Bulharský šalát

cezar - fotkacezar, 21. apríla 2015
Bulharský šalát
Foto: cezar

Jedavávali sme ho hlavne s parížskym či vlašským šalátom, treskou...atď.. No je vhodný aj ako príloha k mäsu, syru, zelenine,... a aj na varenie. Zobraziť celý popisJedavávali sme ho hlavne s parížskym či vlašským šalátom, treskou...atď.. No je vhodný aj ako príloha k mäsu, syru, zelenine,... a aj na varenie. Naposledy som ho spomenul v mojom recepte na lasagne. No a @klukodvody chcel, aby som ho pridal. Tak je tu. Recept je úplne jednoduchý a dobrý.

50 minút
príprava

Suroviny

2 kg
1,5 - 2 kg
2 kg
3 dcl
2 PL
0,5 bal
1,0 - 1,5 dcl
2 - 3 PL
300 - 400 g




Postup

  1. 1

    Na oleji jemne orestujeme cibuľu nakrájanú na drobno. Keď má cibuľa sklovitý vzhľad, pridáme papriku pokrájanú na slíže – ako na lečo. Keď už púšťa paprika šťavu (cca po 10-15 minútach dusenia), pridáme na kocky nakrájané paradajky a privedieme do varu. Ihneď vypneme. Pridáme soľ, cukor, preosiate DEKO (cca pol až trištvrte vrecka – podľa chuti), ocot. Všetko dobre premiešame, aby sa chute spojili. Ochutnáme a prípadne dochutíme podľa vlastnej chuti. Každému chutí inak.

    Bulharský šalát - obrázok 1
  2. 2

    Ešte horúce plníme do pohárov, zavrieme a sterilizujeme pri 80°C približne 20 minút.

Diskusia k receptu

klukodvody
@cezar děkuji ,ukládám do k.k. a ***** je to jednoduché a vypadá výborně všechno mám ,tak ho na sobotu udělám .Ještě jednou díky .
hubata
Samozrejme ze pamatam: 15 dkg tresky, 5 dkg bulharskeho a jednu kofolu... Ale paradajky boli citit len v stave, neboli vcelku a myslim ze tam patri aj stipka cesnaku podusit...
izabella929
@cezar , je to skutočne vynikajúci šalát..robila ho kedysi moja krsná mama a dostávala som od nej v pohárikoch..neskôr som si ho robila už aj sama..od nej som sa naučila používať v jedlách aj čubricu a veru veľmi skvelé korenie..
viera1
Ja som ostala zaskočená,lebo bulharský šalát je pre mňa šalát z lahôdok s mäsom a bol tam aj cesnak a červené víno (niekedy strašne pálivý) a dávali sme si ho k vlašáku :)
evanaaa
Ja si ho aj teraz občas kúpim, ale keďže je sladkastý, musím sa mierniť. Ale tento si uložím, a prispôsobím ( sladidlo.....). KK.
smutnabarby
uložím si ho,vyskúšam,no miesto cukru musím pridať sladidlo.Ja som si ho kupovávala a kombinovala ho s feferonkovým šalátom,mňááám,no tu ho neviem kúpiť,ako aj výbornú tresku,takže som rada,že je tu tento recept na moj oblúbený bulharák.
cezar
@mgriandr (4.9.2015 08:20)

No,...ten pretlak pridáme so všetkými surovinami po odstavení. Tak trochu som nepostrehol, že by bol ostal, keď som ho neuviedol pri pridávaní surovín.
komar
@hubata (22.4.2015 14:09)

A ja som zasa tradične tlačil do hlavy 20 tresky za 3.20Kcs, 10 bulhara za 2.20Kcs a 5 feferonu za už si nepamätám koľko, 2 rohlíky po 30 halierov, Kofolu za 90 halierov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia