Česká sviečková fotorecept

boldy - fotkaboldy, 4. apríla 2011
Česká sviečková (fotorecept)
Foto: boldy

Nedávno som mala možnosť prvýkrát ochutnať sviečkovú v jednej českej reštaurácii. Veľmi ma nadchol, a tak som sa rozhodla aj doma pripraviť túto sviečkovú Zobraziť celý popisNedávno som mala možnosť prvýkrát ochutnať sviečkovú v jednej českej reštaurácii. Veľmi ma nadchol, a tak som sa rozhodla aj doma pripraviť túto sviečkovú pre rodinu. Pripravujem ju na každú vhodnú príležitosť, lebo je veľmi chutná.

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
100 ml
50 g
1 ks
1 ks čerstvá
1 ks
2 ks
30 g
250 ml




Postup

  1. 1

    Umyté mäso mäso nakrájame ostrým nožom malé trhliny a dáme do vnútra kúsky slaniny. Mäso okoreníme a osolíme. Mrkvu, cibuľu a zeler opečieme zľahka na oleji v panvici. Mäso osmažíme na povrchu. Zalejeme 500 ml vody. Všetky koreniny (čierne korenie, bobkový list) zmiešame a varíme. V panvici stále sledujeme dostatok vody. Keď je mäso hotové, odoberieme ho a udržiavame v teple.

    Česká sviečková (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäsovú šťavu so zeleninou precedíme cez sito alebo premixujeme ručným šľahačom a vytvoríme omáčku. Omáčku privedieme s trochou vody do varu a zahustíme so smotanou na varenie. Ochutíme ju aj citrónovou šťavou a cukrom. Podávame s domácimi knedlíčkami alebo knedľou, ozdobíme šľahačkou, džemom, petržlenovou vňaťou a citrónom.

    Česká sviečková (fotorecept) - obrázok 2

Diskusia k receptu

hubata
Dobrá, osvedčená klasika, po ktorej zostanú len vylízané taniere. Po knedlo-vepřo-zelo je toto u nás naobľúbenejšie jedlo. Ono je lepšie zeleninu pretrieť cez sito, aby omáčka mala aj svoju štruktúru, pekne je vidno mrkvičku.
sovka62
Češi a Moraváci sú na sviečkovú experti. Boli sme na svadbe na Morave a ako hlavný chod bol výber z rôznych jedál. Moraváci si skoro všetci dali sviečkovú, čo ma prekvapilo, u nás je to jedlo na bežný deň.
boldy
ja keď som lenivá tak rozmixujem, ale niekedy cez sito pretriem, je to lepšie áno :)
@sandratamer samozrejme omáčku, čo ide na maso, už som to opravila
julica
Tak týmto sa zavďačím najmä našim chlapcom, to vylizujú taniere. Robím ju už tak, že mäso poopekané a podliate červeným s bylinkami a zeleninou (tej dávam oveľa viac, najmä mrkvy) pečiem v pekáči v trúbe, taká opečená zeleninka vydá zo seba skvelú chuť.
ainy
ja mám svokra moraváka a už niekoľko rokov sa snažím tento recept zdokonaliť....mne poradil okoreniť mäso aj tymiánom a do rozmixovanej zeleniny dať za lyžicu obyčajnej horčice
boldy
@julica v trúbe môže byť tiež fajn, len to červené ja teda v jedlách nemusím :)
@hor čica? vyskúšam nabudúce
remcula
No, jsem taky moravačka, pravda je, že u nás je to klasika. nenapadlo mne, že byste tady neměli svíčkovou!! Takže u nás se většinou dělá v troubě, má to jinou chuť než na pánvi, popravdě, to si ani neumím představit! :-O Já zeleninu mixuji, máme to raději. Maso špikujeme, tak jak je uvedeno v receptu. Svíčková není název omáčky, ale úpravy masa. Mnozí si myslí, že je to naopak. Vynikající je s brusinkami. Já to tak nedělám, brusinky jsou fakt drahé, ale syn i zeť, oba kuchaři brusinky vždy přidávali. V ten den, kdy se vařila svíčková, měli vždy více lidí:-)) Bohužel, oba již dělají jinou práci, kuchařinou v ČR neuživíte rodinu a je to veliká škoda. :-(
vybusna
@remcul ja si brusnice kupujem, ale len na ozdobu ich davam na tanier. Tvoji chalani ich davali nejako inak do tej omacky...alebo tiez len na ozdobu?
marienka44
@Bokly ,ja robim svieckovu tak, ze maso dam do "pacu" na 24 hod. Po slovensky spravne moridlo.Potom ju dokoncim v tlakovom hrnci a tiez davam do omacky horcicu a zaprazku,pripadne zatrepku so smotanou. Ochutim citronovou stavou a kryst. cukor karamelizujem /je to lepsia chut ako obycajny cukor/ a rozvareny pridam k omacke. Kolegyne v praci davaju do omacky aj na spic noza mletu ciernu kavu kvoli farbe.
marienka44
@Bokly ,chybaju mi v Tvojom recepte borievky, ktore davam s korenim do gazy do moridla. Bobkovy list je neodmyslitelny. :-)
boldy
každý ma nejaké vylepšováky ako to robí, ale hlavne, že to chutí
@marienka44 bobkový tam predsa musí byť, ale káva to by už asi zmenilo trošku chuť nie? borievky, brusnice každý nech si dá, načo má chuť :)
concord
Som prekvapený, že tam nedala horčicu. Horčica tam robí chuť. Asi to zabudla uviesť. Inak na sviečkovú existuje spústa receptov. Ja som najlepšiu jedol v jednom penzionáte na juhu Čiech. Bola skutočne vynikajúca + vynikajúce české knedlíky.
evanaaa
Horčicu dávam do zátrepky, ale nešpikujem. Raz som to urobila a rušila ma tá slaninová chuť, kazila mi dojem. Dávam aj petržlen, no borievky klen ak robím hovädzie nadivo, čo je podobné, len mäso sa nepečie ale dáva do pácu aj na tri dni ( ako spomína aj Marienka, len to už nie je sviečková). Práve včera som robila niečo podobné, ale som prvýkrát skúšala s bravčovým, samozrejme, že to nebola " sviečková", ale mäso na zelenine so smotanou.
babuscha
asi robím na zelenine a so smotanou, úplne jednoducho, rýchlo a chutne:
do talkového hrna dám olej, bravčové mäso vcelku ( ruža z pliecka, stehno alebo karé - len aby bolo chudé ), opečiem z každej strany, pridám mazenú zeleninu pod sviečkovú, soľ, bobkový list, nové kortenie celé, čierne korenie, podlejem zavriem asi 30 min odkedy začne hrniec syčať dusím, mäso vyberiem, povyberám korenia a všetko spolu zmixujem ponorným mixérom, pridám zátrepku so sladkou smotanou, ocot, štipku cukru , mäso pokrájam na plátky, knedlík a mnam, jednoducho spapať
misiaq
prave som dojedol svieckovu s takmer totoznym receptom + ta lyzicka horcice a taniere sme poctivo vylizali :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia