Čerešňový kompót fotorecept

kucharronald - bez fotkykucharronald, 12. júna 2011

Keď že na vareche ešte nie je čerešňový kompót, pridávam :) Robil som ich z dvojitej dávky do 0.7l fliaš.

5
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 85 °C

Suroviny

0.7 kg
Sirup:
1.2 l horúca
550 g
z jedného ciróna
5 ml /um (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Otec priniesol čerešne, takže nevedel som, čo mám s nimi robiť. Či ich zjesť, alebo zavariť. Nakoniec som sa rozhodol, že ich zavarím...

    Čerešňový kompót (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Stonky od čerešní odtrhneme a dáme do väčšej misky, v ktorej je voda.

    Čerešňový kompót (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom si uvaríme sirup z ingrediencií. Sirup varíme dovtedy, kým sa nám cukor neroztopí.

    Čerešňový kompót (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Čerešne plníme do umytých fliaš.

    Čerešňový kompót (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na čerešne nalejeme horúci sirup.

    Čerešňový kompót (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Až do vrchu, aby všetky čerešne boli ponorené.

    Čerešňový kompót (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Poháre uzavrieme tiež umytým viečkom, ktorý silno potiahneme.

    Čerešňový kompót (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Všetky poháre naplnené a aj uzatvorené.

    Čerešňový kompót (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz spravíme skúšku. Pohár obrátime, a ak tečie, vymeníme vrchnák, alebo lepšie uzatvoríme.

    Čerešňový kompót (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na dno kastróla alebo veľkého hrnca dáme noviny alebo papier.

    Čerešňový kompót (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na to poukladáme naplnené fľaše.

    Čerešňový kompót (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Napustíme vodu a dáme sterilizovať. Kto má teplomer, môže pridať.

    Čerešňový kompót (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Sterilizujeme pri 85°C, okolo 20 minút.

    Čerešňový kompót (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Potom necháme vychladnúť v hrnci. Po vychladnutí utrieme a dáme na chladné miesto, kde vydržia aj dva roky.

    Čerešňový kompót (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

elisticka
super Rony aj ja robim ako ty postup len na dno hrnca davam platenu utierku... chvalim ze si to nafotil a pridal....
jerica
Ronko máš ich krásne , vážim si všetky Tvoje Tebou spravené pridané recepty , len čerešňu keď vidím žalúdok a srdce mi zovrie , dnes čerešňa bola osudná nášmu rodinnému priateľovi,ja som obišla ako tak,všetci svätí boli pri mne.
hannah22
Rony si šikovný, to nemá chybičku....keby som tak vedela fotiť, super....:))
pivonka
Ahoj, Rony! Zdá sa mi, že tvoj recept je odpoveďou na jednu moju otázku v zážitkoch. Tvoje a moje zavárané čerešne vyzerajú, "ako by ich jedna mater mala" :-), ibaže ja dávam menej cukru. Dúfam, že ich nebudem mať málo sladké. Chcela by som si kúpiť odkôstkovač čerešní, taký so zásobníkom. Máš s tým skúsenosti? Nerada by som nadobudla ďalší krám, ktorý by mi len zavadzal.
manka1
Ahoj kuchararnold, obdivujem všetkých, ktorý varia sirup. Z mladosti mám zafisované, že keď sme zavárali, a varili sirup, tak toho bolo veľa sladkého okolo nás. Keď sme už zavárali sami s manželom, tak sme našli zlepšovák. V knihe Konzervovanie a mrazenie v domácnosti od Jaroslav Balaštík (vydavateľstvo Príroda) boli uvedené aj dávky cukru pre jednotlivé ovocie na 7dl, alebo 3dl pohár. Vyskúšali sme to, a už 23rokov nezaváram inak. Napr. čerešňový kompót ide na 720ml pohár asi 3 vrchovaté polievkové lyžice kryštálového cukru. (na 3dl pohár - malý, je dávka polovica) Sterilizuje sa v parnom kúpeli pri 80°C asi 20minút. Ja to teraz posledných 6 rokov ako sa mi pokazil starý zavárací hrniec robievam v elektrickej rúre - dám plech, do neho naukladám poháre, do neho nalejem studenú vodu, a zapnem rúru. nastavím teplotu na 150°C, a zasledujem - ak voda v pohároch začína bublinkovať, tak vypínam rúru. Nechám dôjsť v teple, a pootvorenej rúre. Vždy sa chytia skoro všetky. V už spomínanej knihe píšu, že na teplote 100°C 5minút.
manka1
Ešte doplnenie - v pohári musí teplota mať aspoň 80°C, aby sa nekazili. Jasné, že ho nebudeme otvárať, teda ten pohár, ale ak tam idú tie bublinky, tak to už je blízko varu. Preto končím pridávanie tepla, a ovocie potom nie je rozvarené.
jerica
@pivonka mám odkôstkovač dokonca aj na slivky,chválim prácu s odkôstkovačom. Sem tam prejde kôstka ale je to rýchlo a nestáca sa tvar ovocia. Mne skôr príde ďaľši kus na linke pekárnička ako odkôstkovač . Zaváram a (sterilizujem) tak ako @manka v rúre.
kucharronald
Ďakujem za komentáre :)) @pivonka , v kauflande ho teraz mali za 5€, ale v Nových Zámkoch ho už nemali :(( A ináč sa cena pohybuje od 10€.... Keby sme chceli zavariť už vykôstkované, neviem, že či by ten kompót bol kvalitný, lebo všetky vitamíny sa zničia... :) ale treba skúsiť :)
sovka62
@manka1 , robíš to do detailu presne rovnako ako ja. Kým som varila sirup, nikdy mi nevyšiel, raz ho bolo málo, raz veľa a potom buď odkladať alebo dorábať. Návod som našla presne v tej istej knihe ako ty a odvtedy som inak nerobila. Ani na uhorky nerobí, nálev (to v tej knihe ale nebolo). Do pohára s uhorkami dám kopcovitú ČL nakladača, kopcovitú PL cukru, 60ml octu, dolejem vodou, šupnem do rúry a keď idú bubliny vypnem. V rúre nechám už len pár minút, aby nezmäkli.
julica
@rony , ty aj zaváraš! wau
Ináč viete, že ovocie sa má umývať predtým, ako ho odstopkujeme? zachová sa viac šťavy a špina sa nedostane dovnútra ovocia.
pivonka
Myslím, že som naposledy zavárala so sirupom, lebo mi veru ostal a čo s ním? Je to škoda. Odkôstkovač potrebujem na koláče a skúsila som vykôstkované čerešne zasterilizovať bez cukru, aby som mala na báleše a na štrúdlu. To som mala na lise na cenak také "udělátko", kde sa po jednom vkladali čerešne a trnom sa vypichovali kôstky - moje nervy. Nakoniesc sa trn odlomil a bolo po robote. Tiež sa mi páči višňový kompót z Lídlu, že je vykôstkovaný.
astheart
Vypeckovávač je skutečně výborný. Zkuste si ho koupit, až budete na výletě v Polsku. Je tam lacinější. Mají na višně (třešně) a na švestky.
cica2
@ kucharronald, si šikovný!!! Krásny recept:))
elza
Pivonka, odkostkovac pouzivam u roky, je to super vec. Robim aj vykostkovany kompot z čerešni, zasypavam iba cukrom, nedavam sirup, iba vysterilizujem. Kompot je lahodka, pouzitelny od poharov, cez kysnute kolace aj torty. Može sa robit aj z velmi zrelych čerešní - je až čierny.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia