Celkom obyčajná fazuľová polievka na kyslo (fotorecept)

Celkom obyčajná fazuľová polievka na kyslo (fotorecept)
Foto: pusta
pustaPusta, recept pridal: 22. apríla 2011 16:58Ďalšie jeho recepty

Túto fazuľovú polievku varievala moja dobrá stará mama k slaným posúchom, oškvarkovým pagáčikom a iným múčnym jedlám. Dnes sme dostali na ňu chuť, tak som ju uvarila.

Suroviny

4
porcie
12 h + 20 min
minút
príprava
90
minút
na 100 °C

Postup prípravy receptu

1

Včera večer som si namočila fazuľu. Pred varením som vodu vymenila za čerstvú, priviedla som ju do varu a zliala. Tento postup som opakovala ešte 2x.
Celkom obyčajná fazuľová polievka na kyslo (fotorecept) - obrázok 1

2

Pridala som bobkový list, mleté čierne korenie, varila som na strednom plameni a ked už bola fazuľa takmer mäkká, pridala som mlieko a soľ.
Celkom obyčajná fazuľová polievka na kyslo (fotorecept) - obrázok 2

3

Kým sa fazuľa varila, pokrájala som cibuľu na kocky a očistila som strúčiky cesnaku.
Celkom obyčajná fazuľová polievka na kyslo (fotorecept) - obrázok 3

4

Do mäkkej uvarenej fazule som si pripravila zásmažku. Na oleji som orestovala cibuľu.
Celkom obyčajná fazuľová polievka na kyslo (fotorecept) - obrázok 4

5

Na orestovanú cibuľu som nasypala múku a za stáleho miešania som ju smažila do svetlo-žemľovej farby.
Celkom obyčajná fazuľová polievka na kyslo (fotorecept) - obrázok 5

6

Zásmažku som nariedila vodou, priliala do polievky, povarila som ju ešte 15 minút, vypla som plameň a nechala som chvíľku postáť. Do odstátej polievky som pridala cukor a dochutila som ju octom. Prelisovala som do nej cesnak a prikryté pokrievkou som ešte chvíľu nechala odstáť, aby sa polievka pekne prevoňala cesnakom.
Celkom obyčajná fazuľová polievka na kyslo (fotorecept) - obrázok 6

7

Hotovú polievku som rozdelila do tanierov a horúcu som ju podávala. Niekedy pridávam aj zemiačiky.
Celkom obyčajná fazuľová polievka na kyslo (fotorecept) - obrázok 7



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 5 ľudí (2,6 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • marianne69, 22. apríla 2011 o 21:21
    ....takuto celkom obycajnu mame velmi radi aj doma,tiez som sa ju naucila od mojej maminy...ale koli mojim bratom hladosom:-),pridavala este kus udeneho....


  • janger, 22. apríla 2011 o 21:53
    Casto su aj tie celkom obycajne veci velmi chutne. A s takym oskvarkovym pagacikom by som si veru dala...


  • kimika, 22. apríla 2011 o 22:17
    vyzerá výborne, varievam fazuľu často ale ak mlieko varím s fazuľou, neprihorí?


  • kimika, 22. apríla 2011 o 22:18
    myslím to mlieko samozrejme...:)


  • evanaaa, 23. apríla 2011 o 00:27
    Takúto polievku mám rada - a vôbec, kyslé polievky - dávno som ju nerobila.
    Kimika, fazuľa sa varí vo vode a až ku koncu, ako píše aj Pusta, sa pridáva mlieko. Môže sa dať aj zátrepka : mlieko, múka alebo ako tu -zásmažka.


  • pusta, 23. apríla 2011 o 02:41
    @mariane69 , dakujem. včera ma tiež šteklila myškienka, že pridám aj údené, ale to varím až dnes.


  • pusta, 23. apríla 2011 o 02:43
    @janger , presne tak - oškvarkové pagáčiky. ale keby som ich včera k tomu spravila, tie pagáčiky by som potom na sviatky nemala pre nich. dakujem.


  • pusta, 23. apríla 2011 o 02:48
    @klimika , dakujem. to mlieko neprihorí. dávam ho až ku koncu a okrem toho je hodne nariedené vodou z fazulí. už som dusila aj mäsko v mlieku, kde bolo len samotné mlieko bez vody, len tam bolo spočiatku treba dávať pozor, aby nevykypelo, lebo čisté mlieko má tendenciu "utekať" - vid rp na Maiale ad late.


  • pusta, 23. apríla 2011 o 02:54
    @evanaaa , dakujem. polievočka má osviežujúcu chuť. áno, robievam aj so zátrepkou, niekedy s kyslou smotanou, ale naši ešte neprišli z nákupu z obchodu, ked som ju varila. naozaj je pravdou, že niekedy tie najjednoduchšie jedlá sú najchutnejšie.


  • sjuz, 23. apríla 2011 o 09:51
    tiež milujem fazuľové na všetky spôsoby:)! mňam, dostala som na ňu chuť - keď je teplo, mám ju rada takú vlažnú, s octom...perfektne osvieži!


  • pusta, 23. apríla 2011 o 12:32
    @sjuz , dakujem. je známe, že fazuľová polievka je čím staršia, tým lepšia, táto moja je len včerajšia, ale dnes som varila údené mäsko a pridala som do nej trocha vývaru z údeného - to ti poviem, až teraz je mňam, mňam.


  • kimika, 23. apríla 2011 o 17:07
    @pusta , ďakujem, skúsim teda aj pridať mlieko lebo ja varím tak, že až ku koncu keď je fazuľa mäkká dávam čisto len zátrepku s mlieka, smotany a múky a nechám len prevrieť. Ale podľa tvojho spôsobu bude tá fazuľa lahodnejšia keď sa trochu povarí s mliekom. Niečo nové som sa naučila :). Ďakujem.


  • pusta, 23. apríla 2011 o 20:41
    @kimika , poznám aj so zátrepkou, aj so smotanou a mliekom napoly. toto je najjednoduchšia verzia - len s mliekom a možno najchutnejšia a najlepšia, ved skús a potom daj vedieť, ako si bola spokojná. dakujem ti


  • eliatko, 9. septembra 2011 o 21:33
    vyskusame :-)) mnamka :-P


  • katulik1986, 29. septembra 2011 o 14:01
    pusta, ďakujem za výborný recept!!! kyslú fazuľovú už varím iba podľa vás, chutí nám najviac :-)


  • maartina, 8. októbra 2011 o 21:55
    ...takúto fazuľovú mám najradšej, cez týždeň som ju varila ...chutila ako od maminky :)


  • gabika601, 20. októbra 2012 o 12:41
    Kyslá fazuľová polievka a k tomu lokše - dnešný obed :)


  • sadell, 11. novembra 2012 o 11:28
    Prečo na začiatku toľkokrát meníš vodu?


  • janco2011, 16. decembra 2012 o 22:53
    myslim ze s mliekom je super.fazula lahodnejsia sice nemoze byt,ale polievka rozhodne ano.a dodas smotany tak je uplne super:):)smotana ju urobi lahodnejsou:):) no bez udeneho ani neodporucam:):):) recept mas super!:)


  • janco2011, 16. decembra 2012 o 22:53
    milujem varenie!:)a mas dobre recepty:):)


  • pusta, 16. marca 2013 o 17:34
    @janco2011 , prepáč, že odpovedám až dnes. dnes varím práve túto polievku, niekedy tú smotanu pridávam. môžem potvrdiť, že je s ňou výborná. dakujem ti za pekné hodnotenie a uznanie.


  • basha107, 11. júla 2013 o 10:26
    Klasika je klasika :) Milujem ju v lete, uplne studenu z ladnicky a kopec octu do nej, vtedy mi zazenie smäd aj hlad :)


  • babkamt, 24. apríla 2014 o 12:30
    Ja varím podobne ako ty až na to , že ja pridávam aj plnotučnú horčicu.


  • pusta, 24. apríla 2014 o 13:23
    @babkamt , s horčicou som ešte neskúšala, ale môže byť, ved tá tvoja omáčka z fazule s ňou je vyniikajúca.
    dakujem.


