Čertove pilulky

babkamt - fotkababkamt, 24. mája 2011

Tento recept je z knihy Pomocnica slovenských gazdiniek od Ireny Bárovičovej - Ihriskej.Kniha bola vydaná v roku 1945.Opíšem ho doslova na pobavenie. Je to písané Zobraziť celý popisTento recept je z knihy Pomocnica slovenských gazdiniek od Ireny Bárovičovej - Ihriskej.Kniha bola vydaná v roku 1945.Opíšem ho doslova na pobavenie. Je to písané pre nás v archaickej slovenčine,no rcp nie je zlý.

Suroviny

3 PL
50 ks
0,5 ks (kôra)
z 0,5 ks
1 KL
1 PL (koňak)
z 0,5 ks




Postup

  1. 1

    Do kastrólka dáme 3 lyžice medu, z 50 orechov zomleté jadierka,ostrúhanú kôrku z polovice citróna,šťavu z polovice pomaranča,1 kávovú lyžičku mletej škorice a 1 lyžicu rumu.

  2. 2

    Na horúcom sporáku miešame dotiaľ,kým miešanina nezhustne. Necháme vychladnúť a pripravujeme z nej potom guľôčky,ktoré obálame v postrúhanej čokoláde a dáme ich uschnúť.

Diskusia k receptu

hubata
Takže aj takéto "fajnovejšie koláčiky" piekli naše prababky. Ja som myslela že sa piekli viac-menej len z kysnutého cesta a takéto sa považovali za pánske. Asi moja prababka v roku 1945 nepoznala ešte pomaranč.
aroooo
no čertove asi preto,lebo v surovinách je citrón a v postupe -čert vie prečo-zrazu pomaranč:::))))
slavka11
no mozno to je chutne ale ked mam mlete orechy ako viem kolko z nich zodpoveda mnozstvu 50 kusov nehovoriac o tom ze niektory je vacsi iny mensi, takze to mozem mat prilis riedke a redukovanim z toho moze vzniknut uplne nieco ine
3sandra3
@hubata ale v roku 1945 nežili naše prababky, ale naše babky a dokonca aj moja mama je približne ten ročník
sovka62
3sandra3, aj ja som približne ten ročník (a môj manžel presne).
Recept sa mi páči, len ma zarazili množstvá. To je tak jedna porcia (do takej maškrtnej huby, akú mám ja). Asi by som musela násobiť.
babkamt
sovka62,si moja krvná skupina,žiaľ v úvode som písala,že to opíšem z knihy ako to bolo publikované
3sandra3
@sovka62 ...aj moja kamoška je presne ten ročník čo tvoj manžel,, ona je 22. mája a ideme teraz v sobotu na žúrku, lebo ja mám v piatok 27. mája narodky, tak to spájame...už sa teším




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia