Cuketové halušky
Celozrnné cuketové halušky s bryndzou a opečenou sušenou šunkou
Autor receptu: siuuu
Bryndzové halušky mám veľmi rada. Ak sú dobre urobené je to ozaj delikatesa. A tieto
celozrnné cuketové so slovenskou bryndzou a
talianskou sušenou šunkou sú skvelé - beriem ich ako zdravšiu alternatívu ku klasike.
Robievam ich každú sezónu, keď v záhrade dorastú cukety.
2 porcie |
10 minút príprava |
1-2 minút tepelná úprava |
Postup
- Do hrnca dáme vodu, osolíme a dáme zovrieť. Očistenú cuketu postrúhame na jemno. Osolíme, pár minút necháme postáť a prebytočnú vodu vytlačíme - čím viac, tým lepšie.
- K haluškám pridáme žĺtky (používam iba žĺtky, netreba potom toľko múky a halušky sú viac zeleninové ako múkové), a postupne pridávame celozrnnú múku - vypracujeme cesto, skôr hustejšie ako redšie. Halušky varíme klasickým spôsobom - cez haluškár pretlačíme do vriacej osolenej vody, keď vyplávajú, varím ešte takú minútku a vyberiem sitkom.
- Bryndzu rozrobím s bielym jogurtom a pridám ešte do horúcich halušiek, zľahka premiešam. Posypem opraženou pokrájanou sušenou šunkou a posekanou pažítkou alebo jarnou cibuľkou a hneď podávam. Sú ľahšie stráviteľné a rovnako dobré ako klasické halušky.