Celkom obyčajná fazuľová polievka na kyslo (fotorecept)

Celkom obyčajná fazuľová polievka na kyslo (fotorecept)
Foto: pusta
pustaPusta, recept pridal: 22. apríla 2011 16:58Ďalšie jeho recepty

Túto fazuľovú polievku varievala moja dobrá stará mama k slaným posúchom, oškvarkovým pagáčikom a iným múčnym jedlám. Dnes sme dostali na ňu chuť, tak som ju uvarila.

Suroviny

4
porcie
12 h + 20 min
minút
príprava
90
minút
na 100 °C

Postup prípravy receptu

Včera večer som si namočila fazuľu. Pred varením som vodu vymenila za čerstvú, priviedla som ju do varu a zliala. Tento postup som opakovala ešte 2x.
Celkom obyčajná fazuľová polievka na kyslo (fotorecept) - obrázok 1

Pridala som bobkový list, mleté čierne korenie, varila som na strednom plameni a ked už bola fazuľa takmer mäkká, pridala som mlieko a soľ.
Celkom obyčajná fazuľová polievka na kyslo (fotorecept) - obrázok 2

Kým sa fazuľa varila, pokrájala som cibuľu na kocky a očistila som strúčiky cesnaku.
Celkom obyčajná fazuľová polievka na kyslo (fotorecept) - obrázok 3

Do mäkkej uvarenej fazule som si pripravila zásmažku. Na oleji som orestovala cibuľu.
Celkom obyčajná fazuľová polievka na kyslo (fotorecept) - obrázok 4

Na orestovanú cibuľu som nasypala múku a za stáleho miešania som ju smažila do svetlo-žemľovej farby.
Celkom obyčajná fazuľová polievka na kyslo (fotorecept) - obrázok 5

Zásmažku som nariedila vodou, priliala do polievky, povarila som ju ešte 15 minút, vypla som plameň a nechala som chvíľku postáť. Do odstátej polievky som pridala cukor a dochutila som ju octom. Prelisovala som do nej cesnak a prikryté pokrievkou som ešte chvíľu nechala odstáť, aby sa polievka pekne prevoňala cesnakom.
Celkom obyčajná fazuľová polievka na kyslo (fotorecept) - obrázok 6

Hotovú polievku som rozdelila do tanierov a horúcu som ju podávala. Niekedy pridávam aj zemiačiky.
Celkom obyčajná fazuľová polievka na kyslo (fotorecept) - obrázok 7



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

22 komentárov k receptu
  • marianne69, 22. apríla 2011 o 21:21
    ....takuto celkom obycajnu mame velmi radi aj doma,tiez som sa ju naucila od mojej maminy...ale koli mojim bratom hladosom:-),pridavala este kus udeneho....


  • janger, 22. apríla 2011 o 21:53
    Casto su aj tie celkom obycajne veci velmi chutne. A s takym oskvarkovym pagacikom by som si veru dala...


  • kimika, 22. apríla 2011 o 22:17
    vyzerá výborne, varievam fazuľu často ale ak mlieko varím s fazuľou, neprihorí?


  • kimika, 22. apríla 2011 o 22:18
    myslím to mlieko samozrejme...:)


  • evanaaa, 23. apríla 2011 o 00:27
    Takúto polievku mám rada - a vôbec, kyslé polievky - dávno som ju nerobila.
    Kimika, fazuľa sa varí vo vode a až ku koncu, ako píše aj Pusta, sa pridáva mlieko. Môže sa dať aj zátrepka : mlieko, múka alebo ako tu -zásmažka.


  • pusta, 23. apríla 2011 o 02:41
    @mariane69 , dakujem. včera ma tiež šteklila myškienka, že pridám aj údené, ale to varím až dnes.


  • pusta, 23. apríla 2011 o 02:43
    @janger , presne tak - oškvarkové pagáčiky. ale keby som ich včera k tomu spravila, tie pagáčiky by som potom na sviatky nemala pre nich. dakujem.


  • pusta, 23. apríla 2011 o 02:48
    @klimika , dakujem. to mlieko neprihorí. dávam ho až ku koncu a okrem toho je hodne nariedené vodou z fazulí. už som dusila aj mäsko v mlieku, kde bolo len samotné mlieko bez vody, len tam bolo spočiatku treba dávať pozor, aby nevykypelo, lebo čisté mlieko má tendenciu "utekať" - vid rp na Maiale ad late.


  • pusta, 23. apríla 2011 o 02:54
    @evanaaa , dakujem. polievočka má osviežujúcu chuť. áno, robievam aj so zátrepkou, niekedy s kyslou smotanou, ale naši ešte neprišli z nákupu z obchodu, ked som ju varila. naozaj je pravdou, že niekedy tie najjednoduchšie jedlá sú najchutnejšie.


  • sjuz, 23. apríla 2011 o 09:51
    tiež milujem fazuľové na všetky spôsoby:)! mňam, dostala som na ňu chuť - keď je teplo, mám ju rada takú vlažnú, s octom...perfektne osvieži!


  • pusta, 23. apríla 2011 o 12:32
    @sjuz , dakujem. je známe, že fazuľová polievka je čím staršia, tým lepšia, táto moja je len včerajšia, ale dnes som varila údené mäsko a pridala som do nej trocha vývaru z údeného - to ti poviem, až teraz je mňam, mňam.


  • kimika, 23. apríla 2011 o 17:07
    @pusta , ďakujem, skúsim teda aj pridať mlieko lebo ja varím tak, že až ku koncu keď je fazuľa mäkká dávam čisto len zátrepku s mlieka, smotany a múky a nechám len prevrieť. Ale podľa tvojho spôsobu bude tá fazuľa lahodnejšia keď sa trochu povarí s mliekom. Niečo nové som sa naučila :). Ďakujem.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 10 komentárov)
  • pusta, 23. apríla 2011 o 20:41
    @kimika , poznám aj so zátrepkou, aj so smotanou a mliekom napoly. toto je najjednoduchšia verzia - len s mliekom a možno najchutnejšia a najlepšia, ved skús a potom daj vedieť, ako si bola spokojná. dakujem ti


  • eliatko, 9. septembra 2011 o 21:33
    vyskusame :-)) mnamka :-P


  • katulik1986, 29. septembra 2011 o 14:01
    pusta, ďakujem za výborný recept!!! kyslú fazuľovú už varím iba podľa vás, chutí nám najviac :-)


  • maartina, 8. októbra 2011 o 21:55
    ...takúto fazuľovú mám najradšej, cez týždeň som ju varila ...chutila ako od maminky :)


  • gabika601, 20. októbra 2012 o 12:41
    Kyslá fazuľová polievka a k tomu lokše - dnešný obed :)


  • sadell, 11. novembra 2012 o 11:28
    Prečo na začiatku toľkokrát meníš vodu?


  • janco2011, 16. decembra 2012 o 22:53
    myslim ze s mliekom je super.fazula lahodnejsia sice nemoze byt,ale polievka rozhodne ano.a dodas smotany tak je uplne super:):)smotana ju urobi lahodnejsou:):) no bez udeneho ani neodporucam:):):) recept mas super!:)


  • janco2011, 16. decembra 2012 o 22:53
    milujem varenie!:)a mas dobre recepty:):)


  • pusta, 16. marca 2013 o 17:34
    @janco2011 , prepáč, že odpovedám až dnes. dnes varím práve túto polievku, niekedy tú smotanu pridávam. môžem potvrdiť, že je s ňou výborná. dakujem ti za pekné hodnotenie a uznanie.


  • basha107, 11. júla 2013 o 10:26
    Klasika je klasika :) Milujem ju v lete, uplne studenu z ladnicky a kopec octu do nej, vtedy mi zazenie smäd aj hlad :)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist