Čapati fotorecept

methi - fotkamethi, 27. júla 2013
Čapati (fotorecept)
Foto: methi
10ks
porcií

Suroviny

400 ml
asi 160 ml podľa potreby




Postup

  1. 1

    Zmiešame múku so soľou. Pridáme vodu a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré na hodinu necháme zakryté "odpočívať". (Môžete ho nechať odpočívať dobre zabalené, aby neoschlo aj celú noc v chladničke.)

    Čapati (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozdelíme na guľôčky veľkosti väčšej pinpongovej loptičky.

    Čapati (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Každú guľôčku sploštíme v dlaniach a obalíme v múke.

    Čapati (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postupne vaľkáme na placky. Placku preložíme ako je ukázané na obrázku a znova vyvaľkáme na tenko. Ak prekladáte, pravdepodobne sa vám nepodarí vyvaľkať okrúhlu placku, ale skôr v tvare Paratha placiek do trojuholníka.

    Čapati (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak sa vám nechce prekladať, kľudne placku len vyvaľkajte na tenko do okrúhleho tvaru.

    Čapati (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Panvicu poriadne rozhorúčime (rozhorúčenie je dôležité!). Placky opekáme na stredne silnom až silnom ohni. Keď placku položíme na panvicu, chvíľočku ju necháme opekať. Potom ju obrátime a čistou kuchynskou utierkou po celej ploche pritláčame jemne o panvicu.

    Čapati (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom placku znova obrátime a opakujeme pritláčanie utierkou o panvicu. Počas pečenia ju často obraciame. Hotové placky odložíme do kuchynskej utierky, aby zostali mäkké. Podávame vždy čerstvé.

    Čapati (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Každú upečenú placku môžeme potrieť maslom.

  9. 9

    S odležaným cestom sa vždy lepšie pracuje! Pred tým, než placku dáte na panvicu párkrát si ju prehoďte z ruky do ruky, aby ste ju otriasli od prebytočnej múky. Inak vám tá múka bude padať na panvicu a tam bude horieť. Zadymíte si tak celú kuchyňu. Týmto tiež predídete zbytočnému prášeniu múky po celom sporáku pri obracaní placiek.

Diskusia k receptu

medovnicek
toto by mi určite veľmi chutilo, myslíš si, že môžem použiť hocijakú celozrnnú múku?
daniella9
@medovnicek
ked nemáš attu, tak radšej bežnú hladkú múku T-650, ja som raz skúšala použiť celozrnnú, ale dopadlo to na figu:-D ja osobne inú celozrnúú ako attu neodporúčam:-)
ariela6
Michaela vitaj spat budem rada ked budeš aj nadalej prispievat na vareche myslim že je tu viac dobrych a prajnych ludi tak sa tu maj medzi nami dobre tieto placky urobim ale z našej muky uvidim ake budu
mimit
Capati mam velmi rada, urcite vyskusam. Uzasny recept!
pusta
@mi ška, vitaj späť, poznala som ťa na fotke podľa tvojej ruky v bode 4. 6 v postupe.
vdaka za krásny recept.
nech sa ti darí!!!
marianne
dnes som opat robila capati,dala som 1hrncek hladkej a jeden celozrnnej muky a takisto skvele...vdaka za vyborny recept...


pagliaro
Vyskúšane a sú super. Len sme sa s manželom nevedeli dohodnúť akej hrúbky by mali byt :)
methi
:) capatky su tenucke, asi pol milimetra-milimeter, aby sa dobre prepiekli a nafukli. Som rada, ze vam chutilo. Dakujem.
monty469
Milá @methi , dnes som sa ich rozhodla upiecť, a sú veľmi dobré :-) Použila som polovičku cerlozrnej a polovičku hladkej múky T650. Vďaka za recept, určite ich ešte urobím. Už sú preložené do kolonky FAJN recepty (odskúšané a výborné) :-) Pozdravujem a pridávam foto. P.S. aj náš kocúr Monty chcel ochutnať :-)


haji
@Monty469 (11.5.2016 18:07)
Krásné čapati, dokonce jsou i kočičí! Nikdy jsem nic podobného nezkoušela, mám velký respekt k tomuto receptu. Mám dotaz - podává se jako příloha?
monty469
@Haji (12.5.2016 00:47)

Milá Haji ,áno podáva sa to ako príloha . Pozdravujem a želám krásny deň
methi
@Monty469 (11.5.2016 18:07)

Pekne chapatky, som rada, ze vam chutilo.

@haji chapati su ako priloha k jedlam typu subzi alebo kari bez stavy a zaroven sluzia ako "pribor". Pouzivaju sa na naberanie jedla. Tak vlastne sluzia vsetky indicke placky.
haji
@Methi (12.5.2016 10:32)
Methi a Montík, díky za navigaci. Se radši zeptám, bo mám mezery v praxi s cizokrajnými recepty. Jsem na starou dobrou klasiku, ale novinkám /pro mě/ se nebráním. Štěstí přeje připraveným. Díky, holky moje, za přiblížení! Přeji krásný den! U nás prší.
methi
@Haji (12.5.2016 14:34)

Opytanie je zadarmo a ako sa hovori, leniva huba hotove nestastie ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia