Česká sviečková (fotorecept)

Česká sviečková (fotorecept)
Foto: boldy
boldyBoldy, recept pridal: 4. apríla 2011 14:13Ďalšie jeho recepty

Nedávno som mala možnosť prvýkrát ochutnať sviečkovú v jednej českej reštaurácii. Veľmi ma nadchol, a tak som sa rozhodla aj doma pripraviť túto sviečkovú pre rodinu. Pripravujem ju na každú vhodnú príležitosť, lebo je veľmi chutná.

Suroviny

4
porcie
30
minút
príprava
60
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Umyté mäso mäso nakrájame ostrým nožom malé trhliny a dáme do vnútra kúsky slaniny. Mäso okoreníme a osolíme. Mrkvu, cibuľu a zeler opečieme zľahka na oleji v panvici. Mäso osmažíme na povrchu. Zalejeme 500 ml vody. Všetky koreniny (čierne korenie, bobkový list) zmiešame a varíme. V panvici stále sledujeme dostatok vody. Keď je mäso hotové, odoberieme ho a udržiavame v teple.
Česká sviečková (fotorecept) - obrázok 1

2

Mäsovú šťavu so zeleninou precedíme cez sito alebo premixujeme ručným šľahačom a vytvoríme omáčku. Omáčku privedieme s trochou vody do varu a zahustíme so smotanou na varenie. Ochutíme ju aj citrónovou šťavou a cukrom. Podávame s domácimi knedlíčkami alebo knedľou, ozdobíme šľahačkou, džemom, petržlenovou vňaťou a citrónom.
Česká sviečková (fotorecept) - obrázok 2



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • hubata, 4. apríla 2011 o 19:39
    Dobrá, osvedčená klasika, po ktorej zostanú len vylízané taniere. Po knedlo-vepřo-zelo je toto u nás naobľúbenejšie jedlo. Ono je lepšie zeleninu pretrieť cez sito, aby omáčka mala aj svoju štruktúru, pekne je vidno mrkvičku.


  • sovka62, 4. apríla 2011 o 20:39
    Češi a Moraváci sú na sviečkovú experti. Boli sme na svadbe na Morave a ako hlavný chod bol výber z rôznych jedál. Moraváci si skoro všetci dali sviečkovú, čo ma prekvapilo, u nás je to jedlo na bežný deň.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 4. apríla 2011 o 20:52
    Mäso ochutíme citrónovou šťavou a cukrom?


  • boldy, 4. apríla 2011 o 21:21
    ja keď som lenivá tak rozmixujem, ale niekedy cez sito pretriem, je to lepšie áno :)
    @sandratamer samozrejme omáčku, čo ide na maso, už som to opravila


  • julica, 4. apríla 2011 o 23:08
    Tak týmto sa zavďačím najmä našim chlapcom, to vylizujú taniere. Robím ju už tak, že mäso poopekané a podliate červeným s bylinkami a zeleninou (tej dávam oveľa viac, najmä mrkvy) pečiem v pekáči v trúbe, taká opečená zeleninka vydá zo seba skvelú chuť.


  • ainy, 5. apríla 2011 o 08:23
    ja mám svokra moraváka a už niekoľko rokov sa snažím tento recept zdokonaliť....mne poradil okoreniť mäso aj tymiánom a do rozmixovanej zeleniny dať za lyžicu obyčajnej horčice


  • boldy, 5. apríla 2011 o 09:04
    @julica v trúbe môže byť tiež fajn, len to červené ja teda v jedlách nemusím :)
    @hor čica? vyskúšam nabudúce


  • zinnajdha, 5. apríla 2011 o 09:46
    tiež takto robím. Je fajn.


  • madlenka, 5. apríla 2011 o 13:09
    sviečkovú robím raz za čas a horčicu na ochutenie omáčky dávam po každé:)


  • remcula, 5. apríla 2011 o 13:35
    No, jsem taky moravačka, pravda je, že u nás je to klasika. nenapadlo mne, že byste tady neměli svíčkovou!! Takže u nás se většinou dělá v troubě, má to jinou chuť než na pánvi, popravdě, to si ani neumím představit! :-O Já zeleninu mixuji, máme to raději. Maso špikujeme, tak jak je uvedeno v receptu. Svíčková není název omáčky, ale úpravy masa. Mnozí si myslí, že je to naopak. Vynikající je s brusinkami. Já to tak nedělám, brusinky jsou fakt drahé, ale syn i zeť, oba kuchaři brusinky vždy přidávali. V ten den, kdy se vařila svíčková, měli vždy více lidí:-)) Bohužel, oba již dělají jinou práci, kuchařinou v ČR neuživíte rodinu a je to veliká škoda. :-(


  • vybusna, 5. apríla 2011 o 13:52
    @remcul ja si brusnice kupujem, ale len na ozdobu ich davam na tanier. Tvoji chalani ich davali nejako inak do tej omacky...alebo tiez len na ozdobu?


  • marienka44, 5. apríla 2011 o 23:23
    @Bokly ,ja robim svieckovu tak, ze maso dam do "pacu" na 24 hod. Po slovensky spravne moridlo.Potom ju dokoncim v tlakovom hrnci a tiez davam do omacky horcicu a zaprazku,pripadne zatrepku so smotanou. Ochutim citronovou stavou a kryst. cukor karamelizujem /je to lepsia chut ako obycajny cukor/ a rozvareny pridam k omacke. Kolegyne v praci davaju do omacky aj na spic noza mletu ciernu kavu kvoli farbe.


  • marienka44, 5. apríla 2011 o 23:28
    @Bokly ,chybaju mi v Tvojom recepte borievky, ktore davam s korenim do gazy do moridla. Bobkovy list je neodmyslitelny. :-)


  • boldy, 6. apríla 2011 o 10:10
    každý ma nejaké vylepšováky ako to robí, ale hlavne, že to chutí
    @marienka44 bobkový tam predsa musí byť, ale káva to by už asi zmenilo trošku chuť nie? borievky, brusnice každý nech si dá, načo má chuť :)


  • concord, 6. apríla 2011 o 15:36
    Som prekvapený, že tam nedala horčicu. Horčica tam robí chuť. Asi to zabudla uviesť. Inak na sviečkovú existuje spústa receptov. Ja som najlepšiu jedol v jednom penzionáte na juhu Čiech. Bola skutočne vynikajúca + vynikajúce české knedlíky.


  • evanaaa, 7. apríla 2011 o 21:36
    Horčicu dávam do zátrepky, ale nešpikujem. Raz som to urobila a rušila ma tá slaninová chuť, kazila mi dojem. Dávam aj petržlen, no borievky klen ak robím hovädzie nadivo, čo je podobné, len mäso sa nepečie ale dáva do pácu aj na tri dni ( ako spomína aj Marienka, len to už nie je sviečková). Práve včera som robila niečo podobné, ale som prvýkrát skúšala s bravčovým, samozrejme, že to nebola " sviečková", ale mäso na zelenine so smotanou.


  • babuscha, 23. augusta 2011 o 09:20
    asi robím na zelenine a so smotanou, úplne jednoducho, rýchlo a chutne:
    do talkového hrna dám olej, bravčové mäso vcelku ( ruža z pliecka, stehno alebo karé - len aby bolo chudé ), opečiem z každej strany, pridám mazenú zeleninu pod sviečkovú, soľ, bobkový list, nové kortenie celé, čierne korenie, podlejem zavriem asi 30 min odkedy začne hrniec syčať dusím, mäso vyberiem, povyberám korenia a všetko spolu zmixujem ponorným mixérom, pridám zátrepku so sladkou smotanou, ocot, štipku cukru , mäso pokrájam na plátky, knedlík a mnam, jednoducho spapať


  • misiaq, 22. mája 2012 o 15:56
    prave som dojedol svieckovu s takmer totoznym receptom + ta lyzicka horcice a taniere sme poctivo vylizali :D



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Zaváram, zaváraš, zavárame. Dnes kompóty.
Zaváracia sezóna je v plnom prúde. Tak poďme na to.

Paradajkový paprikáš
Rajčina mala a má v našej rodinnej kuchyni dosť rozporné miesto. Túto plodinu peruánskych Indiánov pestujeme od čias, čo si pamätám.

Tvrďáci vyšli z módy, ženy preferujú citlivých mužov
- Inzercia -
Tradičný obdiv k drsňákom sa pomaly vytráca, svaly a sila prestávajú byť v kurze.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist