Na plech si dajte papier na pečenie a z pripraveného cesta pomocou pohára povykrajujte krúžky. Krúžky poukladajte vedľa seba na plech a potrite ich žĺtkom. Potom ich posypte nastrúhaným syrom a celou rascou, alebo čím chcete :)

  6. 6

    Pagáče dajte do rúry na cca 30 minút, alebo dokým sa neupečú pekne do zlatista. S podávaním som moc nečakala a dali sme si ich po 5 minutách od vytiahnutia z rúry. Také teplé boli mňaaaam. Môžete ich jesť len tak, alebo k nim vyskúšajte kyslú smotanu, či tzaziky :) Keď ich náhodou všetky nezjete, poriadne ich uzavrite do sáčku a aj na druhý deň budú úplne mäkké. Dobrú chuť :))

    Cesnakové pagáčiky - obrázok 6

Diskusia k receptu

jerica
Receptíky na pagáčiky u nás majú otvorenú kuchársku knihu. Tvoj recept s cesnakom určite prevonia nielen kuchyňu. Další v poradí na vyskúšanie :-)
jamalinka
poznám, sú fajn mäkučké a chutné, poradím s mriežkou - robím s krájačom - kolieskom mriežkovaným na krájanie zemiakov na šalát, jemne pritlačím a hotovo. Ešte pridám - výborný je k nim omáčka : kyslá smotana, tatárska omáčka, cesnak, trošku mletej papriky a dochutiť sladko, kyslo, slano - podľa chuti, pagáčiky sa opatrne prerežú cez polovicu a naplnia touto zmesou , vždy len toľko čo sa ihneď zje, skúste, uvidíte o ochutnáte aj niečo iné....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia