České koláče

eraserhead - fotkaeraserhead, 10. februára 2014
20
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 ml
100 g
100 g
20 g
3 ks
1 štipka
10 g
Tvarohová plnka:
200 g
70 g
2 PL
2 ks
5 g
1 štipka
Lekvárová plnka:
200 g




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, 1 lyžičky cukru a droždia si pripravíme kvások. Do preosiatej múky pridáme soľ, citrónovú kôru (kôru si pripravíme z jedného chemicky neošetreného citróna a rozdelíme si ju na 3 časti), vanilínový cukor, kvások, vlažné mlieko, žĺtka, rozpustené maslo. Dôkladne vypracujeme na vláčne a nelepivé cesto. Necháme asi hodinu vykysnúť (cesto zakryte a vložte napríklad do vypnutej rúry).

  2. 2

    Kým cesto kysne, pripravte si zmiešaním jednotlivých surovín (okrem hrozienok) plnky. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na asi 1,5 cm a pomocou pohára vykrajujeme kolieska do ktorých dnom pohára spravíme menšiu proehlbinu ktorú rovnomerne zaplníme plnkou, tvarohovú ozdobíme hrozienkami. Kraje koláčov potrieme zvyšným žĺtkom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180° C približne 20 minút.

  3. 3

    Recept je prebratý z knihy: Zlatá babičkina kuchárka @bashar che si di a الموصل? Ascolta Israele? Website counter

Diskusia k receptu

tiginko
veľmi mi pripomínajú moje milované Domažlické alebo Chodské koláče, na ktorých som vyrastala cez prázdniny u mojej českej babičky. Sú presne z takýchto surovín, veľké a poskladané z tvarohovej, makovej a lekvárovej plnky. Sama som ich nikdy nepiekla, len som pomáhala vždy mojej mame, a mrzí ma to. Už by sa patrilo to napraviť. Pekný recept, kto by to do teba povedal ;-)
medovnicek
milujem piecť takéto koláčiky a určite vyskúšam aj tento recept podľa teba, inak je neskutočné, keď chlap dokáže takto pracovať s kysnutým cestom, máš môj neskonalý obdiv:)
margaretka28
takéto koláče moje deti volajú rozprávkové, lebo sú takmer v každej knižke vymaľované ako tieto tvoje, krásne ich máš, aj recept na cesto sa mi páči, pre mňa najlepší zákusok
violeta
takéto tvarohovo-lekvárové a smotanové so solou sú u nás velmi oblúbené, vlastne... najoblúbenejšie :-)
labocca
....teraz ku kave by sa veru hodili:-). Vyzeraju uzasne...:-)
eraserhead
@medovnicek niektoré veci idú a niektoré nie
napríklad špagety, mám ich veľmi rád (všeobecne cestoviny) ale ešte sa mi nepodarili tak aby som bol s nimi spokojný
ywett
krásne sa ti vydarili a domáce sú najlepšie
eraserhead
vedela by @redakcia prípadne @tomas povedať v čom je prínos v menežovaní času pridania receptu?
tento tu
 varecha.pravda.sk/recepty/rychla-raw-mnamka/49271-recept....

som pridal včera 23:16 stále však pri ňom svieti "ČAKAJÚCI NA ZVEREJNENIE" čo je zaujímavé v súvislosti ak si pozriem recepty ktoré boli pridané dnes a sú aj dnes zverejnené (od "49275" vyššie)
Očakávam iné ako infantilné vysvetlenie


tomas
@eraserhead pokiaľ máte priamu otázku na redakciu, tak sa pýtajte priamo redakcie (napr. emailom), pokiaľ chcete kontaktovať admina (je na to tlačítko pri každom recepte).

Navyše nerozumiem čo presne myslíte otázkou "v čom je prínos v menežovaní času pridania receptu?" trochu nerozumiem, čo sa vlastne pýtate.

Admini nemanažujú čas receptov. Admini hotové recepty schvaľujú (to znamená, že niektoré môžu aj zamietnuť).

Vo vašom prípade je podľa mňa recept nekompletný. Čiže je správne, že nebol schválený. Napríklad suroviny nekorešpondujú s "textom" receptu.

Osobne by som ešte odporúčal trochu premyslieť názov a dĺžku postupu. Síce neplatí pravidlo pre minimálnu dĺžku textu popisu.

V každom prípade príde mi trochu infantilné sa pýtať cez diskusné komentáre "prečo mi nebol zverejnený recept?" Skúste, prosím, nabudúce priamo kontaktovať redakciu, ľahšie/rýchlejšie objavíme vašu otázku...
eraserhead
@tomas , to že som položil túto otázku verejne má tiež svoj účel, ide o systém ako taký a ako ho máte nastavený a to že si reagoval ty (ten ktorý píše tento web) mi iba dáva zapravdu že otázka bola položená oprávnene

Čo sa týka menežovania času pridania receptu, mám silný pocit že @niekto subjektívne určuje kedy bude daný recept zverejnený (ak vôbec) prípadne upraví cez dostupné rozhranie čas pridania receptu a ten sa následne zobrazí v inom časovom slede (osobná skúsenosť).

O menežovaní adminmi časom a o svojej skúsenosti s týmto som už písal 04.11.2013 na webmaster@varecha.sk a išlo o tento recept
 varecha.pravda.sk/recepty/jablkove-lupienky-/46012-recept...

rozhodne je to vaše právo recept zamientúť


V mojom prípade je podľa teba recept
 varecha.pravda.sk/recepty/rychla-raw-mnamka/49271-recept....

nekompletný, “Napríklad suroviny nekorešpondujú s "textom" receptu.“ Áno máš pravdu v prvej surovine chýba jej názov (čerstvé figy)

Prečo by som mal premyslieť názov a dĺžku postupu?
Rýchla=tento recept sa dá zvládnuť za 5minút a menej (prekrojíš figu a zvinieš tam to mäso-slaninku)
RAW=recept je pripravený zo surových surovín Tiroler Speck je tepelne neupravené bravčové mäso Figy sú surové
Mńamka=sladké ovocie a mäso je veľmi chutné a rafinované jedlo (v slovníku varecháča „mňamka“)

Ako som už písal vyššie, raz som ti písal na e-mail (2 krát pod recept) výsledok =bez tvojej reakcie.
Mám dlhoročné skúsenosti s tým že keď sa človek nevie odosobniť pri systémových riešeniach a „ide“ po človekovi a nie po probléme nik si nepomôže a neriešený problém ťa doženie v inej farbe a tam kde by si to nečakal
@tomas ak do koncepcie varecha.sk nepasuje projekt @eraserhead tak mi to daj jednoznačne vedieť
tomas
@eraserhead opakujem, ak chcete písať niečo priamo mne, píšte mi email. Nie je v mojich silách reagovať hneď na komentáre a diskusie.

Varecha podporuje občas trošičku viac len recepty, ktoré majú peknú fotku, alebo veľmi zaujímavý obsah, tie sú občas viac promované (a dá sa to považovať za menežovanie). A to robí ľubovoľný web na svete, že zvýrazní obsah, ktorý je zaujímavý. Rovnako to robia televízie, rádiá, noviny, ak majú niečo zaujímavé, tak to trochu zvýraznia.
julica
Ja som si vsimla, ze niektore recepty su pridane dvakrat, hoci sa na nich nezmenilo nic len uvodna fotka, autorka ta ista. nechapem.
methi
Co su to za hluzy? Vyzera to ako sladke zemiaky. Ale take akesi ine. Co je to?
kimlo
@methi to ruzove je spekacik s 83% podielom mäsa, vhodny na opekanie, gril, alebo utopencov.. ;-)
methi
Alebo nejaka repa to bledsie. Taro to asi nebude, tie su mensie a blede. Slonia noha je velka, vychadza mi to na sladky zemiak a nejaku repu. No som zvedava, co sa z toho vykluje. Dufam, ze aj nejaky zaujimavy recept potom das. Taketo hadanky mam inak rada.
methi
:D no tak nakoniec som tomu dala ja!
methi
@katka take vysusene? No ale ked to druhe je spekacik, tak mas mozno aj pravdu.
katka78
Miška, myslela som to vpravo. Ja som ich robila len raz, takto podobne vyzerali. Akurát ja som mala asi od disponovanejšieho býka, boli o čosi väčšie a sa mi marí, že aj viac podlhovasté ;-) No som zvedavá na ten sľúbený recept od @eraserhead.
eraserhead
@katka78 je to ako hovoríš, to že sú také malé je tým že sú už uvarené a olúpané
takže @methi testovanie dopadlo celkom fajn dnes som si to dal ako prílohu k čaju z puškvorca


1x radost
methi
Taketo nie, ale to video ako to chytaju je dobre.
eraserhead
@methi
žiaľ redakcia odstránila z receptu mimo iné aj tie odkazy na videá ...

toto je rýchlejší spôsob ako si ich možno pripraviť, EVO, cesnak 4-5 minút na panvici, posypať petržlenom a podávať


eraserhead
mám aj jednu verziu zelenej špargľe zo sépiou ..
zatiaľ len toto ..



 goo.gl/qrQ2y6...

ej ombre päťka s hviezdičkou, raz som niečo také dostal zo slohu 5 za more chýb a hviezdu za obsah .....