Bulharský rezeň

denyany - fotkadenyany, 17. januára 2013

Tak toto je zas jedno z mojich najobľúbenejších jedál Jedla som ho prvýkrát ako dieťa na návšteve u tety. Chutil aj našim, tak ho Zobraziť celý popisTak toto je zas jedno z mojich najobľúbenejších jedál Jedla som ho prvýkrát ako dieťa na návšteve u tety. Chutil aj našim, tak ho mama robievala často-v pôvodnej podobe- teda s čerstvou zeleninou. V zime sme sa však zalizovali, že aká škoda, že sa nedá pripraviť, veď za oných čias bola v zime akurát cibuľa , kdeže paprika a paradajky! Ale mama sa vynašla - veď všetka tá zeleninka je v leči, skúsila- a skvelé. Ja ponúkam recept na moju verziu. A prečo bulharský? Asi kvôli množstvu zeleniny.

20 minút
príprava
50-60 minút
na 190-200 °C

Suroviny

podľa počtu chcených porcií (karé)
 (olej)
7 dcl




Postup

  1. 1

    Mäsko si nakrájame na rezne, posolíme, okoreníme a vyklepeme(musím tu napísať, že pôvodne sa malo mäsko klepať priamo v strúhanke, ale ja som veľmi "šikovná" a tak strúhanka bola nie len na rezňoch, ale všade) a obalíme v strúhanke. Ak ste zruční, klepte v strúhanke.

  2. 2

    Rozšľaháme väčší počet vajec a troška posolíme a dáme tuk- olej, masť- kto čo používate- na panvicu rozohriať.

  3. 3

    Keď má tuk teplotu vhodnú na vyprážanie, jednotlivé rezne (už obalené v strúhanke) namáčame v rozšľahaných vajciach a ihneď vyprážame na miernom plameni do zlatohneda.

  4. 4

    Keď máme všetky rezne krásne zlatohnedé, do pekáča al. jenského skla dáme vrstvu leča(kto chce, môže pred tým do leča vmiešať rozotretý strúčik cesnaku) tak, aby pokryla celé dno nádoby v asi 1,5cm vrstve. Na to uložíme rezníky a zalejeme ich zas vrstvou leča.

  5. 5

    Prikryté necháme v rúre dopiecť tak 50-60minút pri 190-200stupňoch. Ja toto jedlo pečiem vo veľkom hlbokom plechu. Ak urobíte viac vrstiev rezňov, musí byť medzi nimi lečo.

  6. 6

    Po vybratí z rúry servírujeme šťavnaté a mäkkučké mäsko, my s ryžou, ale vhodné sú aj varené zemiaky alebo zemiaková kaša. Mäso je naozaj také mäkké, že s ním nemajú problém ani tí "menejzubí".

  7. 7

    Nedá mi nenapísať, že v lete robievam pôvodnú verziu, teda namiesto leča cibuľu, papriku a paradajky pokrájané na prúžky, mierne ochutené soľou a korením a premiešané(pozor, paradajky pustia dosť šťavy, tak si prispôsobte množstvo)dám pod a nad rezne a vtedy aj pekáč potriem olejom, aby sa to nepripálilo. Tak vyskúšajte a nechajte si toto fajnové mäsko rozplynúť na jazyku.

Diskusia k receptu

radulienka
Výborný recept, zdravá zelenina a mäsko, to určite vyskúšam, ale veď aj teraz dostať jak papriky tak paradajky a inú čerstvú zeleninku, tak to urobím z čerstvej zeleniny, vďaka za recept...
denyany
Zeleninu dostať, ale má nevýraznú chuť väčšinou, tak si počkám do leta. A je aj pohodlnejšie vybrať zo špajze lečo a hotovo.
medulienka122
Najlepšie je to na druhý deň, keď trocha postojí a tie chute z leča presiaknu do mäsa, a pri zapekaní bacha na dostatok šťavy, lebo už sa mi stalo, že spodok prihorel, ale je to fakt mäkké mäsko
marijanka712
@denyany to klepanie mäska v strúhanke skús tak , že do mikrotenoveho sáčka dáš strúhanku , položíš ležato na to dáš mäsko posypaeš strúhankou a priklopíš a cez sáček klepeš ked to budeš robiť sama prídeš na to ako je to najšikovnejšie ušetríš predasa kuchynu od strúhanku , lebo tú predpokladám nechceš vyprážať..... ale vážne recept vypadá super ja zvyknem niečo podobne robiť s hovädzinkou , ale toto môže byť tiež lahodné odskúšam dakujem za rp.
evanaaa
@marijanka712 , ty si ma predbehla, chcela som to isté poradiť. Dobré je koniec sáčku zahnúť alebo zviezať, aby z neho strúhanka nevyletovala von, ale treba vzduch vysať, lebo potom by sa nedalo klepať. Ak je sáčok väčší, ani to netreba.
Takto, bez toho leča som robievala Obrátené rezne, aj na tento recept je tu veľa variácií, každý ho robí inak, ale najlepší je z hovädzieho mäsa, vtedy vidieť, ako zmäkne.
anina6
Ja tiež rezne klepem cez mikroténový sáčok, a ušetrím si kopu upratovania, najmä kachličiek. Recept ukladám a vyprobujem.
denyany
vďaka, dámy, za radu, nabudúce budem klepať v sáčku. iste, aj hovädzinka má dačo do seba, no nemôžem si ju dovoliť, tak ja ostanem len pri tej bravčovine.
dorenika
myslite ze to mozem robit aj s kuracim masom?lebo ja neviem nakrajat maso na rezne a take nakrajane je strasne drahe na to ze su tam 4 steaky
denyany
dorenika, ešte som to s kuracím mäsom nerobila, ale určite to skús, podľa mňa by to malo byť jedlé. potom napíš, ak to vyskúšaš, aké to bolo s tou kuracinkou. a k tomu krájaniu - potrebuješ veľmi ostrý nôž a iste aj tréning. aj ja som mala kedysi takýto problém, ale časom sa to poddalo, chce to len pevné nervy a skúšať. nech sa ti darí!
jeka
denyany,dnes sme vyskúšali tvoj receptík,a davám pred ním klobúk dole.Ešte aj tí menej zubí si ho chválili.dakujem.
denyany
jeka, teším sa, že si môj rcp. vyskúšala a že vám chutil.naozaj som rada.!
helca103
občas robím podobné mäsko /Obrátené rezne/ u nás musí byť veľa šťavy - tá je potom fajná aj s chlebom :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia