Celozrnné vianočné pečivo- medovníčky

lilianne9 - fotkalilianne9, 8. decembra 2014
Celozrnné vianočné pečivo- medovníčky
Foto: lilianne9

Zdravé Vianoce.. to je tak jako nemožné aj nepredstavitelné. Aby sme však nečakali na novoročné diety, môžme si aspoň časť sviatočných dobrôt připravit o Zobraziť celý popisZdravé Vianoce.. to je tak jako nemožné aj nepredstavitelné. Aby sme však nečakali na novoročné diety, môžme si aspoň časť sviatočných dobrôt připravit o čosi zdravšie. Této medovníčky sú hneď mäkké a chutia rovnako ako tie pravé :-)

70
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g hladká
130 g
60 g
120 g
1 bal.
2 ks
1 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Spracujeme si cesto na medovníky a necháme ho 2 hodiny v chladničke.

  2. 2

    Na pomúčenej doske si vyvalkáme cesto a vykrajujeme medovníčky. Pred upečením potrieme rozšlahaným maslom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupních 10 minut.

Diskusia k receptu

eraserhead
"o čosi zdravšie" znamená že si ich pripravíme z odpadkov (stuženého tuku)?

Zdravé Vianoce na slovensku naozaj väčšinou nemožné aj nepredstavitelné, pretože v tejto krajine mám pocit že sú to sviatky obžerstva a povrchnosti ...........
lilianne9
Ano,aj já mám občas ten pocit. No keďže večšinov pečieme s láskou a pre blízkých, musíme brať ohlad aj na ich stravovacie náviky. U nás pristúpili na návrh, že nahradíme bielu múku, no keďže išlo o vianočné pečivo, gazdinky vedia, že bez Hery sa koláče rýchlo pokazia. Kto chce, môže ju nahradit maslom :-)
eraserhead
argumentuješ ako 14 ročná žena a to, je v poriadku .......
len jedno mi vysvetli ako to robia gazdinky napríklad v Taliansku že sa im tie koláče nekazia aj keď namiesto odpadkov používajú maslo .........
si mladá a, raz prídeš na to že len preto že tak piekla tvoja mama, babka, nemusíš tak piecť aj ty .......... história nie je na to aby sme ju bezdôvodne a slepo obhajovali, je na to aby bola podrobená racionálnej kritike ....
pipnat
ja som robila podobne, avšak namiesto hery som použila 20 g masla a 30 g kokosového oleja, cukor som nedala, iba 100 g medu, 310 g cel.múky, 2 čl perník.korenia, 1 čl sódy bicarbony, 1 vajce, 1 žĺtok, nechala poldňa v chladničke...piekla som v nedeľu, uskladnila v dóze a zatiaľ sú mäkké:):)
zizaster
Súhlasím,stužený tuk vážne nemá v kuchyni čo robiť... Už som to napísala v lineckých. Keď zdravšie,rozhodne maslo. Naozaj je potom škoda surovín. A to,že sa kazia rýchlo počujem naozaj prvýkrát.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia