Cesnaková polievka z vývaru z halušiek

bigbadboy1 - fotkabigbadboy1, 1. septembra 2016

Dnes som varil na obed bryndzové halušky a ako je mojim zvykom, vždy keď varím halušky, tak neodmysliteľnou súčasťou je výborná cesnaková polievka.

5-6
porcií
15 minút
príprava

Suroviny

2-3 l (alebo zo strapačiek)
2-3 ks




Postup

  1. 1

    Keď varíme bryndzové halušky alebo kapustové strapačky, odložíme si vývar, v ktorom varíme halušky (v chladničke nám vydrží aj dva dni).

  2. 2

    Zemiaky očistíme pokrájame na malé kocky a uvaríme. Vodu v ktorej sa zemiaky varili necháme a pridáme vývar z halušiek. ( Ja si vo vývare vždy nechám aj za hrsť halušiek )

  3. 3

    Pridáme prelisovaný cesnak, mletú rascu, dochutíme soľou a necháme zovrieť. Odstavíme a pridáme nesekanú čerstvú alebo mrazenú petržlenovú vňať.

  4. 4

    Podľa chuti môžeme pridať opečenú slaninku, klobásku a pod. Ja som dnes dal oravskú slaninku a v chladničke sme mali kúsok údenej krkovičky tak som ho nakrájal na kocky a hodil do polievky. ;-)

  5. 5

    Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

frezia
Haluskovu polievku som tiez varievala. Vo vode som nechala aj par halusiek, pridala som kmin, bobkovy list, vyslahala som dve vajcia, pridala ich do polievky a na zaver ocot a majoranku posuchanu v dlani. Bola to vyborna polievka. Dakujem za pripomenutie, celkom som na nu zabudla.
jozka2
Spomenula som si na detstvo,stale ked boli varene pirohy ci zem. halusky a moj otec stale chcel este takuto polievku tak som to jedla aj ja.tato polievka je sice velmi jednoducha,ale velmi chutna.Musim skusit znovu.
haji
Moudrá to polévka. Určo vyzkouším. Díky za receptík!
lidia3
Tiež vývar z halušiek zužitkujem na výbornu zemiakovu polievku s hubami a kyslou smotanou ale vyskušam aj tuto polievku
marienka44
Ja robím ináč. Vodu po hauskach necham sedimentovat a pouzijem len to najhustejsie. Zemiaky uvarit v minime novej vody s rascou. Potom na zohriatom oleji chvilu opecieme kusky cesnaku a cervenu papriku. Zaliat vodou z halusiek, peidat aj zemiaky, spolu povarit a basta. :-) Moja polievka ma cervenú farbu.
2x anilah a ivo
jack
Predvčerom som robila strapačky s tvarohom.Tento receptík mohol prísť skôr!?A pozdáva sa mi aj rp od Marienky44.Raz skúsim.
marikafil
ja som si tiež tak celkom nedávno spomenula, že toto robievala moja mamka a keďže môj muž "musí" mať polievku, tak som mu navrhla, že vyskúšam, ako som si pamätala (ako decku mi teda veľmi nechutila, priznám sa...). nevarila som ďalšie zemiaky, len som nechala hodnú dávku halušiek a pridala som celú hlavu cesnaku a červenú papriku, trochu zohriate na oleji, aby sa cesnak nepripálil. chutilo mu náramne a odvtedy ju robím vždy s haluškami. ale teda červenú ako @Marienka44. ale aj táto môže byť výborná.
1x anilah
izabella929
Moja maminka nám varievala túto polievočku.Len vtedy sme mali svoje zemiaky zo záhrady, ktoré sa chemicky neošetrovali.Dnes by som na ňu nemala chuť,aj keď môže byť výborná..
lianka
Ja tiež robievam z haluškového vývaru ale na červeno. Trošku si rozpálim olej, pridám papriku, zalejem vývarom, pretlačím do neho pár strúčikov cesnaku, prichutím dobrotou a polievka je na svete. A tiež nechávAm vo vývare niekoľko halušiek.
evanaaa
Mama robievala túto polievku po vyvarení nie halušiek ( a možno aj z nej, neviem), ale keď robila cestoviny, rezance, fliačky, no nedávala zemiaky ale zarobila vaječnú " hmlovinu" - liate vajce. Bolo to niečo podobné ako tzv. zasmažená polievka, ale nerobila zásmažku do nej.
babidka
Ako dieta som tuto polievku vyslovene neznasala a odmietala som ju jest :-) No a moj otec k nej chcel aj zemiakove alebo aspon obycajne lokse , jeho mama im to tak robievala kedze to bolo velmi lacne a syte jedlo . Moj manzel je polievkovy , takze mu ju pri najblizsej prilezitosti urcite uvarim .Ja zjem halusky a on bude mat polievku....:-)
jjanosik
Ked rajbem zemiaky na halusky tak nechavam kus zemiaku nepostruhaneho a take orajbane zemiaky sa varia vo vode s haluskami. Teda nie extra. Potom rozpustim oravskej slaninky a v nej oprazim cesnak (pre mna cim viac cesnaku tym lepsie) a toto vlejem do horucej haluskovice.
valeri
dobrá polievočka, u nás sa robí aj z vody, po vyvarení rezancov




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia