Špaldový chlieb
Špaldový chlieb

Celozrnný (úplne) špaldový chlieb fotorecept

luckaprima - fotkaluckaprima, 30. júla 2017

Podnetom k upečeniu tohto chlebíka bola pre mňa kniha "Život bez pšenice". Vyzerá to, že by sme si veľmi pomohli, keby sme ju z Zobraziť celý popisPodnetom k upečeniu tohto chlebíka bola pre mňa kniha "Život bez pšenice". Vyzerá to, že by sme si veľmi pomohli, keby sme ju z jedálnička vyradili, alebo len nahradili špaldovou, ktorá neprešla procesom šľachtenia, kríženia v záujme vyššej výnosnosti a odolnosti. Toto všetko sa pri obyčajnej pšenici podarilo, avšak dopady na naše zdravie sú katastrofálne.

20
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
330 g vlažná
3 hrste mleté
1/2 kocky
1,5 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Vlažnú vodu zamiešame s medom a droždím. Sypké suroviny navážime do misy, prilejeme tekutú zložku a v robote miesime 10 minút. Cesto by malo byť pružné, nie veľmi lepkavé, tak že vyčistí misu. Vypneme miesenie a prikryté cesto necháme odpočívať 30 minút. Za tú dobu aj slušne nakysne. Potom ho vyberieme na jemne naolejovanú pracovnú dosku a rukami vytvarujeme asi 4 cm hrubú placku,

    Celozrnný (úplne) špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ... ktorú pevne zvinieme, okraje jemne zatlačíme do chlebíka a pováľame, aby mal chlebík pekný hladký tvar.

    Celozrnný (úplne) špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto necháme kysnúť pokiaľ zdvojnásobí svoj objem. Išlo to celkom rýchlo, až trochu prekysol a začal sa rozlievať, trvalo to asi 15 minút a musel ísť rýchlo do pece vyhriatej na 200 °C.

    Celozrnný (úplne) špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na dne rúry sa od začiatku hrial aj prázdny plech na vodu a v strede rúry ďalší prázdny plech, ktorý čakal na náš chlebík. Chlieb zatiaľ kysol na teflonovej pečiacej fólii na kuchynskej linke. Potom som ho aj s fóliou opatrne preniesla na horúci plech, umiestnila do pece, na spodný plech naliala asi deci vody a rýchlo zatvorila dvierka, aby nejaká para zostala v rúre a zaparila budúcu kôrku. Po 20 minútach som vybrala spodný plech s vodou, chlebík aj s fóliou som umiestnila na jeho miesto na dno rúry, ubrala teplotu na 170 °C a zapla spodné pečenie ako pre pizzu. A takto sa piekol ešte asi 40 minút. Potom som ho nechala vychladnúť na mriežke a teraz si už na ňom pochutnávam. Má krásne chrumkavú kôrku a vnútri je vláčny, príjemne vlhký. A najlepšie je, že je v ňom INÁ pšenica, ktorá našim bruškám robí dobre ☺

    Celozrnný (úplne) špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

stanci11
@Luckaprima tvoj chlebík vyzerá skvelo :) ja som určite zato aby sme mali alternatívne možnosti ku klasickej pšenici, základ pre zdravého človeka je pestrosť v strave ;) a síce pečivo nejem tak ďakujem, a ukladám do KK,,, určite sa zíde k nejakej rodinnej grilovačke!
haji
Chlebík vypadá úžasně. Dnes je doba informačního boomu a tak si každý může vybrat - bez lepku, bez cukru, bez soli, dokonce i bez rozumu. Mě daleko víc než lepek děsí genetická manipulace - nejen rostlinami. Hezky si pod sebou uřezáváme větev. Že by špalda odolala chuti a času genetických inženýrů? Je prý geneticky neupravená. Mno, kéž by to byla pravda. Recept je fajn. Pokud nevadí kvasnice, které jsou dnes fest upravené, znetvořené a zažívacímu traktu nepříznivé. Daleko bližší je lidskému zažívání kvásek. Ale to už by bylo o inom recepte.
tiginko
treba lepsie citat, @luckaprima nic nepise o bezlepkovom chlebiku, len nahradza klasicku psenicu trochu zdravsou spaldou. Ta je preukazatelne pre mnohych lepsie stravitelna a vraj nie je este tak geneticky upravovana. A niekomu viac chuti. Mne sa chlebik paci
vlastina48
Jsem diabetička, peču a vařím jenom ze špaldové mouky a kvasnice si kupuji vážené v naší pekárně.
1x ilusa
buchtabuchta
Tiež pečiem občas aj z celozrnnej špaldovej, ale taký tmavý chlebík nikdy nemám, ani keď pridám ražnú múku. Akú múku používaš? Páči sa mi nápad s tvarovaním bochníka, mne vždy vyjdu všelijaké smiešne tvary. Skúsim nabudúce takto. Pekný recept, pekný chlebík.
1x ilusa
ilusa
@luckaprima tento recept ako na objednávku,práve som sa zásobila všetkými špaldovými mukami a tento chlebík vyzerá dobre
marianne
Aj mne sa chlieb veľmi páči..zajtra pečiem, dám vedieť. . Inak v špalde je vraj viac lepku ako v bežnej pšenici. Špaldu maám veľmi rada pre jej nezameniteľnú chuť.
tiginko
ak môžem zhodnotiť tento chlebík po jeho vyskúšaní: výborne sa pracuje s cestom, nádherne sa upečie - je to jeden z najfotogenickejších chlebíkov v mojej chlebovej kariére. Vďaka telefonátu v okamihu kladenia chlebíka do rúry som ho zabudla zvrchu narezať, chlebík si však zachoval svoju tvár počas celého pečenia. Nádherne vonia a chutí. Je však pomerne suchý, až pilinový. Ale nevadí, nabudúce vyskúšam skombinovať s ražnou, tá by mohla snáď pomôcť. Možno je to použitou múkou - u mňa to bola Celozrnná špaldová múka Mlyn - PD Sokolce, a mám ju ž dlhšie, cca 10 mesiacov


luss44
mám tento chlebík uložený od začiatku, na vyskúšanie. Z čistej špaldy som ešte chlieb nepiekla, vždy kombinujem s ražnou, príp.chlebovou pšeničnou. Tento teda skúsim len špaldový, dnes som kúpila hladkú od fy Bona Vita, asi novinka lebo som ju ešte nevidela. @Tiginko môže to byť aj tou múkou, presne takú celozrnnú od Mlyn Sokolce mám a ani palacinky, ani lievance sa z nej nerobili dobre. Boli tiež také pilinové a trhali sa. Ale chlebík máš krásny, o chuti nepochybujem.
tiginko
@Luss44 (2.8.2017 19:42)

na Vareche som sa naučila, že na detailoch záleží, chlebíkové kráľovné ako @havino , @iva63 , @nyja a mnohé ďalšie by vedeli rozprávať :-)
luckaprima
Ďakujem všetkým za obohacujúce komentáre. Áno špalda obsahuje dokonca viac lepku ako "klasická" pšenica, ten by však mal byť priateľský pretože nie je geneticky upravený. Tiginko tvoj chlebík je nádherne fotogenický, ten môj trošku prekysol a aj som ho pripiekla, pretože som kvákala s kamoškou na terase. A múku som použila kombináciu Biomila a Provita. Chlebík bol nádherne šťavnatý a vláčny, žiadna pilina.
1x ilusa
ilusa
No a som tu znovu.Chlebík som odskúšala,môžem potvrdiť,je výborný.Asi už nebudem kupovať chlebík.Tento nemá chybu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia