Čerešňovo-maková torta fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 16. augusta 2014
Čerešňovo-maková torta (fotorecept)
Foto: mesiar50

Postup pripravy je jednoduchy.

Suroviny

Suroviny na makový tortovy korpus :
3 ks
3 pl
3 pl
cca 1/2 bal.
3 pl
3 - 4 pl
cca 25 - 30 ks
Suroviny na žĺtkový krém:
9 ks
225 g
300 g
12 pl
5oo ml
2 bal.
4 pl
Suroviny na prípravu želatíny :
600 ml (višňového)
12 ks (Dr.Oetker)
Pomocné suroviny:
podľa potreby cca 38 ks (alebo višne)
Krém na potretie bokov a vrchu torty:
4 - 6 pl
2 - 3 čl




Postup

  1. 1

    Zacneme s pripravou piskotoveho cesta.Kazdy z vas ma isto svoj zauzivany recept,ale koho by zaujimalo ako to robim ja tak nech sa vam paci.1/ Oddelime si bielka od zltkov.2/ K trom bielkam pridame stipku soli a nasledne ich mixerom vyslahame v tuhy sneh.3/ Zltky vymiesame s troma polievkovymi lyzicami krystaloveho cukru.Mixujeme ich dotial pokym nenabudnu svetlo zltu farbu.4/ Potom k nim pridame tri polievkove lyzice teplej vody a premiesame.5/ Dalej primiesame tri vacsie polievkove lyzice polohrubej muky a pol balicka prasku do peciva.6/ Dalsim krokom bude pridanie do cesta tri polievkovych lyzic maku.7/ Dalej do diela zlahka primiesame varechou tuhy sneh z bielkov,ale dbame pritom nato aby zmes bola premiesana aj od spodu.Do cesta som zatlacil visne.Cesto pecieme v predom vyhriatej rure pri 180 C/30-35 minut.Ako vidite ja som cesto piekol v remoske.V tortovej forme ho budete mat rozhodne krajsi a vacsi.

    Čerešňovo-maková torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Upeceny korpus si prerezeme na dve casti.

    Čerešňovo-maková torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokracujeme uvarenim zltkoveho kremu.Postupujeme takto: Krystalovy cukor (225 g )dame varit s 12 polievkovych lyzic vody.Varime 5 minut.Medzitym si devat zltkov vyslahame s dvomi balickami vanilkoveho cukru.Horuci sirup z cukru naraz vlejeme do zltiek a miesame cca.pat minut.Odstavime z ohna a miesame az do vychladnutia.Do vychladnutej zmesi primiesame 300 g zmaknuteho masla.Puding uvareny z 500 ml mlieka,dvoch zlatych klasov a 4 polievkovych lyzic cukru nechame vychladnut a primiesame k zltkovemu kremu.Jednu cast tortoveho korpusu natrieme kremom,ale si nezabudnite prosim vas odlozit zltkovy krem na boky a vrch torty.Budete potrebovat cca 5-6 polievkovych lyzic kremu a pridanim dvoch az troch vacsich kavovych lyziciek kakaoveho prasku si vyhotovte tmavsi krem.Zalezi naozaj na vasej chuti,ze kolko toho prasku pridate,alebo cukru ak bude treba.Mozete si ten krem ,,poblaznit"aj s trochou rumu.

    Čerešňovo-maková torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na krem umiestnime druhu cast korpusu.

    Čerešňovo-maková torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Celu tortu natrieme kakaovym kremom a pokial si pripravime zelatinu dame ju do chladnicky.

    Čerešňovo-maková torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dalsia akcia bude si pripravit takpovediac ,,hradzu"aby nam ta zelirujuca zmes ostala na torte.Ja som vykres nemal takze som si pomohol v ramci moznosti.Na tento krok som pouzil pohladnicu.Nastrihal som ju na pasiky a zlahka som ich vtlacil do okraju torty.Na vrch torty som naukladal ceresne.

    Čerešňovo-maková torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zelatinu si pripravime zo 600 ml kompotovej stavy.Moze byt bud visnova,alebo ceresnova.Keby ste ju mali malo tak k nej prilejte studenu vodu.Keby bola malo sladka tak ju treba doladit cukrom Do tejto stavy vlozime 12 ks platkovej zelatiny.Ked nam zvlacnie prihrejeme ju ale iba dotial kym sa nam nezacne zmes parit.Ako nahle sa zacne odparovat tak ju stiahneme z ohna.

    Čerešňovo-maková torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Sokovo ju schladime a potom ju dame trocha do chladnicky.Musime ju sledovat,lebo nam moze stuhnut.Keby sa tak stalo musime ju znova zohriat.Ja som tu zelatinu chcel mat skor taku hrbolatu,takze som ju nechal dlhsie v chladnicke.Konzistencne by mala byt ako redsi puding.

    Čerešňovo-maková torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Naberackou na polievku zelatinu nanasame na ceresne.(visne)Ja som pouzil aj ceresne a aj visne.Ved v konecnom dosledku to vidiet aj na tmavej farbe tej zelatiny.Takto pripravenu tortu uskladnime do chladnicky.Behom 4-5 hodin by mala zelatina stuhnut.

    Čerešňovo-maková torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Uz mi neostava nic ine ako sa znovu ospravedlnit za chybajuce diakriticke znaky a fotky robene tabletom.

    Čerešňovo-maková torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zelam vam dobru chut k vasmu dnesnemu obedu a pekny vikend.

    Čerešňovo-maková torta (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

mijaita
@mesiar50 postup jednoduchy jak pro koho, ale jak mak nejim, v kombinaci tehle nebo se svestkama mi chutna. Dort je uz na pohled fantasticky, doufam, ze sklidis augustovou vyhru za nej, prala bych ti ji a sobe tohle nekdy ochutnat ! :-)
jarca
Veľmi pekný popis receptu, veľmi pekná tortička a určite aj veľmi dobrá tortička. Odkladám si ju do KK, páči sa mi a príležitostne vyskúšam.
andiss
Klobuk dole, krasna na pohlad, este lepsia chutou urcite. Mak zboznujem :)) so slivkami tiez mozem, este taka skorica k nim.. hmm.. chvalim :))
smajliqa
5***** mas odomna :) ked ja sa bojim pracovat so zelatinou :( inak by som ju urcite urobila
hanak
@mesiar50 , pred chvíľou som pochválil Izabelku a chválim aj Teba. Pekný popis, sympatický vzhľad torty a vôbec nepochybujem o jej vynikajúcej chuti.
mesiar50
@andiss
To,ze slivky pasuju k maku ma ani ,len nenapadlo.I ked tu v nl. ich nevidim ani v jednom obchode.Naozaj dobra inspiracia.Dakujem ti krasne.
martamm
Stačil mi jeden pohľad na fotku a hmneď som vedela, kto je autorom torty, palec hore, nádhera :)
mesiar50
@smajliqa
S platkovou zelatinou sa pracuje dobre.V zasade plati,ze sa nechava zvlacnit v studenej tekutine,ci uz v roznych dzusoch,mlieku,kompotovych stavach atd.Nesmie dosiahnut bod varu inak ztraca zelirovaciu schopnost.Naozaj sa nemas coho bat.Dakujem ti pekne.
terinka55
Srdečne Ťa zdravím a palec hore. Torta je aj na pohľad pekná, ale určite rovnako aj dobrá. Veď sú v nej samé dobrótky. Gratulujem, si machet! KK a 5*, možno niekedy skúsim :)
mesiar50
@terinka55
Uz je po torte,ale mame,, novu".Vcera som si pripravil vecicky a dnes som ju poskladal.Je v nej nainstalovany parizsky nutelovy krem.Dakujem ti krasne a tiez ta srdecne pozdravujem z nizozemska.


mesiar50
@askadaniela
Teší ma,že máte radi makové.Aj my v nl.ich oblubujeme.Kolega na obrázku drží na dlani tiež makovú tortu.Srdečná vďaka.
terinka55
@mesiar50 , ďakujem za krásne pozdravenie. Prajem Ti príjemnú nedeľu a veľa tvorivých nápadov, PÁN CUKRÁR + ostatné zručnosti hodné profesionála.
jarbra
@mesiar50 , torta je pekna, mila a urcite aj mnamky, ... klobuk dole, zlate rucicky, dokazes vykuzlit nadherne - torticky apod. Casovo a pracovne mi to nedovoli stravit vela casu pri nete, ale urcite v noci si ten cas najdem a nahladnem do tvojho receptaru, aby som sa ,, pokochal. Letmo som presla tvoje recepty, su uzasne, dviham palec hore - si velmi sikovny :-) mas mojich 5*, tesim sa na dalsiu tvoju ,, modelku torticku ,, a ostatne suprove receptiky ,, BEDANKT ,, SUCCES ! - HET GA JE GOED - DOEI ! :-)
tothka
Ty sa fakt nezdáš, čo torta, to väčšia paráda. Tá teda musela byť veľmi chutná. Teraz naozaj pochybujem, si mäsiar, alebo cukrár? Verím, že bude príležitosť a vyskúšam aj túto . Gratulujem k takému úžasnému dielu.
mesiar50
@jarbra
Sú to len amaterske pokusy,ale aj tak ma potešilo,že sa ti páčia.V každom prípade si mi spravila deň krajším.Tvoju pochvalu si velmi cením.Zo srdca ti vďaka,,Dank je wel"
mesiar50
@tothka
Som naozaj masiar-údenár.Už 34 r.Nemusíš o tom pochybovať milá tothka.Torta bola ok.Velmi pekne ti ďakujem.
kukulienka71
Ja sa nestačím čudovať, aké nápadité diela vytváraš! Žĺtkový krém so sirupom som ešte nerobila, recept si preto ukladám. Celkovo sa mi zloženie tvojej torty páči, makový korpus ladí s krémom chuťovo aj farebne a ovocie so želatínou s kyselkavou chuťou mi tam tiež pasuje. Fakt máš nadanie a baví ťa to. Ešte chválim aj čistú prácu na fotkách, nemáš tam umazané pracovné dosky, dal si si záležať, aby to vyzeralo tip-top:-) Tiež ti želám výhru v tomto mesiaci, zaslúžiš si ju;-)*****
mesiar50
@kukulienka71
Ty si tiež papulka.Ani vo sne by ma nenapadlo,že by som s touto tortou súťažil.Velmi milé od teba.Srdečne ti ďakujem.
valeri
Tiež sa pripájam ku všetkým pochvalám, recept si uladám a držím palce v súťaži :-))
sara8
Fantastické, ako vždy. Od Teba ani nič iné nečakám. Jeden recept lepší než druhý. Mal by si si otvoriť cukráreň.
havino
Laci, no nech ťa tu objaví nejaký cukrársky guru a berie ťa do zamestnania, neskutočné na chlapa, čo ty už vypekáš, no jasnačka, že aj chutná, aj pekná
hyacintka
... to už hej !... po kazdom novom recepte a torticke, mi sanka pada stale nizsie :))) Zo srdca pozdravujem na dialku! 5* ... ten napad s cukrarnou od sara8 je na zamyslenie...
evanaaa
Slová chvály, čo som si pre teba @mesiar50 , Lacko, prichystala, asi ani písať nemusím, lebo všetko, čo som chcela, už za mňa povedali tí predo mnou, ale vedz, že ťa neskutočne obdivujem, ty máš veľkú trprzlivosť aj na zložitejšie kúsky, nič ťa neodradí, a mám dojem, že to robíš najmä pre radosť a potešenie tvojich kolegov, alebo koho, len by som chcela počuť to mľaskanie a ojkanie pri jedení tvojich tortičiek a koláčov, a ak sú aj cudzinci medzi nimi, tak asi sim pyšná, že máme takých šikovných mužov ( resp. teba).
mesiar50
@evanaaa
Od takej uprimnej a milej zeny ako si ty Evicka ma pochvala potesila a nesmierne si ju vazim.Moje prioritne hobby je varenie a pecenie a som rad ,ked mojim kolegom moje vytvory chutia.Kolega na obrazku je poliak,ale minule som piekol tortu madarskym kolegom a kedze si ma tak pochvalila dam si tu namahu a ukazem ti ju.Zo srdca ti dakujem a zelam ti vsetko dobre.



daguska
Naozaj su tie tvoje torty velmi pekne a vzhladom na pouzite suroviny aj lahodne chutne.Mozno si sa trocha minul povolanim...
evanaaa
@mesiar50 , veru, Lacko, aj tá stojí za ochutnanie, už vidím, ako si pri nej prsty olizovali tí, ktorí z nej jedli.....ja som už dávno niečo také nemala, (dia), pritom som mala rada sladkosti a takto som potrestaná :-) ale ďakujem.
mesiar50
@evanaaa
Naozaj nemas mi co dakovat.Je mi ta naozaj luto Evicka,ze mas take zdravotne problemy.Zelam ti na sk pekny vecer.
yvett2612
Klobuk dole pred tebou,taketo torty upecie maloktora zena.Super!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia