Calzone - plnená pizza fotorecept

pusta - fotkapusta, 24. mája 2012
Calzone - plnená pizza (fotorecept)
Foto: pusta

Calzone je vlastne plnená pizza, ktorá vznikla v Neapoli, ked sa nešikovnému kuchárovi pri vkladaní do pece pizza prevrátila na polovicu a stala sa Zobraziť celý popisCalzone je vlastne plnená pizza, ktorá vznikla v Neapoli, ked sa nešikovnému kuchárovi pri vkladaní do pece pizza prevrátila na polovicu a stala sa po upečení vyhľadávanou pochúťkou. Náplň môže byť akákoľvek, teda recept je veľmi variabilný.Dnes som robila calzone s paradajkovou a smotanovou náplňou. Jedlo je pomerne sýte a rýchlo sa minulo. Vyskúšajte aj Vy!

3 - 4
porcie
100 minút
príprava
9 -10 minút
na 250 °C

Suroviny

500 g
250 - 300 ml vlažná
21 g čerstvé
3 PL
1 PL
1/2 CL
podľa potreby na dosku
podľa potreby na potretie cesta
I. náplň:
2 ks
3 - 4 strúčiky
1 ks menšia
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti sušený/čerstvý
 podľa chuti
II. náplň:
100 ml
30 g
1 ks aj s vňaťou
podľa chuti
50 - 100 g /feta/ovčí/ balkánsky/iný




Postup

  1. 1

    Do vandlíka som preosiala múku, premiešala so soľou, do jamky uprostred som namrvila droždie, pridala som cukor,zaliala vlažnou vodou, pridala som olivový olej a ked kvások vykysol - cca 15 minút, celé som spracovala so zvyšnou vlažnou vodou na vláčne, pružné, nelepivé, mäkšie cesto.

    Calzone - plnená pizza (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto som prikryté utierkou nechala na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - cca 45 minút.

    Calzone - plnená pizza (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto som rozdelila na 3 bochníčky, ktoré som prepracovala a nechala ešte 20 minút podkysnúť.

    Calzone - plnená pizza (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na jemne pomúčenej doske som bochníček cesta po vykysnutí rozvaľkala na hrúbku asi 2 mm.

    Calzone - plnená pizza (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto som potrela olejom, ale kolom dookola som nechala asi 1,5 cm voľný okraj

    Calzone - plnená pizza (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Polovicu cesta som potrela tvarohom zmiešaným so soľou a kyslou smotanou, pokládla som cibuľou pokrájanou na mesiačiky.

    Calzone - plnená pizza (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na tú vrstvu som pokládla paradajky, pokrájané na plátky a plátky cesnaku. Paradajky som osolila /znesú dosť soli/ a okorenila čerstvo mletým čiernym korením

    Calzone - plnená pizza (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Celé som ešte posypala tymiánom a provensálskym korením.

    Calzone - plnená pizza (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Túto náplň som pokryla plátkami syra, mala som tekovský salámový syr. Môžete použiť akýkoľvek syr, dalej šampiňony, šunku, kolieska salámy - skrátka fantázii sa medze nekladú.

    Calzone - plnená pizza (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Posledný rozvaľkaný olejom potretý bochníček cesta som pomazala osolenou kyslou smotanou, posypala prúžkami domácej údenej slaninky a kolieskami jarnej cibuľky.

    Calzone - plnená pizza (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Aj túto náplň som pokládla plátkami syra.

    Calzone - plnená pizza (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Obe calcone som prehla na polovicu, cesto bez náplne som prehla nad náplň, okraje cesta som dobre pritlačila k sebe. PripravenéMôžete ozdobne pritlačiť vidličkou alebo poprehýbať prstami stlačené okraje nahor, aby náplň nevytiekla.

    Calzone - plnená pizza (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Calcone som vložila piecť do trúby vyhriatej na 250 stupňov asi 9 minút, kým povrch nebol pekne do zlato-hneda a dostal chrumkavú kôrčičku .

    Calzone - plnená pizza (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Nechala som trocha vychladnúť, potom som calcone prekrojila na polovicu a podávala. Každému sa ušla so smotanovo- slaninkovou a aj...

    Calzone - plnená pizza (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...s paradajkovou náplňou. Dobrú chuť!

    Calzone - plnená pizza (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

grandma
Calzone - našla som v prekladači - znamená nohavica. Ináč to vyzerá výborne určite vyskúšam.
magdalena30
tak takuto placku robil aj Babica v babicovych dobrotach. Len bola plnena masom. Robime ju doma pravidelne, a je vynikajuca. Plnena je osmahnutym kuracim masom, cibulou, tymianom.Ale vyskusam ju aj takto spravit...
tinca
super nápad, čo tí neapolčania nevymyslia
zdenkas
Veľmi sa mi páči tento receptík,v najbližšej dobe vyskúšam a ďakujem zaň.
makinka31
Calzone sme si kupovalo ako študenti pred cca 10 rokmi vo Zvolene v pizerii. Bola výborná, plnená buď šunkovou alebo hubovou plnkou...
tamik
super nápad... hneď zajtra určite vyskúšam :)
safran
ešte som nejedla calzone (pizzu už teda nejednu), ktorá by mi nechutila - aj táto vyzerá podľa hornej kôrky a náplne veľmi dobre, iste aj chutne
pusta
dakujem všetkým za krásne komentáre.
pusta
@safran , skús, nie je to ťažké, náplň variabilná od výmyslu sveta, Calzone je výborné jedlo a sýte.
dakujem za pochvalu.