Celozrnné fusilli s ricottou a olivami (fotorecept)

Autor receptu: martinis

Celozrnné špirálky čistej chuti s lahodnou ricottou, olivami, paradajkami a čerstvými bylinkami.

1
porcia
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mám rád dobré jedlo - a toto medzi také rozhodne patrí. Cestoviny varím často, pretože sú nenáročné na prípravu a nepoznám vari univerzálnejšiu surovinu pri varení, takže dnes som sa rozhodol pre hostinu plnú pravých, talianskych ingrediencíí. Ak je čas na bazmäsitý, pritom však chutný a sýty obed, potom je rad na moje celozrnné fusilli s ricottou a olivami, ktorých príprava vám vyčarí úsmev na perách :)
  2. Dnes naozaj nebudeme potrebovať veľa surovín - základom sú 3 pekné, malé a umyté paradajky, zhruba 3 lyžice olív a samozrejme kvalitný olivový olej a strúčik cesnaku pre chuť. Paradajky nahrubo nasekáme bez akéhokoľvek systému, má to vyzerať tak "neupravene", strúčik cesnaku očistíme a následne pretlačíme na poriadne rozohriaty olej vo veľkej panvici.
  3. Opečieme ho dohneda, potom prisypeme aj paradajky a celé olivy. Paradajky môžte použiť aj cherry, na chuti to neuberie, skôr naopak ;) Opekajte na vyššom ohni za občasného premiešania 5 minút.
  4. Zatiaľ čo sa paradajky a olivy opekajú, do osolenej vody dáme variť fusilli. Mne stačilo sedem minút, po ktorých sú pripravené na scedenie. Predtým som však zobral lyžicu vody, v ktorej sa varili a prilial ju do panvice.
  5. To nám poslúži na nepatrné zriedenie ricotty, ktorú dáme do panvice. Ricotta je výborný srvátkový syr - spočiatku mi nechutila, avšak teraz sa zaradila medzi jeden z mojich najobľúbenejších syrov, najmä v tomto jedle je vyslovene delikátna :))
  6. Bohato posypeme mletým čiernym korením, pridáme aj zopár lístkov čerstvých byliniek. Ideálne by sa hodila bazalka či oregáno, ani jedno som však nemal a tak dobre poslúžil aj petržlen. Prisypeme fusilli a všetko dôkladne premiešame a na tanieri ešte posypeme čerstvo namletým farebným korením.
  7. Trik týchto cestovín je v tom, že okrem ochutenie vody na cestoviny soľ vôbec nepoužijeme. Za pomoci kvalitného olivového oleja, strúčiku cesnaku, opečených olív a paradajok, krémovej ricotty, byliniek a bežného čierneho korenia vyčarujeme jedinečnú, čistú chuť bez akéhokoľvek komplikovaného korenenia a dochucovania. Niet na čo čakať, dobrú chuť :O)
  8. Môj tip : Ak vám šupky z paradajok prekážajú, pokojne paradajky sparte a ošúpte. Mne vôbec nevadia a nevidím v tom okrem straty času žiaden zmysel, takže to nikdy nerobím :)