Vegetariánsky burger
Burger s chlebovníkom (fotorecept)
Autor receptu: happybunny
Chlebovník (jackfruit) sa stáva čoraz viac populárnym práve vďaka svojej výnimočnej
textúre v nezrelom štádiu pripomínajúcej vlákna v
mäse. Takto chlebovník pripravujem na spôsob pulled pork do burgrov. :)
4 porcie |
40 minút príprava |
35 minút na 220 °C |
Postup
- Zmiešame si prísady na marinádu a poriadne do nej zamiešame chlebovník (ja som tu použila ten vo vákuovom balení z DM, ale rovnako sa dá použiť aj ten z plechovky, len pozor - musí byť nezrelý, zrelý je sladký a pripravuje sa ako dezert), necháme marinovať na hodinu v chladničke.
- Pripravíme si baklažán a cuketu - zľahka potrieme alobal olejom, kto chce, môže posypať troškou taco korenia, korením, soľou a pečieme 20-25 minút. Ja som mala ako prílohu jeden batát, ten som po vybratí zeleniny ešte dopekala 25 minút.
- Na polovicu a potom pásiky nakrájanú cibuľu si osmahneme na vyššom plameni do sklovita, potom znížime teplotu, necháme ešte 10 minút za občasného miešania karamelizovať, osolíme, ocukrujeme, okoreníme a opaprikujeme podľa chuti a odstavíme zo sporáka.
- Po hodine prichádza na rad chlebovník, na troške oleja ho opekáme 10 minút, potom podlejeme s asi 30 ml vody a pod pokrievkou dusíme 20 minút.
- Presunieme obsah panvice na pečiacim papierom vystlaný plech a pečieme 10 minút na 250 stupňoch. Tento krok nie je potrebný, ale ja osobne mám rada keď je chlebovník zvonka chrumkavý a má mierne "dymovú" vôňu. :)
- Žemličky si prepolíme a opečieme zvnútra na suchej panvici. Kým sa opekajú, zmiešame si prísady na dressing a pripravíme si všetky súčasti k zosteveniu burgra.
- Opečenú žemľu z oboch strán potrieme dressingom a ukladáme paradajky, baklažán a cuketu, cibuľu, kyslé uhorky, upečený chlebovník a ľadový šalát.
- A takto vyzerá hotový burger, bohužiaľ fotku prierezu som nestihla spraviť :D Dúfam, že tejto dobrote dáte šancu, dobrú chuť! :)