Celozrnné medvedie tlapky

monnikka - fotkamonnikka, 24. novembra 2012
Celozrnné medvedie tlapky
Foto: monnikka

Recept som získala na kurzoch zdravej výživy spojených s ochutnávkou, robím ich každé Vianoce, ale aj pri iných príležitostiach.

Suroviny

150 g
130 g (mleté)
125 g
200 g
 (na obaľovanie)




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny spolu zmiesime a vypracujeme cesto, z ktorého po kúskoch odkrajujeme a plníme ním vymastené a múkou vysypané formičky do 2/3. Pečieme na 180 stupňov asi 15 minút. Upečené obaľujeme v glukopure /hroznový cukor/.

  2. 2

    Práškový cukor do cesta môžme nahradiť pomletým trstinovým cukrom. Namiesto orechov sa môže dať kokosová múčka, aj tak sú veľmi dobré.

Diskusia k receptu

martamm
Monnikka, vítam Tvoj recept, použijem trstinový cukor, som zvedavá na výsledok :)
mlsalka
hmm, zdrava vyziva a HERA? to mi nejde dohromady ...
monnikka
@martamm : dúfam, že budeš s výsledkom spokojná:)
@mlsalka : recept pokladám za ,,zdravší", pretože tam nejde biela múka ani vajce, mám v rodine ľudí, ktorí nekonzumujú biele pečivo v žiadnej forme, a taktiež živočíšny tuk, tak som rp uvítala.....ale privítam radu, čím by som mohla heru nahradiť, olej som do takéhoto pečiva neskúšala, ak má niekto skúsenosť budem vďačná
martamm
mlsalka, použi pravé maslo, aj ja tak urobím, neviem, čo by to spravilo s olejom. Prípadne z polovice dávky skúsim s olejom :)
mlsalka
skusim s pravym maslom a miesto cukru dam med alebo agávu. uvidim ako to dopadne :-)
marsis
mlsalka, čakám na výsledok Tvojho pokusu! Teším sa na to, že recept vyskúšam aj ja...
evanaaa
Teraz dávajú často reklamu na Heru maslovú, možnože to až tak hrozné nebude......a ja ba som si dala miesto hroznového vcikru ovocný. Tá múka sa mi páči, kupovala som ju v Kauflande, no naposledy akoby sa všetky dobré múky ( okrem špaldovej) vytratili. A práve túto strednú celozrnnú som hľadala.
monnikka
@evanaaa : ja tú celozrnnú múku strednú tiež kupujem v Kauflande, ale už som ju aj v Jednote videla, ten ovocný cukor je tiež výborný, a s tým tukom ešte pošpekulujem
iva63
zaujímavý receptík, kk...ja už roky pečiem všetky vianočné keksíky - iba s maslom..aj tie staré osvedčené recepty som nahradila iba maslom...a je to ok.....vyskúšam zajtra tvoj receptík @monnikka a ozvem sa...
monnikka
trošku som ,,googlila" a našla som rastlinný tuk alsan bio, páči sa mi jeho zloženie, keď ho zoženiem, dám namiesto hery,
@iva63 : tak dúfam, že sa Ti vydaria a budú chutiť
veganvidya
ahoj, monnikka - urcite odporucam alsan bio - je cisto rastlinny - pouzivame vsade tam, kde "by malo ist" maslo (tak na pecenie: kremy a do cesta, ako aj na chleba). Alsan Bio zozenies bezne v predajniach zdravej vyzivy. Povazujeme ho za najlepsi, co sa tyka zlozenia a pouzitelnosti (je velmi univerzalny). Dalsie alternativy: Bio Soya (od Provamelu), Prima (od Rapunzelu), Palmo (od Rapunzela), Blesk (od Natural Jihlava). Tieto nie su az take univerzalne - niektore su vhodne iba do cesta a do polevy alebo do kremy uz menej. Na chleba ju najlepsie orechove masla, za studena lisovane oleje a strukovinove a zeleninove natierky...
monnikka
@veganvidia : ďakujem za užitočné rady, pohľadám v zdravých predajniach, na chlieb si teraz natierame panenský kokosový olej bio, je taký tuhý ako nátierka.....veľmi nám chutí a zatiaľ počúvam naň len dobré ohlasy, ale skúsim aj orechové maslá...ešte raz ďakujem
monnikka
včera som ich piekla, síce v netradičných formičkách, ale cesto je labkové:), tak som pridala foto




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia