Čerešňový nákyp
Čerešňový nákyp – Kirschenmichel (fotorecept)
Autor receptu: miskamm
Toto jedlo sa dakedy jedávalo ako hlavne jedlo/hlavný chod. Je to niečo podobné ako slovenská žemľovka ale namiesto jabĺk s tvarohom sa do tohoto nákypu dávajú čerešne. Bolo to jedlo chudobných sedliakov. Preklad je asi takýto: Kirschen= čerešne ; Michel = naiver Bauernbursche = jednoduchý, prostý sedliacky šuhaj
6-8 porcií |
15 minút príprava |
60 minút na 160 °C |
Postup
- Čerešne umyjeme a odtrhneme preč stonky. Pôvodne boli čerešne neodkôstkované, ale môžeme ich radšej odkôstkovať. Ak nemáme čerstvé čerešne, môžeme pridať aj zavárané a odkvapkané čerešne.
- Staré pečivo nakrájame na tenké plátky alebo menšie kúsky. Vo veľkej mise rozmiešame vajcia s mliekom, škoricou, vanilkovým a kryštálovým cukrom. Pridáme rožky alebo pečivo a dobre premiešame. Pečivo musí byť dobre namočené a dobre nasiaknuté
(ja som dala tento raz jednu velku vianocku).
- Veľký kastról alebo pekáč vytrieme 1 lyžicou masla. Teraz pridáme čerešne k pečivovej mase v miske a premiešame. Túto zmes dáme na pekáč a posypeme posekanými mandľami.
- Zostávajúce maslo pokrájamena malé kúsky a poukladáme navrch. Zapekáme v predohriatej rúre pri 160 °C asi 1 hodinu do zlatista.
Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Podávame s vanilkovým pudingom.