Čarovné lasagne

ema4290 - fotkaema4290, 17. októbra 2013
Čarovné lasagne
Foto: ema4290

Recept som "poctivo" obkukala od kuchára v talianskej reštaurácii, v ktorej som chvíľku pracovala. Vtedy som lasagne jedla prvýkrát a po príchode domov som Zobraziť celý popisRecept som "poctivo" obkukala od kuchára v talianskej reštaurácii, v ktorej som chvíľku pracovala. Vtedy som lasagne jedla prvýkrát a po príchode domov som ich musela hneď zaradiť do môjho jedálnička :-) Tak tu sú tie moje ...

6
porcií
120 minút
príprava
25 minút
na 185 °C

Suroviny

Boloňská omáčka:
1 ks
2 strúčiky
2-3 ks
2 ks
500 g (br. pliecko)
500 ml
1 ks
1 čl
1 čl
1 čl
1 čl
4 lístky
cca 3 dcl podľa potreby
1-2 dcl
Bešamelová omáčka:
100 g
100 g
cca 1 l
1 čl
Plus:
250 g na strúhanie (najlepšie parmezán)
1 balenie (z obchodu alebo vlastné)




Postup

  1. 1

    Začneme boloňskou omáčkou. Pri tejto omáčke platí, že čím dlhšie sa robí, tým je lepšia, tak je lepšie pripravovať ju deň vopred alebo pekne v predstihu. Ako prvé si na oleji speníme nakrájanú cibuľu s cesnakom.

    Čarovné lasagne - obrázok 1
  2. 2

    Keď je cibuľka krásne sklovitá pridáme nastrúhanú mrkvu a petržlen. Osmahneme a počkáme kým nám mrkvička pustí trochu šťavy.

    Čarovné lasagne - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme mleté mäso a počkáme kým sa pekne stiahne. Je dôležité dať si pozor pri výbere mäsa, pretože nekvalitné môže pokaziť celý výsledný dojem aj chuť. Čiže najlepšie je čo najmenej mastné a z overeného zdroja. Po stiahnutí mäska ho podlejeme červeným vínkom a necháme 20 minút zakryté dusiť. Občas premiešame a dávame pozor, či netreba podlievať(či ešte vínkom alebo už vodou je na vás).

    Čarovné lasagne - obrázok 3
  4. 4

    Po 20 minútach pridáme pasírované paradajky, pretlak, korenia a soľ. Zakryté dusíme minimálne ďalších 20 min. ale čím dlhšie tým lepšie. Ja som dusila hodinku a pol. Dávame pozor a podlievame vodou, potrebujeme aby omáčka bola polohustá, pretože lasagne nebudeme predvárať, tak musí byť dosť šťavičky, aby sa v nej uvarili pri pečení.

    Čarovné lasagne - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si urobíme bešamelovú omáčku. Roztopíme maslo.

    Čarovné lasagne - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme múku, miešame metličkou a dávame veľký pozor, aby nám nič neprihorelo.

    Čarovné lasagne - obrázok 6
  7. 7

    Postupne pridávame mlieko a na konci muškátový oriešok. Necháme prevrieť a vypneme. Malo by to vyzerať ako trošku redší puding :-)

    Čarovné lasagne - obrázok 7
  8. 8

    Takto vyzerajú obe hotové omáčky. Nastrúhame si syr, pripravíme lasagne a ideme do finále :-)

    Čarovné lasagne - obrázok 8
  9. 9

    Pripravíme si zapekaciu misu, najlepšia je s rovnými vysokými okrajmi. Keďže ja mám takú len malú, budem vrstviť do dvoch. Najlepšie je však robiť to do jednej. Veľkosť odhadnete podľa ďalšieho obrázka, kde budú odfotené plátky lasagní. Ako prvé dáme boloňskú omáčku.

    Čarovné lasagne - obrázok 9
  10. 10

    Zakryjeme plátkami lasagní.

    Čarovné lasagne - obrázok 10
  11. 11

    Na ne opäť boloňská omáčka.

    Čarovné lasagne - obrázok 11
  12. 12

    Bešamelová omáčka.

    Čarovné lasagne - obrázok 12
  13. 13

    Nastrúhaný syr a ďalšia vrstva začínajúca plátkami lasagní. Na ne opäť boloňská omáčka, bešamelová omáčka, syr, ... končíme ale plátkami lasagní, bešamelovou omáčkou a syrom.

    Čarovné lasagne - obrázok 13
  14. 14

    Ja mám teda dve misy. V jednej mám boloňskú omáčku, dve vrstvy (lasagne,BoO,BeO,syr) a lasagne, bešamelovú omáčku a syr na vrchu. V druhej mám o jednu vrstvu menej. Dokopy v jednej mise by som to mala príliš vysoké a pri pečení by mi potiekla šťava po trúbe (už sa mi to stalo :-D), takže radšej takto v dvoch :-)

    Čarovné lasagne - obrázok 14
  15. 15

    A už len upečieme cca 25 min pri 185°C. Takto vyzerali moje upečené a ako krásne voňali! :-)

    Čarovné lasagne - obrázok 15

Diskusia k receptu

babkamt
Tvoje jedlo vyzerá chutne. Dávno som ich nerobila.
afataga
prvy krat vidim, ze do lasagne mrkvu a petrzlen, ale preco nie? treba vyskusat a porovnat, ja davam aj zampiony
cathyc
tiež používam radšej zeler namiesto petržlenu. Dodá omáčke krajšiu výraznejšiu chuť a namiesto mäsa sojové granule. Jedli to u mňa aj ľudia čo by bez mäsa nevydržali hádam ani deň a veľmi si pochvaľovali. Že vraj keby im mal kto takto variť, tak by si aj zvykli na bezmäsitú stravu. Okrem toho táto verzia je hotová za 30 min. Inak je to presne ten istý recept podľa akého robím ja patrí to v našej rodine medzi top jedlá.
helka83
Ahoj Emka recept vyzerá užasne, len sa ťa chcem opýtať lebo idem po 1x v živote urobiť lasagne či musím dávať aj petržlen lebo ho neznášam vadí mi jeho chuť a aroma a bojim sa , že ak ho tam nedám či to nepokazí celkový efekt a chuť omačky
jamalinka
zeleninu môžete použiť aj inú - karfiol, zeler, brokolicu a pod, to čo vám chutí dôležité je použiť syry, rajčinovú potravinu akúkoľvek a tiež sa nemusí použiť bešamel...
deisinka
Dnes nás suseda pozvala k obedu na tvoje Čarovné lasagne a VEĽMI sme si pochutili :-) výborný recept,určite zaradím do jedálneho lístka.Veľká vďaka za super recept ;-)
vivca123
Zdravi vas, chci se jen zeptat na ty lasagne, nevadi ze mam nizkej pekac neni ani hlubokej... da se to v tom pect? Dekuji za odpoved
veroska
Dnes ich spravim aj stou mrkvou a petrzlenom. Ja na spestrenie a este bombovejsiu chut pridavam do vrstvenia plniek aj jednu naviac a to z ugrilovanych platkou vypoteneho baklazanu lasagne su tak ovela stavnatejsie a chutnejsie no dnes dom nezohnala baklazan tak vyskusam dat cuketu a kapiu.;-)
bleee
dnes som ich vyskúšala na obed a boli výborné! sejvnem si recept do odbľúbených :-) vďaka!
gnoca
musim pochvalit Tvoj recept, pravy taliansky. ozaj ich takto pripravuju taliani,ohladne zeleru chcem povedat len tolko, ze pouzivaju stonkovy ,nas klasicky zeler tu ani nekupim.a prave stonkovy zeler tomu doda fantasticku chut, tuna , kde zijem nazyvaju bolonsku omacku ragu. a este na zaver, ak sa vam zvysi bolonska omacka [ragu],mozete si s nou pripravit cestoviny, alebo spagety, k tomu este nastruhany syr .
tina05
vyzera vyborne, vyskusame :) ulozim si recept dakujem...
tatiana13
Dnes som ich spravila na večeru a nemôžem sa ich dojesť... Vždy len dobehnem že ešte trošku a len lyžičku :) no výborné sú
Ďakujem moc
arwizu
Tento recept je na 1* ! Je to vynikajúce, vyskúšajte :-)
buba29
mňam,výborné,už som to niekolko krát podľa Vás,Ďakujem za recept..
luss44
výborné sú, robievame občas ale dnes boli prvý krát s mrkvou a vínom, chutili, aj návšteva sa zalizovala :)
stratena
Máme strašne radi lasagne,no nerobievam ich,lebo sa mi nikdy nepodarili.No od dnes budem vytešovať moju rodinku lasaňami pola vášho receptu!Boli vynikajúce a konečne mi vyšli.Pridala som si tam jednu vrstvu so špenátu,lebo ten nám v lasaniach chutí! Ďakujem a vrelo odporúčam
1peto40
A ako sa robia...Len musim povedat,ze toto je naozaj original stary taliansky recept na lasagne.....@Kollar (15.3.2014 16:55)

beata123
Prave dnes som ich doma robila, su vyborne! Uz su aj cele zjedene :-)
kecupicek
Výborné lasagne, robila som ich a všetkým veľmi chutili. Mám podobný recept
a dávam tiež zeler, mám rada voňavé jedlá. Na spodok pekáča dávam cesto, lebo, na druhý deň sa lepšie porciujú a neroztriasajú sa.
vejoneza
vďaka za názorný postup, vyskúšala som podľa neho, len mi chýbal petržlen, boli super. môj čas prípravy musel dnes stačiť 1 hodinu aj s trúbou.
elica
Sú naozaj výborné, mňam, mňam :)
jarojaro
Dakujem, recept s celym postupom je skvele spracovany. Miesto petrzlenu som dal zeler, ktory som spolu s mrkvou pomlel na masovom mlynceku pred masom. A miesto bravcoveho hovadzie, ja som dal falosnu svieckovu, je to myslim chutnejsie aj menej mastne (kedze cele jedlo tak ci tak nie je najdietnejsie:) Plus nejake obmeny co sa tyka korenim. Este raz, vdaka, velmi sme si pochutili!
mirdik
Odskusane presne podla receptu a vsetkym velmi chuti. Pre seba som urobila bezmasovu verziu a tiez vyborna. Jedine ten besamel som trosku pozmenila, sol nie je spomenuta, ale to mozno uz automaticky davate.
svanto
Nebolo by rozumnejšie dať ako prvú vrstvu lasagne?
eowyn
Milá Emka,
už približne 7 rokov varím lasagne podľa tvojho receptu, ktorý mi doporučila dcéra. Aj dnes ich kuchtím s láskou opäť. Pre moje teraz už dospelé deti
je to vždy gurmánsky zážitok a tešia sa na ne. Dnes máme veľmi dobrý dôvod oslavovať. Náš najmladší odmaturoval, tak bude mať mňam odmenu. Chcem aj tebe sprostredkovať našu radosť, lebo máš na nej tiež svoj podiel. Prajem všetko dobré. e.
pegcelia
Ja som dnes robila prvýkrát domáce lasagne podľa tohto receptu, ale tá bešamelová omáčka nám doma strašne vadí




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia