Zeleninový bulgur
Bulgur so špargľou a s olivami
Autor receptu: redakcia
Na sezónu špargle sa vždy veľmi tešíme. Má
príjemnú chuť, zaujímavý tvar, málo kalórií
a ako tvrdil už aj Hippokrates, rôznorodé
liečivé účinky. Lekári vyzdvihnú jej ľahkú
stráviteľnosť a my kuchári zase nenáročnosť
v príprave i fantáziu vo vymýšľaní – od raňajok
až po nočné posedenie pri víne. Okrem toho
nám dáva znamenie, že v kuchyni defi nitívne
zavládla jar.
Postup
- Bulgur vysypeme na rozpálenú panvičku, do ktorej sme
dali malé množstvo olivového oleja. Mierne opražíme
a zalejeme vývarom alebo
osolenou vodou v pomere
1 diel bulguru na 1,5 dielu
vody alebo vývaru. Varíme
asi 5 minút na miernom ohni. Potom ho stiahneme z ohňa a necháme dôjsť
prikrytý pokrievkou na teplom mieste asi 15 – 20 minút.
- Špargľu opečieme na
masle, ochutíme soľou
a korením a nakrájame na
menšie kúsky. Paradajky
prekrojíme na polovice, pór
a mätu nasekáme nadrobno.
Zeleninu premiešame s bulgurom. Pridáme olivy.
- Dochutíme soľou, korením
a olivovým olejom. Zmes môžeme vložiť do pekáča, troška utlačiť a potom krájať na štvorce alebo kocky.