Celozrnné chia bagety fotorecept

helca103 - fotkahelca103, 17. februára 2013
Celozrnné chia bagety (fotorecept)
Foto: helca103

Kedže sa tu nenachádza veľa receptov kde je použitá chia, rozhodla som sa pridať pár tipov ako ju používam ja. Prvý recept je tu.

3
porcie
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

9 PL (kopcom)
9 PL (kopcom)
4 PL
1/2 ČL
1 PL
1,5 dl
1 PL
1/2 ČL
1 ks
2 PL
na potretie:
štipka




Postup

  1. 1

    Urobím si kvások z 0,5dcl vody,cukru a droždia. Múku dávam riadne PL kopcovité alebo ak chcete je to 100g.Takže 100g celozrnná a 100g chlebová.

    Celozrnné chia bagety (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravím si sypké potraviny,jednu aj druhú múku,sušené mlieko, soľ a dobre premiešam.

    Celozrnné chia bagety (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridám chia semienka, premiešam, pridám žĺtok, kvások, zvyšok vody, olej a vypracujem cesto. Vodu pridávam postupne ako mi saje múka.

    Celozrnné chia bagety (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto je trochu tuhé ale zato pružné a hladké. Nechám zakryté vykysnúť na teplom mieste. Toto cesto kysne trochu dlhšie. Kľudne ho nechajte aj hodinu,záleží na tom ako bude kysnúť.

    Celozrnné chia bagety (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vykysnutí premiesim a vytvarujem bochník ktorý rozdelím na 3 časti. Každú roztiahnem alebo rozvaľkám a stočím do tvaru bagety.

    Celozrnné chia bagety (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Bagety preložím na plech vystlaný papierom na pečenie a nechám podkysnúť asi 35 minút. Potom bagetu natrem rozšľahanýn bielkom do ktorého som dala štipku soli. Ostrým nožom narežem šikmo na 3 miestach a dám do vyhriatej rúry.

    Celozrnné chia bagety (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečiem na 180 stup asi 15-20 minút podľa rúry.

    Celozrnné chia bagety (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bagety /rožky -ako chcete/ preložím na mriežku vychladnúť.

    Celozrnné chia bagety (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Výborné - hoci nezdravé sú aj teplé :-) Po vychladnutí som rozrezala aby bolo vidieť aké sú vo vnútri.

    Celozrnné chia bagety (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Semienka CHIA používam už druhý rok a naozaj do všetkého. Vhodné sú aj do jogurtu, či akéhokoľvek nápoja. Chia semienka nasiaknu 12 krát viac vody než vážia a preto sú semienka výborné aj v lete.

    Celozrnné chia bagety (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ja si dám do polovici pohára vodu pridám 2 PL CHIA premiešam a dolejem pohár do plna. Nechám postáť 15-20 minút aby sa semienka poriadne napili ale občas premiešam aby sa to nezlepilo. Jednoducho vypijem a dodá mi to aj energiu namiesto kávy napríklad. Ale dá sa o tom prečítať veľa na internete.

    Celozrnné chia bagety (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

malinka711
tie bagety vyzerajú úžasne ........ voňajú až sem ;) a tie semienka chia sa dajú kúpiť bežne v obchodoch s bio produktmi alebo len cez internet? v DM ich náhodou nemajú?
iva63
@helca krásne bagety si upiekla-:) veru si ich upečiem podľa Teba! ďakujem-:)
marijanka712
prekrásne rozpracovaný recept viem, že toto cesto veľmi ťažko kysne napriek tomu si ich mala prekrásne tučnučké ako majú byť bagety to CHIA nepoznám kde to kupuješ budem sa musieť pozrieť na nett lebo pre mna je to veľká neznáma celý život sa človek len učí...
tassiedevil
si ma trochu predbehla s tými bagetami...:)))))vyzerajú dobre aj určite chutia...rozhodne vyskúšam a porovnám, ktoré chutia lepšie...tie tvoje alebo moje...))))
valeri
No urobila som veľkú chybu, že pozerám na takéto krásne recepty ešte "nalačno" ... :-))))). Už som si ich uložila a idem skúsiť kúpiť semienka.
anina6
akurát som si niečo prečítala na nete o tých semiačkach, tak určite si ich kúpim a tie bagetky upečiem.
helca103
Veľmi pekne ďakujem za milé komentáre, postupne zodpoviem na všetky otázky. Ja si chia kupujem cez internet lebo u nás ich nedostať  www.chia.sk/semienka-chia...
ale viem,že v NR aj vo veľkých mestách ich maju v zdravej výžive.
helca103
@jerica , @margar étka28, teší ma,že chia zaujala, @iva63 , @lenkac , @stacy77777 , ste milé ďakujem za komentáriky, chia je málo známa rastlinka ale jej semená majú doslova zázračnú moc.
@malinka711 , @marijanka712 , chia semienka sa dajú kúpiť v zdravej výžive ale viem len o BA, Karpatská 15 a NR ,Radlinského 1. Treba sa opýtať v zdravej výžive. Pol kilo semienok stojí 11,50€, 150g je za4€.


helca103
@tassiedevil budem len rada ak pridáš recept,lebo tu je toho naozaj málo a pri tom je to tak zdravé.Ak budú tvoje lepšie tak budem len rada a budem piecť tie :-)
helca103
@valeri budeš spokojná, lebo okrem dobrej chuti v pečive je chia aj zdravá :-) @anina6 daj potom vedieť ako si dopadla. Na budúce pridám aj chlieb.
vegetariankapp
helca a netreba tie semiačka pomlieť dajú sa používať takto celé? Vdaka za receptík určite vyskúšam ked zoženiem semiačka. Už je v kk
afataga
normalne si ma navnadila na tie semienka, musim sa po nich poobzerat, bagety na jednotku :-)
helca103
@vegetariankapp nie netreba ich pomleť ani náhodou :-) Suché príjemne chrumkajú a namočené zase nasiaknu do seba až 12 x viac vody ako sami vážia a vtedy ak ich použiješ do pečiva tak je vláčne. Už som to písala pri niektorom recepte,že chia semienka môžeš použiť úplne do všetkého. Veľmi dobré sú napr. nápojoch, jogurtoch, šalátoch, pudingu či nepečených zákuskoch, ale aj k mäsu. Pozri si linky pri mojich receptoch, nájdeš tam veľ informácií o chia.
janger
@helca , no ty si ma uz nacisto namaskrtila na tie chia semienka, aj toto sa mi paci :-).
mariaklara
@helca , tak toto je paráda, určite si ich upečiem, ja si ráno dávam semienka do jogurtu. 1***********
vierutt
Fúúúha, @helca , pár dní som tu nebola a dnes je toto tretí Tvoj recept, čo si ukladám so semienkami chia. Dodnes som fakt o nich nevedela nič (a to som už - no dosť ročná). Vďaka!
mariaklara
@helca , už som aj ochutnala, lenže cesto bolo veľmi riedke, skoro ako na knedľu, musela som pridať 2 PL celozrnnej múky a 2 PL t 650. Ešte aj tak to bolo riedke, ale urobila som ich, trochu sa roztiahli, nie sú také ako tvoje na fotke, chuťovo sú výborné. Robila som presne dľa tvojho receptu, ani o " milimeter " viac ničoho som nepridala.
helca103
Klárika mrzí ma, že sa Ti nepodarilo cesto a ospravedlňujem sa, je to moja vina. Zabudla som dopísať že PL dávam riadne veľké nie zarovnané. Už som to opravila v surovinách. Ja ich robím od oka nič nerátam ani nevážim. Len kôli vareche som odrátala lyžice. Mojich 9 lyžíc a je 100g. Pre istotu som skontrolovala všetky recepty ale ostatné je OK :-)
helca103
@vierutt ja som sa chia semienkami stretla tiež len nedávno. Používam ich pravidelne asi rok a skúšam kde všade sa dajú použiť.
helca103
@elisticka , Chia semienka už dostať kúpiťv racio obchodoch bežne na šťastie. Práve dnes som robila žemle z tohoto cesta a nedala som suché semienka do cesta ale najprv som ich namočila na 20 minút. Cesto bolo zase trochu iné. Treba vyskúšať.
eviana
Nádherné bagety... a ja teraz taká rozbagetovaná veru ukladám a isto vyskúšam, opäť veľké ĎAKUJEM @helca103 :)
marianna76
Pekné , pekné.... určite skoro spravím aj keď len s ľanovým semienkom
marianne
Parádne sú. Zaujmavé, že múka sa lyžicuje. S chia semienkami nemajú chybu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia