Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Recept na tento kolac vznikol nahodou,ked som chcela znova upiect "Krizalky" ktore sem pridala @Zuzanka1367 A kedze som neskoro zbadala,ze sa mi minula špaldova muka :-/ tak som musela inprovizovat :-P Takze za inspiraciu dakujem @Zuzanke ,lebo som vychadzala z cesta ktore je v jej recepte :-) Zmenila som muku a gramaze upravila podla seba.Kolacik je vynikajuci,vrelo odporucam ;-P Postup- Do jednej misky dame obidve muky,Cukor,sol, PDP a premiesame lyzicou.Potom pridame zmäknute maslo a vajce.Dobre spracujeme,aby sa maslo a vajce spojilo s mukou.Nema zostat ani troska suchej muky,ma to vyzerat ako mrvenicka :-) ..a az teraz pridame mlieko,ale prilievajte radsej potrosky,podla toho,ako bude muka pit,lebo nieje iste ze budete potrebovat cele 1dcl mlieka...
- ..vznikne nam polotuhe mastnejsie cesto..
- ..poprasime ho trocha mukou a zakryjeme igelitom na ktory dame este utierku.Takto zabalene ho odlozime bokom stat-odpocivat 1hodinu,ale kludne mozte aj 2-3 hodiny :-)
- ..zatial si pripravime jablka.Polovicu jablk postruhame a polovicu nakrajame na male kocky.Do tohto kolaca ide naozaj dost vela jablk,cistej vahy az 1,3-1,4kg. Ja som to doteraz robila vzdy len od oka,ale teraz som ich odvazila koli receptu :-) Ak potrebujete zuzitkovat jablka,tak tento kolacik je nato ako stvoreny ;-) Do jablk pridame Cukor podla chuti,1-2PL citronovej stavy,1-2KL skorice a 1 Zlaty klas,alebo 1vanilkovy puding.Dobre premiesame,ak treba tak mozte dat aj trocha struhanky,ale to zavysi od stavnatosti jablk a dame plnku zatial bokom..
- ..po 1-2 hodinach si cesto prekojime tak,aby sme dostali jednu 3/4 ta bude na spodok kolaca a zvysna 1/4 bude na vrch kolaca..
- ..väcsi kus cesta si vyvalkame na obdlznik velkosti nasho plechu.Moj ma vnutorny rozmer 25x35cm.Ked si vyvalkate cesto,tak polozte nan plech a tak budete vediet,ci je uz dost velke :-) ale vyvalkajte ho onieco viac,lebo musite pocitat aj okraje plechu :-)
- ..vyvalkane cesto polozime na plech s papierom...
- ..napravime dookola okraje,aby pekne stali a posypeme trocha struhankou..
- ..rovnomerne nanesieme jablka a zahladime lyzicou..
- ..zasa trocha posypeme struhankou a okraje pozohyname dovnutra na plnku,aby nam stava z jablk nahodou nevytekala..a potrieme ich vajcom,aby sa nam pasiky cesta prilepili o kraj..
- ..teraz si rozvalkame na tenko aj tu druhu cast cesta a radielkom nakrajame pasiky hrubky prsta..
- a teraz zacneme nase pasiky ukladat krizom na kolac..zacneme od stredu kolaca.Prstom stale zlahka potlacime pasik o povajickovane cesto :-)
- ked to mame,potrieme vajcom..
- ..a teraz zopakujeme to iste,len z opacnej strany a natrieme znova vajcom..
- ..kolacik dame piect do rury,ktoru sme si dopredu rozohriali na 180°C na 35 minut.Ma byt pekny zlatisty :-) Ale co sa tyka minut,si ho radsej sledujte,lebo u kazdeho sa to moze lisit +-5 minut :-)
- ..a tu je uz hotovy upeceny kolacik ;-) Po vybrati z rury ho zakryjeme utierkou a nechame celkom vychladnut.Najlepsie je,ak ho nechate aspon 3-4 hodiny postat,aby plnka celkom stuhla a aj cesto trocha zmäkne..Ale najsamlepsi je na druhy den,cesto je perfektne,krehke a velmi chutne-pripomina mi celozrnne keksiky ;-D
- Nech vam chuti ;-P
- Nakoniec este fotka celozrnnej muky,co som pouzila ja..Je to obycajna celozrnna muka,pouzivam aj rakusku "Babickovsku" aj madarsku z "ALDI" ale su celkom rovnake :-)
|