  • pusta, 24. apríla 2014 o 13:25
    dakujem za milé komentíky k receptu.


  • adorinka, 2. októbra 2014 o 13:15
    dievčatá, som ešte začiatočník vo varení, ale takúto polievku varí aj moja mamina a priateľ má už dva dni chuť na fazuľu, tak som sa rozhodla, že ju vyskúšam :) Chcem sa len opýtať, prečo sa mení toľkokrát tá voda na začiatku. nevytratí sa potom tá "fazuľková" chuť príliš ? ďakujem


  • pusta, 2. októbra 2014 o 13:21
    @adorinka , tá voda sa mení preto, aby sa zbavila polievka nadúvajúcich látok z fazule, niečo z nich ch tam aj tak zostane. vôbec to neovplyvní "fazuľovú chuť".


  • zifi, 19. januára 2015 o 12:16
    este k eventualite so zemiacikmi... Varis ich zvlast, alebo sa v nejakom kroku daju do vriacej fazule...?


  • pusta1, 25. januára 2015 o 12:32
    @zifi , ak dávam zemiačiky, varím ich spolu s fazuľou, pridávam ich asi 15 minút pred koncom varenia, ochutím octom až ked je všetko už uvarené.
    prepáč, že odpovedám oneskorene, ale dosť dlho som bola u môjho priateľa.
    dakujem za pochopenie.


  • pusta1, 25. januára 2015 o 12:34
    dakujem všetkým tým mojim neznámym priaznivcom, ktorí môj recept lajkli a zdieľajú ho :-)
    Prajem vám všetkým Dobrú chuť k tejto polievke.


  • qaroh, 25. januára 2015 o 23:48
    Toto je moje jedlo od detstva... a zemiakové drapáky k tomu.


  • micanela, 26. januára 2015 o 06:09
    tak toto ano a vzdy - aj na studeno


  • pusta1, 26. januára 2015 o 10:08
    @garoh , to ma veľmi teší :-)))
    aj moja veru.
    dakujem za pochvalu.


  • pusta1, 26. januára 2015 o 10:09
    oprava:
    * @quaroh
    prepáč mi.
    dakujem.


  • pusta1, 26. januára 2015 o 10:11
    @micanela ,
    veru aj my ju radi aj na studeno - hlavne v lete :-)))
    dakujem za pochvalu.


  • majdus, 6. februára 2015 o 12:25
    Mnaaaam :-) Presne tento recept som hladala :-) Nasa mamina tiez robieva takto, ale niekedy da len mlieko s mukou roztrepat, aby nebola mastna :-). Vcera som namocila, dnes spravim tento recept...len do nej hodim este kusok klobasky, ked som robila sosovicovu. :-)


  • pusta1, 8. februára 2015 o 07:46
    @majdus , no vidíš, našla si presne ten recept, ktorý si hľadala :-)))
    tvoja pani maminka robí dobre :-)
    ak si dala ešte aj kúsok klobásky včera, potom tvoja fazuľová polievka musela byť úžasná.
    teší ma, že si si vybrala môj receptík. :-)
    dakujem za uznanie.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Európske gastronomické dedičstvo
Zoznámte sa so zaujímavými gastronomickými špecialitami z rôznych európskych krajín, ktoré Európska komisia zaradila medzi potraviny s chráneným zemepisným označením.

7 nových toastových trendov
- Inzercia -
Verili by ste, že toasty a móda majú veľa spoločného? Keď sa Slovákmi obľúbeného jedla chopia módni blogeri a použijú kvalitné ingrediencie, bežný toast sa rázom premení na Fashion toast.

Bryndzové chuťovky
Tapas sú fenoménom španielskej kuchyne, španielskej pohostinnosti. Ide o malé chlebíky, hrianky či chuťovky, ktoré sa pripravujú na tisíce spôsobov.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 22/2015: Jahodový špeciál Jahodový špeciál
Časopis Varecha v piatok 29. mája v denníku Pravda.


TOPlist