Sviečková na smotane
Sviečková na smotane

Celkom zaujímavá sviečková - hovädzia fotorecept

bogar - fotkabogar, 9. februára 2019
Celkom zaujímavá sviečková - hovädzia (fotorecept)
Foto: Bogar

Tento recept je zdĺhavý na prípravu a postupy ale výsledok stojí za to... Odporúčam vyskúšať, inšpirovala som sa iným receptom, ale je mnou prispôsobený Zobraziť celý popisTento recept je zdĺhavý na prípravu a postupy ale výsledok stojí za to... Odporúčam vyskúšať, inšpirovala som sa iným receptom, ale je mnou prispôsobený a vyšperkovaný o to viac :) Sviečkovú veľmi milujem a doslova by som sa v nej kúpala...

420 minút
príprava
240 minút
na 165 °C

Suroviny

1 kg
100 ml
1,5 l
0,5 l
1 ks
1 PL
1 PL
2 PL
2-3 PL
2 bal.




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme základ. Do vody s octom pridáme celé nové korenie, čierne korenie, divinové korenie, bobkový list, nakrájanú zeleninu komplet všetku , citrón pokrájaný na plátky a povaríme 25 minút na miernom plameni. Odstavíme a prichystáme si mäso. Mäso umyjeme osušíme a prešpikujeme slaninou podľa gusta, osolíme opepríme... Vložíme do pekáča a zalejeme týmto vývarom a všetkým čo nám v ňom pláva. Necháme marinovať aspoň dve hodiny.

    Celkom zaujímavá sviečková - hovädzia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V pekáči speníme maslo a na ňom opražíme slaninku, do toho vložíme prešpikované mäso, ktoré vyberieme z marinády a prudko ho opečieme z každej strany, aby sa zatiahlo a bolo hnedasté.

    Celkom zaujímavá sviečková - hovädzia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso vyberieme bokom a necháme odpočívať.... Marinádu zlejeme bokom a odložíme si ju, tú nám bude treba. Precedenú zeleninu vložíme na výpek z masla, slaniny a opečeného mäsa - bez citrónu ten vyhodiť...

    Celkom zaujímavá sviečková - hovädzia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zeleninu sprudka opražíme dohneda. Pridáme cukor brusnicový džem a skaramelizujeme. Potom pridáme horčicu a zalejeme hovädzím vývarom.

    Celkom zaujímavá sviečková - hovädzia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ihneď zalejeme aj polkou marinády a mne bolo málo zeleniny, tak som pridala aj mrazenú zmes pod sviečkovú... Všetko necháme prevrieť asi 10 minút.

    Celkom zaujímavá sviečková - hovädzia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do takto krásne prevretej zeleniny pridáme mäsko...

    Celkom zaujímavá sviečková - hovädzia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prikryjeme a pečieme 4 hodiny v rúre na 165 stupňoch, občas kontrolujeme a mäso otočíme...

    Celkom zaujímavá sviečková - hovädzia (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po uplynutí času pečenia vyberieme z rúry pekáč, mäso vyberieme bokom a zo zeleniny vyberieme koreniny, ja som si to preliala do menšieho. Všetko rozmixujeme, dosolíme, dokoreníme a pomaly pridáme šľahačkovú smotanu, necháme prevrieť asi 10 minút a odstavíme na 10 minút, pridáme lyžicu masla a necháme voľne rozpustiť. Potom vložíme do omáčky nakrájané mäsko. Ak by omáčka bola riedka, kľudne zahustite, ja zahusťujem krupicou alebo kukuričným škrobom a naopak ak je hustá, rozriedime si to mliekom alebo smotanou. Nepoužívajte múku. Podávame s knedľou a brusnicami a šľahačkou. Fotku naservírovania pridám zajtra.

    Celkom zaujímavá sviečková - hovädzia (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

cinka71
Takto to robila aj moja babina, maminka, takto robím sviečkovú aj ja.Pokladám to za najlepší a najchutnejší spôsob prípravy.
bogar
@Cinka71 (10.2.2019 13:31) woooow super dakujem krasne ja som inak ju robila ale uz inak ju robit nebudem ! je uzasna ....dakujem ze sa paci velmi .....

evanaaa
Neviem, ale čo tam robí kaleráb a cesnak? Nedávno som aj ja robila takto naložené tri dni, len potom mi zelenina nie a nie zmäknúť, tak už budem robiť bez naloženia, aj keď v minulosti som už takto robila, ale to je a s tými koreninami skôr hovädzie nadivo ( na divoko), podobné sviečkovej. Ale farbu má peknú......
1x jerica
marienka44
Skvely recept. Ja som doteraz robila podla Gizky Onovej v tlakovom hrnci tu fazu, co ty mas v rure. Vyskusam takto. Snazim sa varit bez muky, nanajvys pridat zem. skrob rozmiesany vo vode. Ale som zistila, ze taka omacka a j ine jedlo zahustene povarenim so skrobom po case zredne. Neviem preco. Vie mi to niekto exaktne vysvetlit?
1x haji
agora
súhlasím s Evanaaa, bez cesnaku a kalerábu, z korenín mi chýba tymian (ale možno je v tom korení na divoko), treba dať veľa zeleniny a zahusťovať netreba a nezredne ani do druhého dňa....
haji
@Marienka44 (10.2.2019 18:03)
Exaktně nevysvětlím. Ale tak to je. Solamylem se zahušťuje zpravidla proto, aby jídlo nebylo tak těžké /jako při klasickém zahuštění zátrepkou a nebo jíškou - oboje z múky/. Aby bylo líp stravitelné. Zejména při dietě tzv. "šetřící" /zažívací trakt/, též kvůli nižší kalorické hodnotě, když si člověk hlídá energetický příjem. Solamyl tedy dáváme /zpravidla/ tam, kde jídlo spotřebujeme hned, neohříváme. Prostě škrob se rozloží rychle. A to je jedno, jestli v bříšku a nebo v pokrmu do druhého dne. Je potřeba s tím počítat a v případě, že ohříváme takový pokrm, tak Solamylem zahustíme opakovaně - i na druhý den.
Jasné, že jde i nezahušťovat. O tom žádná. Každý si může vybrat. Všechno má svoje výhody i nevýhody. Takový je svět.
1x janger
janger
@marienka44 , okrem toho, co ti radi @haji , tak si myslim, ze by to mohlo byt aj tym, ze ak nahodou ochutnavas lyzicou a tou istou lyzicou sa vratis naspat do hrnca...v slinach (staci ozaj obliznuta lyzica) je nejaky enzym, ktory rozpusti skrob. To mas tak napriklad aj s pudingom, s kremami, ktore obsahuju skrob, staci obliznuta lyzica a zostane to vodnate....
haji
@Janger (11.2.2019 13:14)
Ano, i to je jeden z faktů, proč škrob řídne. Ale udělá to i jídlo ze závodní jídelny, restaurace. Mno a tam by se mělo ochutnávat podle předpisu. @Janger Zvlášť u krému si dávám velký pozor. Ale kvalita nejen pudingu jde dolu vodou. V době mého mládí jsi mohla olizovat lžíci, varechu a puding držel formu jako helvétská víra.
izabella929
Chutne si navarila...už sa chystám dávno na sviečkovú, lebo tento recept ešte v albume nemám..snáď už príde na rad a možno si niečo z tvojho odpozerám..!)
1x bogar
bogar
velmi pekne dakujem za komentare rady ,tipy , triky .... :) som rada ze sa vam paci recept :)
1x haji
bogar
@Evanaaa (10.2.2019 17:17)

cesnak davam vsade a kalerab nebol velky len mi ho trebalo pouzit skoda ho vyhodit :)
1x haji
bogar
@Emdy (23.2.2019 21:00)

áno a? nepísala som nikde že robím pravú sviečkovú , veď nemám ani pravé mäso jak sa vraví :D
1x haji
bogar
@marienka44 (23.12.2019 00:36)

ďakujem pekne za opravu chcela som to opraviť no nejde mi to :(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia