Cesnačka

evusik - fotkaevusik, 11. marca 2010
Cesnačka
Foto: evusik

Cesnačku robím hlavne v zime lebo zohreje a posilní aj keď asi nie je pre každého. Niekdo cesnak nemôže a kto môže mal by Zobraziť celý popisCesnačku robím hlavne v zime lebo zohreje a posilní aj keď asi nie je pre každého. Niekdo cesnak nemôže a kto môže mal by ju konzumovať len v prípade, že sa nechystá do práce, na rande, prípadne na inú schôdzku. Dôvody sú zrejmé.

5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Táto polievka je ideálna keď sa vrátite uzimračený zo sánkovačky, lyžovačky alebo len tak z prechádzky. Je rýchlo hotová a super zahreje. Ideálne je ak máme vývar kurací alebo hovädzí, ktorý zriedime trochou vody. Ak nemáme uvaríme si vývar z kocky bujónu, dochutíme korením a soľou podľa vlastnej chuti.

  2. 2

    Do taniera pretlačíme 1-2 strúčiky cesnaku, môžeme aj priamo do hrnca, ale do taniera môžete dať každému podľa chuti, pridáme na kocky nakrájaný syr Eidam, odporúčam 45% a nie ten náhražkový, ten sa vám v polievke rozteče a ani nebudete vedieť že tam máte syr, pridáme chlebové krutóny a zalejeme vývarom. U nás dávam syr a krutóny zvlášť do misiek a každý si pridáva po troche, alebo tak ako má rád.

  3. 3

    Chlebové krutóny: starší chlieb nevyhadzujem, nakrájam ho na kocky, opražím ich na panvici na troche oleja a potom pomaly na celkom vlažnej plotničke (elekt. na 1) suším, alebo keď mám toho chleba viac, hodím kocky na plech a suším ich v trúbe. Dám ich do plastovej nádoby a strčím do mrazáka a keď potrebujem mám. Chlebové krutóny môžeme nahradiť chlebom opečeným na sucho, najlepšie v hriankovači a nalámaným na kúsky, ale krutóny sú lepšie.

Diskusia k receptu

frezia68
Evušik,pripomenula si mi,že som ju dávnejšie nerobila.Robím ako Ty,len syr strúhaný tvrdý si každý pridáva podľa chuti.A švagrinka mi poradila,na základ cesnačky môžem použiť vodu zo zliatych varených zemiakov,ak sú vlasné-domáce.Bola tiež fajná,zajtra robím -:))
cistinka
Dlho som nejedla cesnačku, ešte že si mi to pripomenula, je to rýchle a my ju máme všetci radi...
1956
Cesnačku máme všetci radi,hlavne môj muž. Uvarím na kocky pokrájané zemiaky/zaliaté viacej ako pri klasicky varených zemiakoch/,dochutím vegetou,kockou bujónu a dám veľa cesnaku. Nakoniec pridám na kocky pokrájaný a opečený chlebík.
janazjarku
Moja sestra raz na Morave natrafila na fajnú cesnačku a dovtedy otravovala pokiaľ ujo kuchár neprezradil recept. Na základ používajú výhradne čistý hovädzí vývar. Vývar sa nechá zovrieť. Cesnak sa pridáva až keď je polievka odstavená a potom samozrejme klasika syr a krutóny. Takže keď sa z hovädzej polievky vyloví "husté" precedím a je cesnačka :-)
evia
aj ja robím rovnako, ale keď robím cesnečku zo zliatych zemiakov pridávam ešte malú lyžičku sladkej papriky a lyžičku masti, aby sa spravili na polievočke oká.
enge149
cesnačku sme mali včera,lebo je taraz také nanič počase a všade lietajú bacily,treba si posilňiť imunitný systém,aj ja varím zemiaky domáce a pridám cesnak,sladkú papriku aj štipľavá môže byť,alebo feferónka a nakoniec na zjemnenie maslo,petrž,vňať a krutónky alebo opekané pečivo,mňam
jozefj
Cesnačku mám rád akejkoľvek podobe . Aj tato bude fajn.
evusik
to s tou zemiakovou vodou je super nápad, určite vyskúšam.
Čo sa týka vývaru, chcela som to tam napísať len som zabudla. Ja keď mám viac vývaru, alebo sa nezje, pretože sme z manželom už sami, dávam si ho do menších nádobiek a do mrazáka. Používam buď pod mäso na podliatie, alebo ako základ polievky - aj cesnačky.
boxik
Cesnačku mávam minimálne raz do týždňa a z cesnaku z mojej záhrady , ktorý je oproti činskemu exrazit.Vylieči aj choroby , ktoré sa ma len chystali napadnúť.A o náprave organizmu po ťažkých večeroch (stane sa) ani nehovorím.
hefi
Ja som cesnačku už dávnejšie nerobila, ale používam aj bujón, aj vodu zo zemiakov a namiesto opečeného chleba, rozšľahám vajíčka a popúšťam (ako do zaprážanej rascovej polievky, ktorú sme my mamičky papkávali keď sme boli mladé a kojili sme detičky a chceli mať viac mliečka). V nedeľu bude cesnačka.
frezia68
Boxik:kvalitný z trhu sme minuli ( záhradku už nemám) a ten čínsky používam z nutnosti,nuž čo.......ak nie je iný.Ale na jeseň urobím zásoby z ekrazitu :-))
lulu88
Mňam, skúšala som, chutila, a dnes som trocha chorľavá tak si ju idem spraviť :) Mám ju uloženú, veeeeľmi chválim :)
jozka2
boxik,skusil si dat cinsky cesnak do niecoko ako nakladane uhorky ?!cosi s octom ten tam za 3 dni uplne zozelena,stalo sa mi to ked som nakladala rydziky,potom som sa dozvedela,ze to robi cinsky cesnak.zda sa mi,ze on ani nie je taky zdravy ako nas.
jozka2
a este sa pouziva voda tzv.obariny,ked sa odvaria zemiakve halusky,z tejto vody sa robi tiez cesnakova polievka a velmi chutna.
1x a0ka
megdesign
@jozefyna a tuto ti nevadi, ze je tiez cesnacka dana, co? Ale ta mojej zeny ti "lezala v zaludku" :) Zeby preto, ze je mojej zeny? :) Si trapna jak v juli sneh :D
boxik
Toto je moja obľúbená ,akurát keď to ide ,väčšinou v pondelok , používam zvyšok mäsovej polievky . Výsledok závisí od cesnaku a to nielen od množstva ale aj kvality a ,nechcem sa chváliť ,môj domáci paličiak je ekrazit.
1x evusik
evusik
@boxik (21.4.2023 15:25)
súhlasím, nie je nad domáci cesnak :-) aj ja sadím, pretože u nás sa cesnaku minie veľa, sadím zimný a už teraz vyzerá dobre tak dúfam, že bude dobrá úroda.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia