Zeleninový bulgur

Bulgur so špargľou a s olivami

Autor receptu: redakcia

Na sezónu špargle sa vždy veľmi tešíme. Má príjemnú chuť, zaujímavý tvar, málo kalórií a ako tvrdil už aj Hippokrates, rôznorodé liečivé účinky. Lekári vyzdvihnú jej ľahkú stráviteľnosť a my kuchári zase nenáročnosť v príprave i fantáziu vo vymýšľaní – od raňajok až po nočné posedenie pri víne. Okrem toho nám dáva znamenie, že v kuchyni defi nitívne zavládla jar.

4
porcie
35 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Bulgur vysypeme na rozpálenú panvičku, do ktorej sme dali malé množstvo olivového oleja. Mierne opražíme a zalejeme vývarom alebo osolenou vodou v pomere 1 diel bulguru na 1,5 dielu vody alebo vývaru. Varíme asi 5 minút na miernom ohni. Potom ho stiahneme z ohňa a necháme dôjsť prikrytý pokrievkou na teplom mieste asi 15 – 20 minút.
  2. Špargľu opečieme na masle, ochutíme soľou a korením a nakrájame na menšie kúsky. Paradajky prekrojíme na polovice, pór a mätu nasekáme nadrobno. Zeleninu premiešame s bulgurom. Pridáme olivy.
  3. Dochutíme soľou, korením a olivovým olejom. Zmes môžeme vložiť do pekáča, troška utlačiť a potom krájať na štvorce alebo kocky.