Cesnakové pečivo

Cesnakové konty (fotorecept)

Autor receptu: namarie

Cesnak je moja najobľúbenejšia potravina, dávam ju jednoducho do všetkého - a po novom i do týchto skvelých, chrumkavých kontov, plných lásky a „sviežeho“ dychu :) Jednoduché, rýchle a strašne dobré!

3
porcie
40 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Toto cesto nápadne pripomína cesto na langoše, takže najskôr si pripravíme kvások. Tentokrát nie z mlieka ale z trošku teplejšej vody (pozor nie horúcej), 2 ČL cukru a kvasníc. Dávam len polku kocky. Hojne to postačí. Kvások necháme chvíľku odstať. Stačí 5 min.
  2. Do misky nasypeme múku (trochu si nechajte aj na vaľkanie), kvások, 40 gramov roztopeného masla, mlieko izbovej teploty a pridáme kvások. Ak ste zabudli nechať mlieko odstáť na izbovú teplotu, prilejte k nemu trochu teplej vody, hneď sa dá doporiadku :) Ide o to, že ak nalejete do kvásku studené mlieko, máte po chlebe, lebo kvasnice nevystúpia a ak aj vystúpia tak za 100 rokov. A na to predsa nemáme čas. Takže cesto pekne vymiešajte, malo by pripomínať cesto na langoše. Ak to chcete mať ešte nadýchanejšie, pridajte počas miesenia cesta ešte 1 PL rastlinného oleja. Cesto nechajte odstáť pod kuchynskou utierkou pri radiatore. Stačí mu 10 - 15 min.
  3. Zatiaľ čo cesto kysne, nastrúhajte si cesnak, zalejte ho zvyškom roztopeného masla, trochou oleja, pridajte soľ a sušené alebo čerstvé bylinky. S medvedím cesnakom je to úplne geniálne, ak nemáte, stačí bazalka, alebo oregano. Zmes poriadne vymiešajte.
  4. Tak a teraz prichádza tá napínavá časť. Vykysnuté cesto si dajte na vopred pomúčnenú dosku. Je jedno či cesto vykyslo veľa alebo málo. Uzlíky sa dodatočne nadýchnu v rúre, takže žiaden stresss ani pridlhé čakanie. Cesto vyvaľkajte na cca 3 - 4cm hrúbku. Vznikne vám cca obdlžnik, ktorý nožom narežete na rovnaké pásy - jeden pás by mal mať hrúbku polovice vášho palca. Ak máte malé palce, smola - budete z toho mať jednohubky :D
  5. Keď sú pásiky narezané postupujte nasledovne. Vezmite pásik, spojte jeho dva konce, zatočte ich a potom urobte uzlík. Konce uzlíka spojte a prilepte o seba do tej dierky čo vám vznikla pri robení uzlíka. Viď obrázok. Hotové uzlíky poukladajte s dostatočným rozostupom na plech vyložený papierom na pečenie. Ak nemáte papier, potrite plech olejom.
  6. Uzlíky potrite cesnakovou zmesou a šup s nimi do rúry vyhriatej na 180 stupňov a to na 10 - maximálne 15 min. Pozor nedajte sa zmiasť tým. že sa uzlíky tvária ako surové, pretože ich povrch neni zlatistý. Je to ilúzia, po 10 minutách skontrolujte spodok uzlíka a ak ten má už zlatisto chrumkavú farbu, sú hotové.
  7. Nechajte vychladnúť a Voilà, cesnakové knoty, najlepšie na svete sú hotové. Podávajte s kyslou smotanou, alebo plnotučnou horčicou, alebo s tým na čo máte chuť :) Teším sa na Vaše výsledky, kolegyne a kolegovia :) Dobrú chuť!