Kávová torta
Kávová torta

Café latte: torta, káva, nanuk

sweetlaab - fotkasweetlaab, 27. júna 2017
Café latte: torta, káva, nanuk
Foto: sweetlaab

Café latte pochádza z Talianska a je to vlastne šálka kávy s horúcim mliekom a mliečnou penou. My sme pripravili café latte kávu, ku Zobraziť celý popisCafé latte pochádza z Talianska a je to vlastne šálka kávy s horúcim mliekom a mliečnou penou. My sme pripravili café latte kávu, ku ktorej sme upiekli aj tortu café latte a do tretice aj nanuk s rovnakým názvom pre horúce letné posedenie.

12
porcií
45 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

60 g (alebo maslo)
60 g
80 g biely
4 ks
6 ks
120 g nelúpané, pomleté
60 g
1 PL
3 PL (alebo postrúhaná kôra z bio citróna)
1 PL
Plnka :
250 g
40 g (Dr. Oetker)
1 PL kvalitná (nap. Davidoff)
6 PL
1 PL
Ozdoba :
1 PL holandské
1 ks




Postup

  1. 1

    Vymiešame žĺtky s cukrom a tukom, pridáme citrónovú šťavu, vanilkový extrakt, vmiešame preosiatu múku, sódu bikarbónu, mandle a nahrubo postrúhanú čokoládu.

  2. 2

    Vymastíme tortovú formu (napr. o priemere 23 cm) a vysypeme hrubou múkou, potom vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a pomaly vmiešame do cesta, cesto vylejeme do formy.

  3. 3

    Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 °C na 25 min, potom teplotu znížime na 160 - 150 °C a pečieme asi 20-25 min, pokiaľ špajdľa zo stredu cesta nevyjde čistá.

  4. 4

    Korpus necháme vychladnúť v otvorenej rúre, potom ho napoly vodorovne prerežeme a naplníme polovicou vymiešanej plnky, druhou polovicou natrieme celú tortu, naplníme cukrárske vrecko a ozdobíme okraje torty. Plnku pripravíme z navareného pudingu s 300-400 ml vody, vychladnutý rozmixujeme a vmixujeme mascarpone a ostatné zložky.

  5. 5

    Použijeme šablónu kvetu, cez ktorú sypeme kakao sitkom, aby sme vytvorili vzor kvetov na torte, bonbónmi v tvare kávových zŕn ozdobíme okraje torty a dáme spevniť do chladu. Podávame s café latte.

  6. 6

    Na prípravu domáceho café latte art potrebujeme plnotučné čerstvé mlieko, ktoré zahrejeme na približne 70 °C teplotu a mixujeme pokiaľ nedostaneme penu. Potom vlejeme mlieko s penou do domáceho espressa, alebo instantnej kávy, tak, aby sme „namaľovali“ srdiečko alebo ornament. Tento krok vyžaduje však prax a preto ak sa nám ornament nepodarí vytvoriť, môžeme mliečnu penu ozdobiť pomocou šablóny. Podávame s cukrom.

    Café latte: torta, káva, nanuk - obrázok 6
  7. 7

    Pripravené café latte môžeme vyliať aj do formičky na nanuk vhodné pre horúce letné dni, dať zmraziť a ozdobiť čokoládou. Viac detailov na prípravu torty, kávy a nanuku je na mojom blogu http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/06/cafe-latte-coffee-cake-ice-lolly-cafe.html

    Café latte: torta, káva, nanuk - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Od začátku až do konce je to celé pro mě dělané, bo kávové miluji. Krásná práce, fota, blog, jsi to prostě ty! Precizní a šikulka!
violetacamorova
Ja kedysi som nemohla kávové koláče ani vidieť, ale teraz môžem všetko kávové.... Super recepty pre mňa...
bababa
Určite vyskúšam a napíšem... Vdaka za recept.
sweetlaab
@Bababa (28.6.2017 08:00)

Ďakujem, ak to vyskúšaš, tak budem rada ak mi dáš vedieť :-) ten recept na tortu je zo starej knižky so zabudnutými receptami, my sme ho trochu upravili, pri príprave korpusu ak bude potrebné, tak sa môžu pridať pár lyžíc mlieka alebo vody, ak cesto by bolo dosť tuhé a pri pečení neotvárať rúru ináč klesne. Plnka bola tak akurát, ale kľudne sa môže pridať ešte polovica množstva na bohatšiu ozdobu. A tu je ešte krátke video, z ktorého sme sa učili robiť Café latte :-)



hadik
Autorka receptu @Sweetlab o sebe v profile tvrdí, že má 12 rokov. To už je bližšie pravde fakt, že môj pytón Brutus je kráľom všetkých zvierat.

Nezverejniť svoj vek je ok, ale takto zavádzať je dosť trápne.
evanaaa
@Hadik , ten vek tam naskakuje aj bez pričinenia autora, ani sama redakcia to nevie napraviť ako sa zdá, niekedy je to 10, inokedy 90 rokov.....
A čo sa týka toho dezertu, to je na inú nôtu, priam spieva....pre mňa :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia