Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Recept na tento kolac vznikol nahodou,ked som chcela znova upiect "Krizalky" ktore sem pridala @Zuzanka1367 A kedze som neskoro zbadala,ze sa mi minula špaldova muka :-/ tak som musela inprovizovat :-P Takze za inspiraciu dakujem @Zuzanke ,lebo som vychadzala z cesta ktore je v jej recepte :-) Zmenila som muku a gramaze upravila podla seba.Kolacik je vynikajuci,vrelo odporucam ;-P

30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do jednej misky dame obidve muky,Cukor,sol, PDP a premiesame lyzicou.Potom pridame zmäknute maslo a vajce.Dobre spracujeme,aby sa maslo a vajce spojilo s mukou.Nema zostat ani troska suchej muky,ma to vyzerat ako mrvenicka :-) ..a az teraz pridame mlieko,ale prilievajte radsej potrosky,podla toho,ako bude muka pit,lebo nieje iste ze budete potrebovat cele 1dcl mlieka...
  2. ..vznikne nam polotuhe mastnejsie cesto..
  3. ..poprasime ho trocha mukou a zakryjeme igelitom na ktory dame este utierku.Takto zabalene ho odlozime bokom stat-odpocivat 1hodinu,ale kludne mozte aj 2-3 hodiny :-)
  4. ..zatial si pripravime jablka.Polovicu jablk postruhame a polovicu nakrajame na male kocky.Do tohto kolaca ide naozaj dost vela jablk,cistej vahy az 1,3-1,4kg. Ja som to doteraz robila vzdy len od oka,ale teraz som ich odvazila koli receptu :-) Ak potrebujete zuzitkovat jablka,tak tento kolacik je nato ako stvoreny ;-) Do jablk pridame Cukor podla chuti,1-2PL citronovej stavy,1-2KL skorice a 1 Zlaty klas,alebo 1vanilkovy puding.Dobre premiesame,ak treba tak mozte dat aj trocha struhanky,ale to zavysi od stavnatosti jablk a dame plnku zatial bokom..
  5. ..po 1-2 hodinach si cesto prekojime tak,aby sme dostali jednu 3/4 ta bude na spodok kolaca a zvysna 1/4 bude na vrch kolaca..
  6. ..väcsi kus cesta si vyvalkame na obdlznik velkosti nasho plechu.Moj ma vnutorny rozmer 25x35cm.Ked si vyvalkate cesto,tak polozte nan plech a tak budete vediet,ci je uz dost velke :-) ale vyvalkajte ho onieco viac,lebo musite pocitat aj okraje plechu :-)
  7. ..vyvalkane cesto polozime na plech s papierom...
  8. ..napravime dookola okraje,aby pekne stali a posypeme trocha struhankou..
  9. ..rovnomerne nanesieme jablka a zahladime lyzicou..
  10. ..zasa trocha posypeme struhankou a okraje pozohyname dovnutra na plnku,aby nam stava z jablk nahodou nevytekala..a potrieme ich vajcom,aby sa nam pasiky cesta prilepili o kraj..
  11. ..teraz si rozvalkame na tenko aj tu druhu cast cesta a radielkom nakrajame pasiky hrubky prsta..
  12. a teraz zacneme nase pasiky ukladat krizom na kolac..zacneme od stredu kolaca.Prstom stale zlahka potlacime pasik o povajickovane cesto :-)
  13. ked to mame,potrieme vajcom..
  14. ..a teraz zopakujeme to iste,len z opacnej strany a natrieme znova vajcom..
  15. ..kolacik dame piect do rury,ktoru sme si dopredu rozohriali na 180°C na 35 minut.Ma byt pekny zlatisty :-) Ale co sa tyka minut,si ho radsej sledujte,lebo u kazdeho sa to moze lisit +-5 minut :-)
  16. ..a tu je uz hotovy upeceny kolacik ;-) Po vybrati z rury ho zakryjeme utierkou a nechame celkom vychladnut.Najlepsie je,ak ho nechate aspon 3-4 hodiny postat,aby plnka celkom stuhla a aj cesto trocha zmäkne..Ale najsamlepsi je na druhy den,cesto je perfektne,krehke a velmi chutne-pripomina mi celozrnne keksiky ;-D
  17. Nech vam chuti ;-P
  18. Nakoniec este fotka celozrnnej muky,co som pouzila ja..Je to obycajna celozrnna muka,pouzivam aj rakusku "Babickovsku" aj madarsku z "ALDI" ale su celkom rovnake :-)