Rizoto z čiernej ryže
Rizoto z čiernej ryže

Celozrnné „čierne zlato“ so zeleninou a s mozzarellou (HIT)

babickinazahrada - fotkababickinazahrada, 21. apríla 2017

Dnes vám opäť prinášam recept z antihistamínového súdka. Predstavím vám najzdravší druh ryže a tolerované sorty zeleniny. Na obohatenie jedálnička pridávam aj mozzarellu, ktorú Zobraziť celý popisDnes vám opäť prinášam recept z antihistamínového súdka. Predstavím vám najzdravší druh ryže a tolerované sorty zeleniny. Na obohatenie jedálnička pridávam aj mozzarellu, ktorú my HIT (histamínová intolerancia) prevažne znášame. Dávajte si však pozor na to, aby bola bez škodlivých konzervantov!

3
porcie
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
10-12 ks
1/2 ks
3 ČL
1 štipka




Postup

  1. 1

    Čierna ryža: Ryžu prepláchneme a namočíme do vody na noc, prípadne od rána do večera. Záleží to od toho, kedy sa ju chystáme variť. Po odmočení zlejeme vodu. Neľakať sa! Zlieva sa voda čierno-fialovej farby. Opäť prepláchneme a necháme ešte odkvapkať v sitku. Zatiaľ si v hrnci roztopíme 3 čajové lyžičky masla Ghí. Následne naň „hodíme“ odkvapkanú ryžu, posolíme a chvíľu (pár sekúnd) miešame na rozpálenom masle. Ryža sa jemne osmaží. Zalejeme ju čistou vodou v pomere 1:2 až 1:3. Záleží od vás, či radšej priebežne dolejete, alebo necháte variť vo väčšom množstve vody. Čiernu ryžu varíme zhruba 45 až 50 minút.

  2. 2

    Zeleninka: V menšom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu s 1 čajovou lyžičkou masla ghí. Vložíme ružičkový kel. Následne ošúpaný a pokrájaný zeler. Varíme zhruba 10-15 minút. Nakoniec ryžu na tanieri jemne polejeme vývarom. Pridáme zeleninu a pokrájanú a posolenú mozzarellu.

  3. 3

    Môj tip: Vývar so zeleniny nevylievajte! Popíjajte ho namiesto vody počas dňa. Doplní tekutiny aj živiny. Potlačí vlčí hlad. Maslo ghí navyše výrazne posilňuje trávenie a navracia stratenú energiu. Príprava zaberie cca 1 hodinu.

Diskusia k receptu

haji
Děkuji za recept a hlavně za zajímavé a poučné informace. Měj krásný den a ať se ti daří!
mitzy
mňam! tak toto sa mi páči. čiernu ryžu nepoznám. načase pozháňať sa po nej. ďakujem za recept ;)
siisa
Tiež som ju ešte nerobila a určite ju chcem skúsiť, som ryžový maniak :) Ďakujem aj za recept :)