Celozrnné bagety (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Naša obľúbená letná večera - rajčina, paprika, maslo alebo pomazánka a k tomu dobrá domáca bagetka. Samozrejme pre toho môjho klobáska a slaninka nesmú chýbať.

60 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Postup

  1. z trocha mlieka, droždia a štipky cukru urobíme kvások a zamiesime vláčne cesto. Čo sa týka pomeru hladká a celozrnná múka skúšala som len z celozrnnej, alebo pol na pol. Treba vyskúšať, mne sa osvedčil takýto pomer.
  2. vymiesené cesto necháme nakysnúť, premiesime 2x. Potom si cesto rozdelíme na 6 častí a z každej vytvarujeme bagetu.
  3. Uložíme na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo pečiaci papier ja používam fóliu, potrieme vajcom a posypeme hrubozrnnou soľou, sézamom, kmínom a pod.
  4. Dáme piecť na 220°C asi na 15-20 minút. Ja som robila z dvoch dávok. Z jednej dávky bagety, z druhej žemličky - tých robím z jednej dávky 12 kúskov. Môžu sa aj zamraziť.