Celozrnné rýchlobagetky (fotorecept)

Autor receptu: naty

Pečivo som piekla prvý krát a som veľmi milo prekvapená :), určite ich budem piecť častejšie. Bagetky sú nadýchané, mäkkučké, myslela som že z celozrnnej múky budú také gumené. Pridala som aj zemiaky aby vydržali dlhšie mäkké. A ich príprava vám nezaberie veľa času, do 2 hodín máte čerstvé pečivo na stole.

4
porcie
75 minút
príprava
30-40 minút
na 200 °C

Postup

  1. Použila som tieto 2 druhy múky+hladkú
  2. Zo všetkých surovín vypracujeme vláčne, nelepivé cesto. Miesime aspoň 10 minút, alebo dáme vymiesiť do pekárničky alebo kuchynskému robotovi. Nie je potrebné robiť samostatne kvások, pretože cesto rýchlo kysne, kedže je tam dosť veľa droždia. Vodu pridávame postupne, každá múka saje inak. Cesto necháme kysnúť cca 30 minút.
  3. Nakysnuté. Cesto by malo zdvoj-násobiť svoju veľkosť.
  4. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku, prehnietneme, rozdelíme na 4 časti. Z každej časti vytvarujeme šúlok (budúcu bagetku), preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pofrkame vodou, posypeme hrubozrnnou soľou, sézamom, makom, rascou, ľanovými semiačkami, tekvicovými...a necháme podkasnúť cca 30 minút alebo dlhšie a rúru dáme vyhriať na 200 stupňov. Hned na začiatku vyhrievania vložíme do rúry misu s vodou.
  5. Už podkysnuté.
  6. Pečieme 30-40 minút. Hned po vybratí z rúry o5 pofrkame vodou a dume vychladnúť na mriežku.
  7. Foto v reze :) dobrú chuť!