Celozrnný zemiakový pšenično-ražný chlieb

janikbj - fotkajanikbj, 31. marca 2014
Celozrnný zemiakový pšenično-ražný chlieb
Foto: janikbj

Zrejme je tu už viac podobných receptov, no predsa pridám aj tento. Vyskladala som si ho z niekoľkých receptov, tipov a rád, možno sa Zobraziť celý popisZrejme je tu už viac podobných receptov, no predsa pridám aj tento. Vyskladala som si ho z niekoľkých receptov, tipov a rád, možno sa niekomu hodí :-)

50 minút
na 250 °C

Suroviny

300 g
100 g
150 g
2 ks prelisované stredne veľké
300 ml
2 ČL
1-2 ČL (alebo med)
1 ČL
2 ČL
2 PL
2 ČL




Postup

  1. 1

    Sušené droždie si zmiešame s 1 lyžicou ražnej múky, lyžičkou cukru a vymiešame s asi 1/4 pohárom vlažnej vody. V zakrytom pohári necháme v teple 10-15 min.,kým kvások nabehne. Medzitým si odvážime všetky múky, postrúhame varené zemiaky a pridáme olej, ocot, soľ a rascu. Vykysnutý kvások a 300 ml vlažnej vody pridáme do suchej zmesi a vypracujeme cesto. Pokiaľ si múka pýta viac vody, pridávame postupne. Cesto je lepkavé a trochu ťažšie sa miesi, no s trochou trpezlivosti ho za pár minút vymiesime na ťahavejšie, i keď lepkavé ostane. Keď sa oddeľuje od stien misky, je vymiesené. Poprášime ho múkou a na teplom mieste ho prikryté necháme vykysnúť 1-1,5 hod.

  2. 2

    Vymiesené cesto dáme na pomúčenú dosku, rukami ho utľapkáme na placku asi 4 cm hrubú. Preložíme ho na polovicu a potom ešte raz krížom na polovicu (teda na 1/4 pôvodnej veľkosti). Dostaneme niečo ako trojuholník. Vrátime ho do misky a necháme zase kysnúť asi 15 min. Potom ho zase roztlačíme a zopakujeme prekladanie. Bochník potom rukami vytvarujeme do krajšieho tvaru, ja som robila podlhovastý, miesto,kde bol preložený popodkladáme na spodok. Ja som ho trochu poprášila ražnou múkou. Vytvarovaný bochník necháme prikrytý znovu podkysnúť,kým sa vyhreje rúra na 250 stupňov.

    Celozrnný zemiakový pšenično-ražný chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Postup pečenia som videla pri niektorom recepte tu na Vareche, no neviem, u koho to bolo. V rúre si necháme vyhriať aj plech, na ktorý potom preložíme vykysnutý bochník. Na dno rúry dáme malú misku s vodou (alebo hlboký plech). Prvých 10 min. pečieme chlebík pri teplote 250 stupňov. Potom teplotu stiahneme na 200 stupňov a pečieme ďalších 30min. Po pol hodine znovu znížime teplotu, na 180 stupňov, a dopekáme asi 10-15 min. Treba odsledovať podľa rúry. Chlebík má krásne chrumkavú kôrku a pri poklopaní zdola zneje duto. Na mriežke ho necháme vychladnúť. Kto nemá rád chrumkavú kôrku, prikryje ho hneď po vybraní z rúry čistou utierkou, kôrka zmäkne. Týmto ďakujem všetkým kuchárkam, ktoré pridávajú úžasné recepty a tipy na pečenie domáceho chleba, aj vďaka Vám sme už vyskúšali mnoho druhov pečiva a daria sa stále lepšie a chutnejšie. (a tiež ďalej posúvam dobré rady oveľa starším a skúsenejším kolegyniam. Tie sa nestačia čudovať, kde na to ja, pre nich také "šteňa" chodím ;) )

Diskusia k receptu

anina6
nádherný chlebík si upiekla, ja som tiež dnes piekla celozrný. veru niet nad domáci chlieb a pečivo. prajem pekný a pohodový deň.
denyany
Tvoj chlebík je ozaj vydarený, rada by som ho ochutnala. Takže ho budem musieť upiecť.:-)
daguska
Chlebik je naozaj vydareny,ja tiez radsej sama robievam.Niet nad domace,a myslim tym cokolvek.Nie len chut,ale ta krasna vona...Parada.
safran
ďakujem "šteňa" :P, receptov na dobrý chlieb nikdy nie je dosť :-)
babidka
Veru dobre vyzera ten chlebik :-) S mukou raznou sa pracuje trosku tazsie , aj kysnutie nie je az take rychle ako u psenicnej muky . Pustila si sa do narocnej ulohy - a predsa sa ti to vydarilo, blahozelam :-) Ak ti mozem poradit - skus nabuduce nechat kysnut dlhsie , razna muka nepracuje tak ako psenicna . Ja chlieb s raznou mukou nechavam kysnut celu noc v studenej miestnosti alebo v chladnicke aby bol taky lahsi . Ale na druhej strane - ak mas pocit , ze tomu chlebiku nic nechyba tak ho dalej rob tak ako si zvyknuta . Hlavne , aby ti chutil :-)
babkamt
Chlieb ako má byť. Kôrka vypečená , vnútri vláčny. Aj tvarovanie chleba ti vyšlo. Máš ho vysoký. Máš pravdu , nie je nad domáci chlieb. Dávam ti 5*
eviana
Janielka, krásny chlebík si upiekla, voňavý a chutný už na prvý pohľad :) 5*
luss44
Tvoj chlebík vyzerá veľmi pekne a chutne, skúšala som už rôzne chleby, upečiem aj tento podľa Tvojho rcp.
beatacsontosova
@babidka - máš recht, ja ražnú moc nemám rada lebo mi pripadá ako piesok keď ju miesim, no chuťovo je výborný taký ražný chlebík, tak to vždy "prekusnem" a šupnem aj trošku ražnej múky, tiež nechávam podstatne dlhšie kysnúť, inak mi ostane plochý :-(
mezi
Zenske, nad cim sa tu rozplyvate!! Upiect chlieb z tohto rozpisu sa vydari vzdy! Bez neciej zasluhy. Ved rozmyslajte na 550g muky vam autorka kaze dat "haldu" drozdia. Po upeceni ho nie je citit kvasnicami, lebo pre zmenu plno korenia je v nom, co prerazi chut drozdia plus razna muka je chutovo vyrazna tiez.
janikbj
ďakujem veľmi pekne za reakcie aj za rady. ražnej múky dávam stále najmenej, tento za hodinu a pol vykysol na dvojnásobok. možno som ho mohla trochu dlhšie miesiť,ale priznávam, nevládala som :D nabudúce zamiesim skôr ako na poslednú chvíľu, čo je môj zvyk a nechám ho kysnúť dlhšie. ďakujem za radu.
každopádne, chlebík je vďaka zemiakom a celozrnným múkam hutnejší a vláčny, no práve to mám rada, je sýty a chutný.
@mezi , beriem tvoj názor, no prepáč, tvoj komentár je asi tak prínosný ako konštatovanie, že chlieb sa pečie z múky. Nemyslím, že 2 malé lyžičky sú "halda" ani že lyžička rasce je plno korenia. No každý varí tak, ako uzná za vhodné a ako mu chutí ;) rada sa nechám inšpirovať aj tvojimi receptami, keď máš pre nás niečo nad čím sa budeme právom rozplývať
pacik
@janikbj si šikulka, neláka ťa pustiť sa do kváskoveho chleba? Tiež som dlho piekla chlieb s kvasnicami a miešala som rôzne múky, ale odkedy sa mi na prvý pokus podarilo vypestovať ražný kvások, iný už nepečiem a vystačím si s celozrnnou ražnou múkou a pšeničnou T650. A chlieb si nevieme vynachváliť :-)

janikbj
@pacik , hej, pohrávam sa s myšlienkou kváskového chleba,ale zatiaľ som nenabrala odvahu. som nedôsledný človek a to kŕmenie kvásku a veci okolo toho, neviem,neviem,či by mi vydržal dlho nažive :D ale raz sa isto odhodlám. tvoj chlebík je prekrásny, budem sa naňho pozerať ako na motiváciu,kým nenaberiem odvahu na vlastný :-) ďakujem a prajem krásny slnečný deň
pacik
@janikbj nie je to až také komplikované, ako sa zdá, keď človek o tom číta. Ak budeš mať záujem, poradím, aj tebe prajem pekný zvyšok dňa :-)
gfloch
Odhodlaj sa na kvások. Droždie nevie ražnú múku rozložiť . Preto ak dáš viac ako 20% ražnej, bude chlieb ubitý. :)
medovnicek
vďaka za výborný recept, ten tvoj chlebík by mohol ísť aj na výstavu
janikbj
@pacik , ďakujem za ochotu, naštudujem ešte čo treba a snáď sa čoskoro dám do toho :-)
@medovnicek , ja ďakujem za milý komentár, vždy poteší. prajem krásnu nedeľu :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia