Celozrnné žemle
Autor receptu: mooncika89
9 porcií |
45 minút príprava |
40 minút na 200 °C |
Postup
- Z vody, cukru a droždia urobíme kvások. V miske zmiešame všetky ostatné suroviny. Prilejeme pripravený kvások a spracujeme do pevnejšej kaše, „polocesta“.
- Rúru predhrejeme na 50°C. O pár minút vypneme a vložíme do nej pripravené cesto. Necháme asi 45 minút kysnúť do dvojnásobného množstva.
- Po vykysnutí cesto opatrne vyklopíme na pomúčenú dosku. Jemne z neho vytvarujeme širší valec, z ktorého odkrajujeme kúsky a formujeme žemličky (opatrne vtláčame okraje smerom dovnútra).
- Kladieme na plech tak, aby „škaredá“ strana bola otočená smerom nahor. Potrieme vlažnou vodou a pečieme pri 200°C asi 40 minút.
- HOTOVO! :)