Čaj z čerstvej mäty

lyali - fotkalyali, 30. marca 2011
Čaj z čerstvej mäty
Foto: lyali

Môj obľúbený nápoj... A naviac si pri ňom vždy vybavím príjemnú spomienku na svadobnú cestu v Jordánsku, kde sme na plážovom móle skoro ráno Zobraziť celý popisMôj obľúbený nápoj... A naviac si pri ňom vždy vybavím príjemnú spomienku na svadobnú cestu v Jordánsku, kde sme na plážovom móle skoro ráno popíjali mätový čaj s domorodým čašníkom Ziadom z nášho hotela, ale to je už iný príbeh :-) Tento recept nemám od Ziada :-)

1
porcia
15-20 minút
príprava

Suroviny

3 stonky čerstvá
2 ČL
2 cl
3,5 dcl




Postup

  1. 1

    Z mätových stoniek oberieme lístky.

    Čaj z čerstvej mäty - obrázok 1
  2. 2

    V mažiari ich rozdrvíme spolu s trstinovým cukrom.

    Čaj z čerstvej mäty - obrázok 2
  3. 3

    Takto na "kašu".

    Čaj z čerstvej mäty - obrázok 3
  4. 4

    Mätovú drť dáme do vhodnej nádoby, zalejeme vriacou vodou (zalievam 3,5dcl) a necháme lúhovať prikryté asi 10min (tanierik, ktorým som prikryla pohár, mi na foto chýba).

    Čaj z čerstvej mäty - obrázok 4
  5. 5

    Zo sirupu odlejeme 2cl.

    Čaj z čerstvej mäty - obrázok 5
  6. 6

    Kraj pohára som ozdobila trstinovým cukrom. Do pohára nalejeme limetkový sirup a cez sitko vylúhovaný mätový čaj. Ozdobíme limetkou. Pozn. Čaj nie je číry, lebo mi v ňom plávajú mikrokúsočky mäty, ktoré prešli cez sitko, čo je ok. Ku šťastiu mi už chýba len hrubá slamka... Nazdravie!

    Čaj z čerstvej mäty - obrázok 6

Diskusia k receptu

mipa
ebenci to vyzera vyborne, na teple letne dni mnamka
jatanika
toto si urobím... keď narastie mäta...len sirup nahradím limetkovou šťavou... sirupy vôbec nekupujem, tak ani neviem, či by som taký zohnala...
lyali
@mipa , ako teplý nápoj, keď je chladno a ako studený na teplé letné dni naozaj super! @jatanika , sirup som si dala kúpiť v metre, myslím, že zrovna tento využívajú hlavne barmani do miešaných nápojov a keďže bežne človek takýto sirup nepoužíva, limetková šťava super nápad :-)
marcy
to je medovka,si myslím :-) mávam na záhrade dva druhy mäty,aj medovku...milujem čajík,hlavne vôňu,vždy si rozmrvím lístoček a " fetujem "
1x vera29
lyali
@marcy , táto bylinka kúpená v Bille ako porciovanú (asi 5stoniek v balení) v chladiacom boxe s bylinkami mala nápis mäta a naozaj voňala po mäte. Milujem aj úžasnú vôňu medovky, ktorú som vždy testovala na záhrade u našich (pestovali ju) tak, že som ju pošúchala medzi prstami a uvoľnila sa z nej jej nezameniteľná "citrónová" vôňa.
marcy
ďakujem za vysvetlenie:-)....chemické vône nikdy nenahradia pravé ,čerstvé vône... medovkovú môžem vždy
marcy
každopádne vyskúšam z mäty,ktorá má fialkové žilky na listoch,aj z mäty ktorá je chlpatá veľkolistá,aj z medovky :)
vierik
Paráda,môže byť,niet nad čerstvé bylinky.
domci4
musím to tak rozdrviť? nedá sa rozmixovať alebo posekať na malé kúsky? nestačí?
bibia1
joj, toto som hľadala, ďakujem, určite vyskúšam, mäty máme kopeeeec
zuzliak
@lyali aj ja robimmatovy cajik, ale z cerstvej mäty, len ju zalejem vriacou vodou. Ale robim aj mätovè sirup, ten asi prihodim do kopky :) Vdaka za inspiraciu :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia