Celozrnný špaldovo-ražný chlieb

mirkajan - fotkamirkajan, 5. februára 2014
Celozrnný špaldovo-ražný chlieb
Foto: mirkajan

Opäť niečo pre milovníkov celozrnných chlebov. Keďže na vlastný kvások som ešte nedozrela, skúšam aspoň zo sušeného a toto bol prvý úspešný pokus.

15+180 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
150 g
9 g
8 g alebo špaldový
2 ČL
350-400 ml
1 hrsť
1 hrsť
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme všetky suroviny (sušený ražný kvások kupujem v predajni zdravej výživy), zmiešame a prilejeme 350-400 ml teplej vody. Dobre vymiešame- môžeme aj v pekárničke, ale ja som cesto vymiesila v mise ručným mixérom s nasadenými hákmi na kysnuté cesto. Po vymiesení cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme stáť 2 hodiny.

  2. 2

    Po 2 hodinách cesto znovu premiesime, vytvoríme valec, ktorý uložíme do hranatej chlebíkovej formy vyslanej papierom na pečenie. Necháme stáť na teplom mieste ešte 1 hodinu.

  3. 3

    Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 60-65 minút.

Diskusia k receptu

eviana
Krásny prvý pokus... ten môj tak krásne nevyzeral, tlieskam :)
babkamt
Vydarený chlieb. Kde si kúpila sušený ražný kvások ?
babkamt
Vydarený chlieb. Kde si kúpila sušený ražný kvások ?
staja
@mirkajan , páči sa mi tvoj chlebík, aj ja pečiem kváskové - z vlastného kvásku, ale nie je mi jasné, prečo kombinuješ kvások a droždie a nedáš celé balenie suchého kvásku; a potom, či ten suchý kvások rozrobíš a naštartuješ alebo tam len prisýpaš kváskový prášok.
mirkajan
ďakujem za komentáre. Sušený kvások som kúpila v predajni zdravej výživy a v Trnave som ho tuším videla vo všetkých (je ich tu asi 5). Čo sa týka kombinácie sušeného kvásku a droždia, skúšala som už piecť chlieb aj len čisto zo sušeného kvásku, vyšiel z toho však nepodarok, ktorý skončil v koši, cesto vôbec nenakyslo. Ja sa už dlho chystám aj na vyskúšanie prípravy vlastného kvásku, len času akosi niet, zatiaľ volím ľahšiu cestu so zaručeným výsledkom ...
serpico
čauko !
mne dodáva kámoška špaldový:
 www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=421877&am...

 www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=421882&am...

...aj moravské béleše:
 www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=438361&am...

...ale začal som "serpico trúbeľy a oblátky" špaldové aj celozrnné hotoviť...už aby som sa dostal do okolia TT, aby si ochutnala...aj tie syrové a bryndzové (s údenej bryndze robím)...a už 20 krajín sveta uzreli serpicove maškrty...mirkajan, Tebe sa ako darí...
mirkajan
Milý @serpico , Tvoj špaldový chlebík i báleše vyzerajú fantasticky, ja keďže nemám dodávateľa, musím upiecť sama...Obdivujem ťa s tým pečením oblátok, že experimentuješ s rôznymi druhmi múk, celozrnné oblátky som ešte nejedla, ale ja som rada, keď stihnem pred Vianocami urobiť odskúšané, na experimenty zatiaľ niet času (občas si kladiem otázku, či ten čas niekedy budem mať...)
mirkajan
Už som to tu písala, sušený kvások som kúpila v predajni zdravej výživy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia