Orechové rožteky

Burgenlandské orechové rožteky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Vyskúšala som z internetu už viacero receptov na tieto trvanlivé rožteky, ale napokon som si upravila receptík podľa seba a som s ním už veľmi dlho spokojná :-) Odporúčam, sú fantastické!

29 ks
porcií
45 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na cesto. Maslo má byť celkom mäkké, mlieko studené a droždie dávam 1/4 z 1 kocky, to je približne 10 g. Do misy dáme múku, cukor, soľ a premiešame lyžicou. Pridáme maslo, žĺtky a v 0,5 dl mlieka rozmiešané droždie. Vypracujeme jemné, polotuhé, nelepivé cesto. Ak treba, tak pridáme ešte pár kvapiek mlieka. Cesto zakryjeme igelitom a dáme na 30-40 minút do chladničky.
  2. Medzitým si vyšľaháme bielky so štipkou soli a s 200 g práškového cukru. Pripravíme si aj 100-150 g mletých orechov. A keďže sú z tohto cesta dve rolky/záviny, tak zvyknem 1 závin pred zakrútením posypať aj mletým anízom - len tak na orechy :-) chutí to fantasticky!
  3. Po vybratí z chladničky cesto rozdelíme na 2 kusy a obe cestá znova premiesime. Následne cesto na pečiacom papieri môžme najprv rozťapkať do tvaru obdĺžnika a potom na tenučko rozvaľkať. Hrúbka 2 mm. Niekto zvykne cesto rozdeliť aj na 3 časti aby mal menšie a tenšie rohlíčky, ale podľa mňa sa také maličké príliš vysušia a preto zvyknem rozdeliť len na dve, nám to tak vyhovuje :-)
  4. Ako prvé natrieme polovicu peny, posypeme rovnomerne orechami a opatrne zrolujeme. Dostaneme taký tenký závin, z ktorého pomocou pohára s tenkým sklom "odkrajujeme" akoby rožteky - mesiačiky. Tie kraje nech zostanú 1 cm spojené, neprekrojte ich, lebo sa vám rožtek pri pečení rozpadne. Tá cukrová pena sa po pár kúskoch môže na pohár nalepiť, tak to musíte utrieť, alebo zobrať druhý čistý pohár. Rohlíčky ukladáme troška ďalej od seba na plech s papierom. Natierať ich netreba ničím.
  5. Koláčiky pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 20 minút. Majú byť ružové, také bledohnedé. Po vybratí z rúry ich necháme na plechu celkom vychladnúť.
  6. Už len bohato posypeme práškovým cukrom, poprípade práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom a môžme maškrtiť ;-) Prajem dobrú chuť!
  7. Rohlíčky, koláčiky, mesiačiky... kto ako ich nazve :-) sú fantastické. Krehučké a sladké, chutia lepšie než si človek myslí :-) Naozaj odporúčam vyskúšať, sú ideálne na posedenie k čaju, alebo ku káve keď príde návšteva :-)
  8. Rohlíčky sú vhodné aj na nejakú oslavu, alebo na sviatky kde sa vypeká už dopredu :-) Najvhodnejšie je ich skladovať v papierovej krabici, kde dosť dlho vydržia. Dlhšie než 1 týždeň žiaľ odskúšané nemám :-)