Cesnačka

Cesnačka
Foto: evusik
evusikEvusik, recept pridal: 11. marca 2010 14:47Ďalšie jeho recepty

Cesnačku robím hlavne v zime lebo zohreje a posilní aj keď asi nie je pre každého. Niekdo cesnak nemôže a kto môže mal by ju konzumovať len v prípade, že sa nechystá do práce, na rande, prípadne na inú schôdzku. Dôvody sú zrejmé.

Suroviny

5
minút
príprava
10
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Táto polievka je ideálna keď sa vrátite uzimračený zo sánkovačky, lyžovačky alebo len tak z prechádzky. Je rýchlo hotová a super zahreje. Ideálne je ak máme vývar kurací alebo hovädzí, ktorý zriedime trochou vody. Ak nemáme uvaríme si vývar z kocky bujónu, dochutíme korením a soľou podľa vlastnej chuti.

2

Do taniera pretlačíme 1-2 strúčiky cesnaku, môžeme aj priamo do hrnca, ale do taniera môžete dať každému podľa chuti, pridáme na kocky nakrájaný syr Eidam, odporúčam 45% a nie ten náhražkový, ten sa vám v polievke rozteče a ani nebudete vedieť že tam máte syr, pridáme chlebové krutóny a zalejeme vývarom. U nás dávam syr a krutóny zvlášť do misiek a každý si pridáva po troche, alebo tak ako má rád.

3

Chlebové krutóny: starší chlieb nevyhadzujem, nakrájam ho na kocky, opražím ich na panvici na troche oleja a potom pomaly na celkom vlažnej plotničke (elekt. na 1) suším, alebo keď mám toho chleba viac, hodím kocky na plech a suším ich v trúbe. Dám ich do plastovej nádoby a strčím do mrazáka a keď potrebujem mám. Chlebové krutóny môžeme nahradiť chlebom opečeným na sucho, najlepšie v hriankovači a nalámaným na kúsky, ale krutóny sú lepšie.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • frezia68, 11. marca 2010 o 16:27
    Evušik,pripomenula si mi,že som ju dávnejšie nerobila.Robím ako Ty,len syr strúhaný tvrdý si každý pridáva podľa chuti.A švagrinka mi poradila,na základ cesnačky môžem použiť vodu zo zliatych varených zemiakov,ak sú vlasné-domáce.Bola tiež fajná,zajtra robím -:))


  • frezia68, 11. marca 2010 o 16:28
    A chlebové krutóny tiež mám v zásobe......


  • cistinka, 11. marca 2010 o 20:01
    Dlho som nejedla cesnačku, ešte že si mi to pripomenula, je to rýchle a my ju máme všetci radi...


  • 1956, 12. marca 2010 o 07:09
    Cesnačku máme všetci radi,hlavne môj muž. Uvarím na kocky pokrájané zemiaky/zaliaté viacej ako pri klasicky varených zemiakoch/,dochutím vegetou,kockou bujónu a dám veľa cesnaku. Nakoniec pridám na kocky pokrájaný a opečený chlebík.


  • janazjarku, 12. marca 2010 o 07:28
    Moja sestra raz na Morave natrafila na fajnú cesnačku a dovtedy otravovala pokiaľ ujo kuchár neprezradil recept. Na základ používajú výhradne čistý hovädzí vývar. Vývar sa nechá zovrieť. Cesnak sa pridáva až keď je polievka odstavená a potom samozrejme klasika syr a krutóny. Takže keď sa z hovädzej polievky vyloví "husté" precedím a je cesnačka :-)


  • evia, 12. marca 2010 o 07:42
    aj ja robím rovnako, ale keď robím cesnečku zo zliatych zemiakov pridávam ešte malú lyžičku sladkej papriky a lyžičku masti, aby sa spravili na polievočke oká.


  • enge149, 12. marca 2010 o 09:36
    cesnačku sme mali včera,lebo je taraz také nanič počase a všade lietajú bacily,treba si posilňiť imunitný systém,aj ja varím zemiaky domáce a pridám cesnak,sladkú papriku aj štipľavá môže byť,alebo feferónka a nakoniec na zjemnenie maslo,petrž,vňať a krutónky alebo opekané pečivo,mňam


  • jozefj, 12. marca 2010 o 09:43
    Cesnačku mám rád akejkoľvek podobe . Aj tato bude fajn.


  • evusik, 12. marca 2010 o 09:51
    to s tou zemiakovou vodou je super nápad, určite vyskúšam.
    Čo sa týka vývaru, chcela som to tam napísať len som zabudla. Ja keď mám viac vývaru, alebo sa nezje, pretože sme z manželom už sami, dávam si ho do menších nádobiek a do mrazáka. Používam buď pod mäso na podliatie, alebo ako základ polievky - aj cesnačky.


  • boxik, 12. marca 2010 o 10:20
    Cesnačku mávam minimálne raz do týždňa a z cesnaku z mojej záhrady , ktorý je oproti činskemu exrazit.Vylieči aj choroby , ktoré sa ma len chystali napadnúť.A o náprave organizmu po ťažkých večeroch (stane sa) ani nehovorím.


  • hefi, 12. marca 2010 o 11:08
    Ja som cesnačku už dávnejšie nerobila, ale používam aj bujón, aj vodu zo zemiakov a namiesto opečeného chleba, rozšľahám vajíčka a popúšťam (ako do zaprážanej rascovej polievky, ktorú sme my mamičky papkávali keď sme boli mladé a kojili sme detičky a chceli mať viac mliečka). V nedeľu bude cesnačka.


  • frezia68, 12. marca 2010 o 17:19
    Boxik:kvalitný z trhu sme minuli ( záhradku už nemám) a ten čínsky používam z nutnosti,nuž čo.......ak nie je iný.Ale na jeseň urobím zásoby z ekrazitu :-))


  • lulu88, 4. októbra 2012 o 12:14
    Mňam, skúšala som, chutila, a dnes som trocha chorľavá tak si ju idem spraviť :) Mám ju uloženú, veeeeľmi chválim :)


  • jozka2, 7. februára 2014 o 15:52
    boxik,skusil si dat cinsky cesnak do niecoko ako nakladane uhorky ?!cosi s octom ten tam za 3 dni uplne zozelena,stalo sa mi to ked som nakladala rydziky,potom som sa dozvedela,ze to robi cinsky cesnak.zda sa mi,ze on ani nie je taky zdravy ako nas.


  • jozka2, 7. februára 2014 o 19:59
    a este sa pouziva voda tzv.obariny,ked sa odvaria zemiakve halusky,z tejto vody sa robi tiez cesnakova polievka a velmi chutna.


  • megdesign, 7. februára 2014 o 20:27
    @jozefyna a tuto ti nevadi, ze je tiez cesnacka dana, co? Ale ta mojej zeny ti "lezala v zaludku" :) Zeby preto, ze je mojej zeny? :) Si trapna jak v juli sneh :D


  • megdesign, 7. februára 2014 o 20:32
    @evka nic proti tvojej cesnacke, vypada fayne a ja take mooooozem :)


  • natascha1, 7. februára 2014 o 20:38
    @megdesign s tebou je fakt kopec srandy



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist