Čerešňové čatní

Čerešňové čatní/chutney (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Je sezóna čerešní a tie nie sú vhodné len na džem a lekvár, ale je z nich aj výborné čatní :-) Tento recept sem pridávam na prianie Varecháčky @Zolik, ale možno zaujme aj iných :-)

60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na čatní v prvom rade potrebujeme čerešne :-) Keďže máme vlastný veľký čerešňový strom, tak som si ich nazbierala sama :-)
  2. Ďalej si pripravíme aj ostatné suroviny... Cibuľu a cesnak očistíme. Ja som tentoraz dala len 4 strúčiky cesnaku, lebo boli dosť veľké. Cukor môžte dať podľa vlastnej chuti buď biely alebo hnedý. Dávam približne 3,5 dl do tejto dávky, ale najprv vždy len 3 dl a potom po nejakom čase varenia ochutnám a rozhodnem či ešte pridám :-) Chilli si dá každý podľa chuti.
  3. Čerešne vykôstkujeme a dáme do veľkého hrnca. Pridáme na drobno nakrájané cibule, nastrúhaný cesnak, hrozienka, cukor, sol, škoricu, kurkumu, zázvor strúhaný, chilli a ocot. Dobre premiešame a dáme variť. Varíme za občasného miešania 1 hodinu. Pred koncom, alebo v polovici varenia treba ochutnať a ešte podľa chuti pridať škoricu, kurkumu alebo soľ.
  4. Čatní varím väčšinou presne 1 hodinu od bodu varu na strednom ohni, záleží od toho aké sú čerešne šťavnaté, ale aj tak fakt max. len 1,5 h. Zatiaľ prebytočná šťava z čerešní dostatočne vyvrie a zostane jej len primerané množstvo, ktoré čatní potrebuje. Ono to je aj tak len za čerstva a za horúca redšie.
  5. Čatní po uvarení ešte vriace dáme do fliaš, dobre uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme tak zo 15-20 minút, alebo kľudne aj vychladnúť. Z tejto dávky mi vyšlo 7x 2,5 decových fľašiek a 2 maličké.
  6. Horúce a čerstvo uvarené čatní sa zdá možno trochu riedke, ale ten kto už čatní robil vie, že to po vychladnutí a aj časom vo fľaši stuhne :-)
  7. Keďže som pri sústredení robiť všetko správne, totálne zabudla už vykôstkované čerešňe odvážiť :-) tak udávam v tomto recepte jednoducho množstvo čerešňí tak, ako to zvyknem robiť ja každý rok :-) Mám na to 1 hrniec, ktorý dám do 3/4 plný s vykôstkovanými čerešňami a to je vždy 1 dávka :-) Aby som recept mohla predsalen pridať, som napokon môj hrniec odmerala a do 3/4 hrnca je to presne 6 litrov :-) Takže buď plný 6 litrový hrniec čerešní, alebo väčší a naplniť ho množstvom po hranicu 6 litrov.
  8. ...a tu jedna fotka navyše... Pri zbieraní čerešní som mala aj štvornohú spoločnosť :-) ...kým som zbierala dalšie, náš Simba dole strážil už pozbierané čerešne ;-))