Čerešnovo-mätový lekvár fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 24. júna 2015
Čerešnovo-mätový lekvár (fotorecept)
Foto: cesminaz

Kedze aj tento rok mame vela čerešni,som hladala na internete niaky chutovo neobycajny ceresnovy lekvar..ale neuspela som :-/ Tak som si jednu kombinaciu vymyslela Zobraziť celý popisKedze aj tento rok mame vela čerešni,som hladala na internete niaky chutovo neobycajny ceresnovy lekvar..ale neuspela som :-/ Tak som si jednu kombinaciu vymyslela sama..Musim povedat,ze tato kombinacia je fantasticka a preto sa chcem s vami o recept podelit ;-P

1h minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 kg (vykôstkované)
1,25 kg
1 bal. (Dzemfix 2:1)
 čerstvá (listky)
3 PL




Postup

  1. 1

    Minuly rok som narobila z čerešni dost kompotu aj dzemu a aj Pekmez-Melasu.Zo vsetkeho mame este dost a neplanovala som zavarat nic,ale aj tento rok mame take krasne velke a sladke tie čerešne,ze ma srdce bolelo ich len tak vidiet tam vysiet na strome :-))

    Čerešnovo-mätový lekvár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Čerešne si vykostkujeme a odvazime si z nich 2,5kg..

    Čerešnovo-mätový lekvár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Budeme potrebovat mätu..Natrhajte dokopy 20-25 stebiel mäty s dostatocnym mnozstvom listkov :-) ..tu na fotke ich mam teraz len 10..nech vas to nemyli :-)

    Čerešnovo-mätový lekvár (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takze... Čerešne dame do velkeho hrnca a zasypeme ich cukrom.Mnozstvo cukru,ktore uvadzam je orientacne,takze ho mozte zmenit.Zavisi aj odtoho,ake su ceresne sladke alebo aj odtoho,ze kto aky sladky lekvar lubi :-) Musim povedat,ze my lubime naozaj "sladky" lekvar ;-)) Ja som dala do prvej varky 1,25kg cukru,ale do druhej uz 1,35kg :-)) ..teraz za obcasneho miesania privedieme ceresne do varu..

    Čerešnovo-mätový lekvár (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..po case sa nam vytvorila stava a zacalo sa to varit-vriet.Od bodu varu pocitame 30 minut a nechame to na strednom ohni varit za obcasneho miesania...

    Čerešnovo-mätový lekvár (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..zatial si pripravime mätu.Z 10-12ich stebiel mäty odtrhame listky a pokrajame ich na mensie kusky,ale nie na drobno :-) ukaze to v lekvari krajsie ;P Mätu vobec nelutujte,ta da v tom lekvari tu fantasticku chut!

    Čerešnovo-mätový lekvár (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..po 30ich minutach varenia,dame do lekvaru 3Pl citronovej stavy..Nielen pre chut,ale aj aby dalo lekvaru krasnu farbu ;-P

    Čerešnovo-mätový lekvár (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..potom pridame mätu,ktoru sme si nakrajali..

    Čerešnovo-mätový lekvár (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..a nechame znova 30 minut varit na strednom ohni,tak aby stale vrelo.

    Čerešnovo-mätový lekvár (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po 30ich minutach,cize dokopy uz po 1h varenia,pridame do lekvaru 1 sacek Dzemfixu 2:1 Mozte ho pripravit podla navodu na obale a tak naliat do lekvaru,alebo ako ste zvyknuty.Ja ho zvyknem niekedy v 1dl vody rozmiesat a priviest do varu,potrosky k nemu pridavam stavu z lekvaru a miesam kym sa celkom nerozpusti a potom ho prilejem do lekvaru.Alebo ho rovno po trosky,ale fakt po trosky(inak budete mat hrcky) akoby som solila sypem rovno do lekvaru a zakazdym sypanim dobre premiesam..S dzemfixom ho povarim este take 2-3 minutky.Dzemfix sa musi pridat,lebo ceresne maju poriadne vela stavy a lial by sa vam ten lekvar.Ja som ho varila 1h a dala 1dzemfix a lekvar bol po vychladnuti presne dobry husty.

    Čerešnovo-mätový lekvár (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nakoniec pridame este nakrajanu mätu zo zvysnych stebiel a zasa premiesame no uz nevarime..

    Čerešnovo-mätový lekvár (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ..ale plnime hned do flasiek,ktore po zakruteni otocime hore dnom a nechame tak vychladnut.Z tejto davky mi vysli 8 flasiek,miesane 2 aj 3 decove :-) Toto je uz moja tretia varka tohto mätoveho lekvaru :-) Po prvej skusobnej varke nam tak velmi zachutil,ze som sa rozhodla urobit este zopar flasiek ;-P

    Čerešnovo-mätový lekvár (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Lekvar je vynikajuci,chutovo taky neobycajny :-) ale pritom veeelmi chutny! Jeho chut je velmi svieza,trocha do stiplava uz :-)) Čerešnovu chut uz skoro ani nema :-) Odporucam vyskusat naozaj kazdemu,kto ma nato moznost. Pochutnajte si ;-P

    Čerešnovo-mätový lekvár (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Toto je Dzemfix ktory som pouzila ja,ale kludne mozte pouzit aj iny dzemfix 2:1

    Čerešnovo-mätový lekvár (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

elixir
Čerešňový mám rada, hádam aj vyskúšam... :)
mili2936
džem vyzerá výborne, ale malá otázočka: nevadia tam tie čerešňové šupky? Ja som sa toho bála, tak keď som robila čerešňovo-čučoriedkový džem, čerešne som pasírovala. Inak s tou mätou môže byť zaujímavá chuť
cesminaz
@mili2936 ..poviem ti pravdu,ze ani jedna supka z ceresni dole nezisla :-) Ceresne su pekne uvarene a jemne :-) aj spolu so supkou ostali v celku.To co vidis na fotke,su listky maty-nie supky :-) Takze lekvar nielen chuti vyborne,ale aj vyzera velmi pekne.Odporucam vyskusat ;-P Vdaka za koment.
cesminaz
este jedna pripomienka @mili2936 ze podla mojej skusenosti,ceresne sa oddelia od supky len vtedy,ak ich pri vareni aj akoby roztlacas vareckou.Ked ich len varis,ako ja tu a len premiesavas,tak supku ony nepustia.Tu v lekvari ceresne pekne pustili svoju stavu,ale zostali vcelku aj so supkou na jemno uvarene :-) No mozno zalezi aj na druhu ceresni,ale my mame 3druhy ceresni a este sa mi to ani s jednou nestalo :-) Pekny den.
mili2936
čerešne sú tento rok naozaj krásne veľké, tak ak mi tento víkend zostane chvíľka času, ešte by som pár fľaštičiek džemu skúsila podľa teba @cezminaz. Lebo dobrý domáci džemík je najlepší :-)
radost
a naša mladá čerešnička prvýkrát zarodila..no skôr-ako sme ochutnali zrelé plody-predbehli nás drozdy a vyzobali všetko ešte v nezrelom zelenom šate..
mätu pestujem..takže si dám do archívu pre budúcnosť..
je mi ľúto..bo v našom okolí nikto čerešne nemá..takže ..nič..:-)
marikafil
veru, my sme už tiež našu jedinú čerešňu obrali, nám zase šarapatili škorce. no čo už, skúsim pozrieť na trhu, snáď budem mať šťastie. lebo môj manžel má rád všetko s mätou...
paploska
jééé, dala by som si z tej vašej čerešne :-) a zaujímala by má tá chuť s mätou :-)
mijaita
@cesminaz mam stesti, kdyz zavaruju tresne nebo jine ovoce, zustava mi stava. A tak mam dve velke sklenice s tmavou, krasnou a hustou stavou, jak jsem rozvarene tresne (a trochu stouchane, byly mekke) nalivala do sklenic, tahle zbyla. I troskou tresni. Jeste trs maty pres vikend dovezu a jdu na to. Moc se mi to libi!!!
izabella929
@cesminaz , tiež som chcela pôvodne robiť s mätou, ale už by som ho potom sem nedala..ale s mätou je fantastická chuť..skvelý lekvár.-)
elef
receptik prisiel ako na zavolanie,nevedela som ,co s ceresnami,uz sa vari ,dzem sa vzdy zide,vdaka.
garanco
Ja som urobila jednu malú dávku - čerešne s egrešmi, ovocie som rozsekala na drobnejšie kúsky v robote, džem má tiež zaujímavá chuť. Aj Tvoj recept vyskúšam, obe suroviny mám v záhrade - som zvedavá na výsledok :-))
cesminaz
@elef tak nech sa ti vydari a nech vam chuti! Pouzit mozes hociktory zelirovaci prostriedok aky sa da u vas kupit,u nas sa to vola Dzemfix a ma 25g jeden sacek.Dufam ze das vediet,ze ako sa ti podaril a ako vam chuti :-) @garanco tvoja kombinacia znie tiez zaujimavo.Budem sa tesit ak vyskusas aj tento lekvar :-)
cesminaz
@mili2936 tak drzim palce nech si tu chvilku cez vikend najdes :-) A potom sa ozvi s vysledkom! @paploska :-) mozes si prist nazbierat,este vzdy je plny strom @radost to mi je naozaj luto :-/ hnusne drozdy! @marikafil budem rada ak vyskusas a das mi vediet
amelie
@cesmina , výborný nápad. Tento rok to už nestihnem, ale ukladám na ďalší:-)))*****
jerica
Normálne sa teším, hneď ako som si na minútu sadla k pc, a tu tvoj recept vyskočil skoro z obrazovky, super, mäty mám na sto kíl čerešní. Neviem ako to bude s tým dzemfixom, nemám s tým skúsenosť, nepoužívala som pri žiadnom zaváraní.
Ďakujem, recept ako na "zavolanú" dnes som chcela oberať, len nevyšiel čas, už sa teším na zajtra, máme strom višňočerešňa, vynikajúca chuť.
cesminaz
@jerica to ma tesi,ze ti receptik prisiel vhod :-) Co sa tyka toho "dzemfixu" som pozerala na internete dr.oetker zavaracie vyrobky u vas na Slovensku.. Podla mna co je u nas "dzemfix" je u vas "gelfix".A kupis uz len take cislo ako ja,cize dzemfix 2:1 = gelfix 2:1 A tam uz mas napisany navod,ako ho pouzit.Ja ho zvyknem vysypat do 1dl vody a priviest do varu,musi sa to celkom rozpustit a byt hladke bez hrciek.Ak vidis ze ti bude rychlo hustnut,tak tam pridaj za 1 naberacku stavy z lekvaru a miesaj na ohni kym sa to celkom nevyhladi.No a potom to vylejes do lekvaru a este 2-3 minuty povaris a nasledne das matu a hned do flias :-) Ten gelfix tam daj,inak sa ti ten lekvar bude liat,lebo ceresna ma strasne vela stavy.Uvidis podari sa ti :-) drzim palce!Ked mas tolko maty,tak kludne daj listky aj z 30ich stebiel :-) pravdaze zavysi aj odtoho kolko lekvaru robis.Daj mi potom vediet,ako sa ti lekvar podaril,ale som si ista ze bude s tou visnoceresnou fantasticky! @amelie vdaka :-) budem rada.
cesminaz
este jeden maly tip @jerica ale to ty urcite vies.. ze ked uz budes lekvar naberat do flias tak si za 1-2 naberacky vyber do jednej misticky alebo pohara a nechaj vychladnut.Tak zistis potom aj hustotu tvojho lekvaru a aj chut za studena ;-P
jerica
@cesminaz , ďakujem za rady , ja už som tento rok zavárala čerešne, pomohla som si marhuľovým lekvárom, samozrejme aj s citrónovou šťavou, pred dovarením a vyparením tekutého z čerešní, pridala som marhuľový lekvár z vlaňajška, nechala prevariť, tak som dostala tú správnu hustotu bez zahusťovania.
Je jemnej chuti, ideálny do jogurtu alebo aj na koláčiky :-) Teším sa na tú mätu, mám aj s citrónovou chuťou, vyskúšam.
kukulienka71
keď nám podrastie čerešňa a poriadne zarodí, budem dúfam tak isto pozerať na krásne plody ako ty, @cesminaz ;-P teším sa tej kombinácii, určite ju vyskúšam, vďaka.
cesminaz
@jerica velmi zaujimavo zavaras,este som tak nepocula :-) ale clovek sa stale uci.Daj vediet prosim,ako sa ti lekvar podaril a ci chuti :-) @kukulienka no dufam,ze aj ty budes mat stedru urodu ;-P Len smelo vyskusaj @kukulienka ..je to velmi chutny lekvar ;-)
olinka12
No i keď je zajtra nedeľa deň akože oddychu ja toto vyskúšam ešte sú čerešne krásne dozreté. Včera som z nich robila pečený čaj aj to je fain na zimu.
danda3
Milá @cesminaz , robila som hneď, ako si dala sem recept, dostala som čerešne, ktoré bolo treba spracovať, tak som skúsila Tvoj recept a neľutujem, akurát som dala Gelfix 3 : 1, aj tak je sladký až-až, ale mäta je tam veľmi príjemná na chuť i vôňu.
cesminaz
@olinka peceny caj z ceresni je tiez velmi zaujimave :-) @danda3 tvoja sprava ma velmi tesi!!! Som rada,ze ti lekvar chuti :-) ..stal sa jednym z mojich najoblubenejsich lekvarov ;-) Dakujem ti za odozvu a pekny zvysok vecera zelam :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia