Celozrnné škoricové rolky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 22. apríla 2015
Celozrnné škoricové rolky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Velmi jednoduche a efektné škoricové pečivko :-) Je naozaj fantasticke,odporučam nielen pre milovnikov škoricového ;-P

25-30 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
500 g
150 g
150 g (margarín)
1 dcl
3,5 - 3,75 dcl
2 ks
50 g
2 štipky
Plnka:
2 dcl
2 dcl
20 g
Na potretie:
1 ks
Na posyp:




Postup

  1. 1

    Do misky dame obe muky,sol a cukor a pomiesame lyzicou..

    Celozrnné škoricové rolky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ..potom pridame 2 zltky,zmäknute maslo alebo vami osvädceny margarin,smotanu a vybehnuty kvasok.Kvasok si pravime z 2dcl mlieka,1kl cukru a kvasnic..

    Celozrnné škoricové rolky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..napokon pridame aj zvysne 1,5-1,75dcl mlieko a poriadne vsetko zmiesame-zmiesime ..

    Celozrnné škoricové rolky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...cesto treba miesit dovtedy,kym sa nebude oddelovat od misky..Sice na vase ruky sa lepit bude,ale na misku uz nie :-)

    Celozrnné škoricové rolky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...cesto uz len napravime do bochnika,uz nemiesime.Poprasime mukou a dame misku do igelitoveho vrecka,ktore dobre uzavrieme,aby nedostalo vzduch.Takto nechame cesto na teplejsom mieste nakysnut.Kym cesto kysne,si zmiesame 2dcl praskoveho a 2dcl krystaloveho cukru s 20g skorice.To je 1sacek skorice :-) nech je to poriadne skoricove ;-P

    Celozrnné škoricové rolky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...ja som ho zabalila zospodu a z bokov do deky a dala pred okno,kde nan svietilo slnko :-) Kyslo mi 2 hodiny :-)

    Celozrnné škoricové rolky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..teraz cesto rozdelime na 7 casti..To,ze na kolko casti cesto rozdelite,zalezi aj na velkosti plechu.Moj plech ma vnutorny rozmer 29x39cm-to je celkom normalny plech :-) inak mam aj mensi a este aj väcsi od toho..

    Celozrnné škoricové rolky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...cesto po rozdeleni uz nemiesime,ale hned ho rozvalkame na obdlznik.Hrubka cesta cca.2-3mm. Sirka asi 20cm a dlzka je vas plech,cize si ho stale primeriavajte k cestu..

    Celozrnné škoricové rolky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...cesto potrieme cele olejom,len okraje vynechajme..

    Celozrnné škoricové rolky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...posypeme ho poriadne skoricovym cukrom,tak aby bolo vsade dost :-) Asi 2 kopcovite PL na jedno cesto,ale davajte kludne od oka ,mozte dat aj viac,nech je dobre skoricove :-) ..jednoducho si to od oka rozdelte,aby vam vystacilo na vsetky cesta..

    Celozrnné škoricové rolky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..teraz cesto z lahka zkrutime..

    Celozrnné škoricové rolky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ..dostaneme takuto tenku rolku,ktoru polozime na olejom vytrety a mukou posypany plech.Potom rolke potrieme poriadne cely okraj olejom,aby sa nam neskor tie rolky dali pekne oddelit od seba :-) ..takto pokracujeme s kazdym cestom az po posledne..

    Celozrnné škoricové rolky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ..natrieme ich vajcom..

    Celozrnné škoricové rolky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ..posypeme na ozdobu neopecenym sezamom,alebo lubovolne cim chcete a este nakoniec do kazdej rolky ihlou na 2-3 miesta pichneme,aby sa nam rolky nepraskli :-) Takto dame piect do rury,ktoru sme si rozohriali na 170°C na 25-30 minut.Ale radsej si to sledujte..

    Celozrnné škoricové rolky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ..a tu su uz do zlatohneda upecene rolky ;-) Cela kuchyna rozvoniavala skoricou ;-P Tie dve krajne mi praskli,ale to nic neubralo na chuti.Teraz za horuca ich mozte potret trocha maslom,ale nemusite.Ja som len tak dookola po okrajoch prebehla s kuskom masla :-) Napokon nechame prikryte utierkou vychladnut..

    Celozrnné škoricové rolky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...po vychladnuti si uz rolky nakrajame na lubovolnu velkost,ako komu sa paci :-) Podla mna cca.5-6cm su take pekne sikovne kusky,co aj oku lahodia :-) Vdaka oleju,ktorym sme natierali boky,sa rolky pekne daju od seba oddelit..

    Celozrnné škoricové rolky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Rolky su vynikajuce,cesto mäkke a lahucke.Su vyborne s cajom,mliekom na ranajky,ci dokonca aj detom na desiatu ;-P

    Celozrnné škoricové rolky (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

radost
táto verzia sa mi páči lepšie ako osie hniezda..ty si varecháčska hviezda..!!
chýba mi dcéra ako ty..s tebou by bol život bohatý...odišli by moje občasné zo samoty clivoty..
dobroty robíš samé..pošli starej panej..:-)
jozka2
Jaaaj,viem si predstavit ake su chutne.Prosim ta kolko si ich napiekla.
smejkad
sezam na sladke asi nedam, nezvycajny mi pride, skor hruby cukor alebo tak, lebo skusat sa budu, co uz so mnou :-)))
ale opytam sa, @cezminaz , hotove rolky pred pecenim uz nenechavas podkysnut?
ake su na druhy, prip. treti den?
dakujem :-)
aszabka
vyzerá to skvele, lepšie ako hniezda..pravdepodobne to rodine upečiem, u nás je škorica žiadaná..
cesminaz
Dakujem @luss :-) si zlata.Ja velmi rada robim s kysnutym cestom a aj velmi rada skusam nove veci a experimentujem :-) @janger veru vona bola fajnova ;-) @jozka2 ..do plechu idu 7roliek a tie som pokrajala na 5-6cm kusky,bolo 6x7=42 :-) ..na tebe zalezi,ze na ake velke rolky si ich nakrajas. @mila @radost dakujem pekne za tvoje krasne slova :-) az ma dojali..Velmi rada by som ta ponukla,ba aj ti osobne napiekla taketo kolaciky! Zelam ti krasny den ;-D
cesminaz
@smejkad ten sezam je tam len ako ozdoba,kedze nieje opeceny a nema ziadnu chut :-) Moze sa posypat vrch niecim,ale nemusi sa :-) Rolky podkysnut nenechavam,nieje to nutne.Hned ako ich poukladam na plech,namazem vajcom,posypem,popicham a rovno do vyhriatej rury s nimi ;-) Vidis,aj takto krasne nakysli :-) Ale musia sa zrolovat zlahka,nie na tesno,aby vedeli pekne nakysnut..Ale ak myslis,tak ich daj trocha podkysnut.Na 3ti den neviem ake su,ale na 2hy den je cesto tiez dobre,nieje suche.Vela robi v nom aj tato plnka,udrziava cesto stale vlacne ;-) a prave preto mam tuto plnku velmi rada.Praskovy+krystalovy cukor ti udrziava cesto vlacne,cesto nevsiakne nic do seba.Este dlhsie vydrzia vlacne,ak ich nepokrajane udrzujes v igelitovom sacku.Ja osobne ich mam radsej na 2hy den,cesto celkom vychladne,odstoji a dostane celkom inu konzistenciu :-)) @aszabka podla mna su ovela lepsie,nez osie hniezda :-) Len smelo vyskusaj,urcite budu rodinke chutit! Plnku netreba setrit,nech je dobre skoricove a vlacne :-) ..daj potom vediet prosim. @adula76 skusku urcite neolutujes,su vynikajuce ;-)
kukulienka71
aj dvakrát som čítala v bode 1 "...do misy dáme obe ruky...":-DD na to prišlo až neskôr...
Krásne rolky, tiež sa mi páčia viac ako osie hniezda, lebo tá plnka nie je pripečená. Škoricové máme radi, tak ukladám a ďakujem. 5*
tatranka
Ohromné pečivko.Dobre si si to vymyslela.Už to mám v KK.Dávam 5*.
cesminaz
@kukulienka ..mozes ist do tej misky aj "oboma rukami" ;-))) nieje to zakazane ;-P A presne ako vravis,tu ta plnka zostane vo vnutri a nevytecie a pripecie sa ako pri osich hniezdach! Cesto je fajnove lahucke tenke,a stou plnkou vlacne ;-) @tatranka mila dakujem :-) som rada,ze sa paci.
duliz
...ja som dodnes nepochopila ako môže niekto vyvaľkať tak dokonalý obdĺžnik ! :-) krásne škoricáčiky.
isto by boli dobré aj s inou plnkou...také miništrúdličky
afataga
paradne, len ked ja mlieko nepijem, neviem ci si mozem dat aj ku kave :-)
cesminaz
@duliz :-) ..to je prax a sikovnost ;-P Rolky mozes kludne naplnit aj kakaovou plnkou.Aj ja ked som naposledy piekla,tak som 4 urobila kakaove a3 zasa skoricove.Boli vyborne aj tie kakaove,deti vynasali najprv tie :-) @afataga ..no dobre,tak u teba urobim vynimku..ty si mozes dat aj ku kave ;-)) @izabelka dakujem :-)
jarunka
Dobre, aj pekne vyzerajuce kolace, moja mama takto casto piekla, ze dala 4-5 zavinov piect vedela seba.
mariamka
skoricove,, mnam! mas ich krasne,, aj tie v odraze :) hned by som sa ponukla,, /a radost citat tvoj popis, mimochodom ... :)
denyany
Včera večer som piekla tieto miniroládky(tak som ich pomenovala ja). Dcérka má dnes v škole nejakú akciu a mali doniesť niečo na zobnutie. Tak rozmýšľala som, čo jej pripravím, aby to bolo dobré a aby to aj pekne vyzeralo, aby toho bolo dosť, ale radšej menšie kúsky....veď keď len tretina triedy dačo donesie, tak toho bude habadej. Automaticky som otvorila tvoje recepty a rozhodla som sa pre tento. Risknem to( rozumej, že recept od teba je skvelý viem, ale ako sa mne podarí-to zaručiť neviem!). Ale podarilo sa! Teplé rolky boli chutné, ale ráno vychladnuté boli skvelé- to sme skonštatovali všetci. Verím, že deckám budú chutiť. A tebe ďakujem zá výborný receptík. Iste si to čoskoro zopakujem, lebo zvyšku rodiny sa krivdilo, že väčšinu odniesla ml.dcéra do školy;-).
denyany
Tak sa musím pochváliť: naše-tvoje rolky mali v triede najväčší úspech, mnohí si pýtali recepty, tr.profesorka zjedla 4kúsky a iná, ktorá neje sladké, 3! Vďaka tebe sme dnes zahviezdili! :-))
cesminaz
Mila @denyany strasne si ma tvojou spravou potesila ;-D Som velmi rada,ze rolky chutili detom a aj ucitelkam :-)) My ich mame tiez najradsej az oniekolko hodin,alebo az na druhy den.Cesto je celkom ine a skoricova plnka stavnata ;-) Dakujem za tvoju odozvu a som veeelmi rada,ze si bola spokojna a ze vam "vsetkym" chutili! Pekny zvysok dna prajem :-)
kucharka66
vyzerá to super :) chcela by som to skúsiť lebo škoricové trdelníky mám rada :D :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia