Cuketové halušky

Celozrnné cuketové halušky s bryndzou a opečenou sušenou šunkou

Autor receptu: siuuu

Bryndzové halušky mám veľmi rada. Ak sú dobre urobené je to ozaj delikatesa. A tieto celozrnné cuketové so slovenskou bryndzou a talianskou sušenou šunkou sú skvelé - beriem ich ako zdravšiu alternatívu ku klasike. Robievam ich každú sezónu, keď v záhrade dorastú cukety.

2
porcie
10 minút
príprava
1-2 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do hrnca dáme vodu, osolíme a dáme zovrieť. Očistenú cuketu postrúhame na jemno. Osolíme, pár minút necháme postáť a prebytočnú vodu vytlačíme - čím viac, tým lepšie.
  2. K haluškám pridáme žĺtky (používam iba žĺtky, netreba potom toľko múky a halušky sú viac zeleninové ako múkové), a postupne pridávame celozrnnú múku - vypracujeme cesto, skôr hustejšie ako redšie. Halušky varíme klasickým spôsobom - cez haluškár pretlačíme do vriacej osolenej vody, keď vyplávajú, varím ešte takú minútku a vyberiem sitkom.
  3. Bryndzu rozrobím s bielym jogurtom a pridám ešte do horúcich halušiek, zľahka premiešam. Posypem opraženou pokrájanou sušenou šunkou a posekanou pažítkou alebo jarnou cibuľkou a hneď podávam. Sú ľahšie stráviteľné a rovnako dobré ako klasické halušky.