Celozrnný jablkový koláč

droetker - fotkaDr.Oetker, potravinárska spoločnosť založená v roku 1891, 26. októbra 2016
Celozrnný jablkový koláč
Foto: droetker

Komerčný recept<br /> Hrejivý...

24
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 160-180 °C

Suroviny

Na náplň:
1,5 kg
200 ml (alebo jablkový džús)
4 PL
z 1 citróna
100 g
Na cesto:
5 ks
štipka
300 g zmäknuté (alebo margarín)
200 ml
z 1 chemicky neošetreného citróna
5 ks
300 g (alebo špaldová)
1/2 bal
1 zarovnaná ČL




Postup

  1. 1

    Na prípravu náplne jablká očistíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme víno alebo džús, sirup a šťavu z citróna a podusíme na nízkom stupni asi 10 minút. Jablká necháme na sitku odkvapkať a nálev zachytíme. Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín na najvyššom stupni dohladka. Pridáme sirup, kôru a žĺtky a krátko na strednom stupni zašľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škoricou a zľahka vareškou vmiešame do zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Jablká naukladáme na cesto a rovnomerne posypeme brusnicami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. <br /><br /> Elektrická rúra: 180 °C<br /> Teplovzdušná rúra: 160 °C<br /> Plynová rúra: stupeň 3<br /> Doba pečenia: asi 30 minút

  3. 3

    Koláč po upečení ihneď poprepichujeme špajdľou a polejeme nálevom z jabĺk. Necháme vychladnúť.

    Celozrnný jablkový koláč - obrázok 3

Diskusia k receptu