Celozrnné chia bagety (fotorecept)
Autor receptu: helca103
Kedže sa tu nenachádza veľa receptov kde je použitá chia, rozhodla som sa pridať pár tipov ako ju používam ja. Prvý recept je tu.
3 porcie |
15-20 minút na 180 °C |
Postup
- Urobím si kvások z 0,5dcl vody,cukru a droždia. Múku dávam riadne PL kopcovité alebo ak chcete je to 100g.Takže 100g celozrnná a 100g chlebová.
- Pripravím si sypké potraviny,jednu aj druhú múku,sušené mlieko, soľ a dobre premiešam.
- Pridám chia semienka, premiešam, pridám žĺtok, kvások, zvyšok vody, olej a vypracujem cesto. Vodu pridávam postupne ako mi saje múka.
- Cesto je trochu tuhé ale zato pružné a hladké. Nechám zakryté vykysnúť na teplom mieste. Toto cesto kysne trochu dlhšie. Kľudne ho nechajte aj hodinu,záleží na tom ako bude kysnúť.
- Po vykysnutí premiesim a vytvarujem bochník ktorý rozdelím na 3 časti. Každú roztiahnem alebo rozvaľkám a stočím do tvaru bagety.
- Bagety preložím na plech vystlaný papierom na pečenie a nechám podkysnúť asi 35 minút. Potom bagetu natrem rozšľahanýn bielkom do ktorého som dala štipku soli. Ostrým nožom narežem šikmo na 3 miestach a dám do vyhriatej rúry.
- Pečiem na 180 stup asi 15-20 minút podľa rúry.
- Bagety /rožky -ako chcete/ preložím na mriežku vychladnúť.
- Výborné - hoci nezdravé sú aj teplé :-) Po vychladnutí som rozrezala aby bolo vidieť aké sú vo vnútri.
- Semienka CHIA používam už druhý rok a naozaj do všetkého. Vhodné sú aj do jogurtu, či akéhokoľvek nápoja. Chia semienka nasiaknu 12 krát viac vody než vážia a preto sú semienka výborné aj v lete.
- Ja si dám do polovici pohára vodu pridám 2 PL CHIA premiešam a dolejem pohár do plna. Nechám postáť 15-20 minút aby sa semienka poriadne napili ale občas premiešam aby sa to nezlepilo. Jednoducho vypijem a dodá mi to aj energiu namiesto kávy napríklad. Ale dá sa o tom prečítať veľa na internete.