Celozrnné dalamánky

anina6 - fotkaanina6, 27. januára 2013
Celozrnné dalamánky
Foto: anina6

Dneska nám došiel chlieb, tak som vyskúšala celozrnné pečivko. Hľa tu je výsledok môjho snaženia.

15 minút
príprava
40 minút
na 150-230 °C

Suroviny

150 g
300 g
1/2 PL
 vlažné
1 PL
1/2 kocky
1/2 KL
1/2 KL
1/2 Kl
1 KL
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Naprv si pripravíme kvások z vlažného mlieka, 1/2 lyžice ražnej múky, kryštálového cukru a droždia. Necháme ho vykysnúť. Múku si preosejeme a pripravíme do misky. Pridáme kvások, rascu, provesálské bylinky,soľ, olej, ocot a vymiesime cesto. Cesto som urobila redšie, nie až také tuhé ako na chlieb a používala som na miesenie vlažnú jemne perlivú vodu. Miesila som asi 10 minút. Necháme cesto oddýchnuť v teple a medzitým si pripravíme dobrú kávičku a oddychujeme aj my. Po hodinke cesto premiesim ešte raz a nechám oddýchnúť asi 10 minút.

  2. 2

    Pripravíme si plech, a rozvaľkáme si cesto. Pohárom som povykrajovala požadované tvary a kedže sa mi ešte zvýšilo, tak som uplietla malú pletenku. Na plechu necháme ešte asi 20 minút a ked je vykysnuté, potrieme slanou studenou vodou, ozdobíme sezamom a ovsenými vločkami.

  3. 3

    Vložíme do vyhriatej rúry na 230 stuňov kde pečieme asi 15 minút. Potom stiahneme teplotu na 150 a dopekáme asi 20 minút. Smozrejme počas pečenia potierame studenou vodou. A aby som nezabudla pred pečením si dávam naspodok do rúry kastrólik s teplou vodou. Ked sa dalamánky upeču ešte raz ich potrieme vodou a trošku maslom. Potom už len čakáme ked vychladnú, aby sme mohli okoštovať a po prerezaní vyzerajú takto

    Celozrnné dalamánky - obrázok 3

Diskusia k receptu

radost
všetko doma s láskou pečené=je aj s chuťou zjedené..plus maslo a mliečko z farmy a nepotrebujem údeninu žiadnu..
marijanka712
krásne skutočne vydarenie , zmes múk mi plne vyhovujú a isto skusim s tvojim receptom už tolko skúšam a vždy si tiež poviem toto je to pravé, ale napriek tomu znova skúsim iný rp... máme to pestré pomohla by si mi keby si upresnila asi kolko vody si tam dala ja to miešam v pekárničke mne to tak vychádza 250-300 ml spolu aj s mliečkom mám pravdu????
anina6
radost a marijanka712 ďakujem za vaše komentáre. mlieka som tam dala na kvások asi 1 dl a vody asi 2,5 dl. ale to už podľa cesta, robila som také redšie, nie veľmi husté. tak marijanka skúšaj, ja tiež probujem a skúšam všelijaké varianty múky a receptov. prajem pekný deň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia