Burgyňové pagáče

capko - fotkacapko, 11. marca 2015

Máme rad aj tieto sladké pagáče.

100-150 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks (alebo 2 malé)
1 bal
2 dcl
1 dcl
1 kg
1/2 ČL
1/2 ČL
1 ks
 na potretie




Postup

  1. 1

    Cukrovú repu dobré očistíme a uvaríme do mäkka. Potom vodu zlejeme a necháme vychladnúť. Pripravíme si kvások z kvasníc trochu letnej vody, trochu cukru premiešať a nechať v teple nakysnúť.

  2. 2

    Asi 80dkg polohrubej múky nasypeme na veľkú dosku, pridáme soľ, prášok do pečiva, cukor, Heru, kvások, mak a samozrejme na jemno nastrúhana cukrová repa. Všetko spolu dobre na doske zmiešame a vytvoríme bochník, ktorý posypeme mukou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť 1 - 2 hodiny podľa kysnutia.

  3. 3

    Po dostatočnom kysnutí cesto vyvaľkáme na 1 až 1,5 cm hrúbky, z ktorého vykrajujeme formičkou asi 4cm kolieska. Na vymastený plech tieto kolieska naukladáme nie príliš na tesno musíme počítať, že cesto nám zväčši objem. Boky pagáčov potrieme troškou oleja a vrch potrieme rozšľahaným vajcom. Necháme ešte asi 30minút nakysnúť. Napokon pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C - 200°C asi 20 - 30 minút podľa typu rúry. Po upečení necháme vychladnúť a môžeme papat. Dobrú chuť želám.

Diskusia k receptu

jofolit
To poznám je to dobre vďaka za pripomenutie. Ukladám do K.K.
katerin
@Capko ,a na tú repu si zabudol.:))
Domýšľam si ,že ide do cesta,ale ako-strúhaná,alebo rozmixovaná?
Nepoznám tento recept,tak chcem vyskúšať.Všetko makové mám rada.Dík vopred za odpoveď!
A fotečku nemáš?
lianka
@Capko a nešlo by to s cviklou, aj tá je sladká, tú mám doma, po cukrovú repu sa nedostanem. Verím, že sú tie pagáčiky výborné. Ja mám rada všetky druhy pagáčov, či sladké, či slané.
capko
@ ubka : keď ich ukladám na plech na tesno tak sa zlepia, preto som o tom napísal nie na tesno.
jozka2
Tieto pagaciky su velmi chutne.Po povojnovych rokoch sa velmi taketo kolaciky piekli v byv.SSSR,ked bol velky nedostatok.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia