Praženica s hubami
Praženica s hubami

Čerstvé huby portobello na šalotke fotorecept

sracz - fotkasracz, 12. júla 2017
Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept)
Foto: sracz

… zámerne som v názve tohoto rcp „zdupľoval“ hlavnú ingredienciu. Viem! Najlepšia praženica je po rannej „hubačke“ nad Nižným Klatovom, pri chate na Lajoške, Zobraziť celý popis… zámerne som v názve tohoto rcp „zdupľoval“ hlavnú ingredienciu. Viem! Najlepšia praženica je po rannej „hubačke“ nad Nižným Klatovom, pri chate na Lajoške, či Prednej Holici, …, pod „Kojšovkou“, v okolí Slavošoviec, na Orave, …! Veľmi túžim po pravej slovenskej praženici s našimi naozajstnými hubami rodných lesov, hôr, lúk a strání. Tu v Arizone však skôr nájdete nepoškvrnené dievča medzi obyvateľkami v domove dôchodcov, ako plávky, bedle jedlé, hlivy, či pôvabnice a hríby už ani nespomínam.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL
2-3 ks väčšia
2-3 ks väčšie
1,5-2 PL
150-200 ml
150-200 ml
2-3 PL
4-6 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti (jalovec)
Príloha:
 (alebo chlieb)




Postup

  1. 1

    Ešteže v obchodoch nie je problém kúpiť portobella, šampiňóny, cremini a iné „umeliny“. Do zostavy podľa mojeho „gusta“ chýba ešte čerstvý ligurček lekársky, tak som ho nahradil aspoň čerstvo mletou borievkou (jalovcom); a keďže som raňajky prihotovil pre pani, ktorá ma pri sebe strpí, moju najsamkrajšiu kráľovskú ½ - čku, cibuľu som pre jej chúťky vymenil za jemnejšiu šalotku.

    Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvicu 2÷3 PL rastlinného oleja, naplátkovanú šalotku, krátko orestovať, len čo sa „napije“ horúceho oleja a bude jemná a priehľadná.

    Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Než sa šalotka orestovala, očistil a pokrájal som huby a po veľkej hrsti čerstvej petržlenovej a zelerovej vňate; ak máte čerstvý ligurček lekársky, s dôverou pridajte aj z neho zo 2÷3 PL (viac nie, je veľmi aromatický).

    Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do pripravenej šalotky som vložil pokrájané portobella a ne zjemnenie chute kúsok masla...

    Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...opatrne premiešal a za necelých 5 minút, keď sa objem húb zredukoval asi na ½,

    Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    „vbuchol“ štyri vajíčka, pokrájané petržlenové i zelerové lístočky, štipky-dve-tri soli, čerstvo mletých guľôčok borievky a čierneho korenia; priebežným miešaním sa kuchyňou šírila prenáramne chutná vôňa, po 2÷3´ vajíčka sa spojili do lahodného stmeleného akordu.

    Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A tak som mohol túto dobrotu ozdobiť petržlenovou halúzkou a prestrieť s bielym pečivom! … Ako by riekol môj dávny priateľ TibÝk Nagy z Turne nad Bodvou: jedna-dve huby, trepnúť 12 vajec a raňajky máš na stole! Huby všeobecne obsahujú, okrem iných zložiek, pre zdravie potrebný vitamín B-6 a draslík, tak som sa zaslúžil i voči našim „chabým” telesným schránkam.

    Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

babka123
Tak toto si zaslúži pochvalu. Teraz, keď na východe rastú hríby, že ich môžeš kosiť dobre padne prečítať si Tvoje pekné spomienky na rodný kraj a hneď bude lepšie chutiť aj také jednoduché ale dobré jedlo.
1x haji
ywett
Moje obľúbené jedlo, chválim ☺




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia