Bulgur pilav fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 5. januára 2018
Bulgur pilav (fotorecept)
Foto: cesminaz

Veľmi chutná príloha z tmavého bulguru.

3-4
porcie
30-35 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 dcl
1 ks (čerstvá)
2 ks
podľa potreby
50 g
podľa potreby
0,5 KL
8 dcl




Postup

  1. 1

    Na tento pilav si pripravíme/odmeráme 3 dl tmavého bulguru. Ďalej 2 stredné cibule a 1 kalifornskú papriku, ktoré si pokrájame na menšie kocky. Trocha infa pre toho, kto tento bulgur nepozná - tmavý bulgur je v domácnostiach tiež celkom obľúbený, hoci nie je až tak často používaný ako ten svetlý. Pravdaže záleží aj na tom, komu ktorý viac chutí :-) Tento tmavý sa varí o dosť dlhšie než ten svetlý. Kým svetlému stačí cca 10 - 12 minút, tmavý potrebuje 30 - 40 minút. A potrebuje aj viac vody než ten svetlý, záleží od jeho typu a aj od toho, že ako dlho bol predvarený pri jeho výrobe :-) Čiže časovo si to musí každý odsledovať.

    Bulgur pilav (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V panvici na oleji zosklovatíme cibuľu aj s paprikou, pridáme bulgur a chvíľku to spolu necháme poškvrčať. Následne zalejeme 8 dl horúcej vody, dobre osolíme, dáme korenie a kúsok masla. Premiešame a zakryjeme pokrievkou. Takto necháme na strednom ohni varit. Po 20-tich minútach od bodu varu treba kuknúť a občas panvicu trochu pomykať - nemieša sa. Po ďalších cca 10-tich minútach, keď už bulgur vsal do seba skoro celú tekutinu, vypneme plyn a pilav necháme zakrytý ešte zo 15 minút postáť. Hotovo :-)

    Bulgur pilav (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takýto bulgur pilav môžte použiť ako prílohu namiesto ryže alebo zemiakov :-) Ja som k nemu pripravila špenátom plnené kuracie prsia na maslovej omáčke :-)

    Bulgur pilav (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tento tmavý bulgur má intenzívnejšiu chuť než ten svetlý. Nielenže je chuťovo do orieškova, ale tu cítit viac chuť obilniny. Je to ako keď prirovnáte biele pečivo k celozrnnému :-) Verím, že komu bulgur doteraz chutil, obľúbi si i tento. Je nielen zdraviu prospešný, ale aj výborný :-) Dobrú chuť.

    Bulgur pilav (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

klukodvody
No a další příprava bulguru. Paráda, ukládám a díky. Srdečně zdravíme.
haji
Zajímavý recept, někdy vyzkouším!
monty469
Bulgur robievam casto, vyskusam aj tento sposob. Len taky tmavy som v nasich obchodoch este nevidela
frezia
Ty varis a pecies presne podla mojej chuti. Uz som si vytvorila v kucharskej knihe aj kolonku s tvojim menom. Tento recept tam tiez poputuje. Prave mam na plane robit kurca, tak priloha bude bulgur podla teba. Tmavy bulgur sice doma nemam, ale Turka mam za rohom, tak problem kupit ho nebude. Dakujem za vyborne napady.
zdenka1009
Milá Cesminaz, vďaka tebe som už vyskúšala aj bulgur...chodila som v obchode okolo týchto produktov ale nekúpila, lebo som nevedela čo stým...a tak, až sa objavili tvoje recepty, povedala som si, musíš vyskúšať!...a znova pre mňa nový rcp a ako príloha mi bude určite chutiť. Ď. :-)
klukodvody
@Zdenka1009 (6.1.2018 13:06) Nechci moc radit, všichni vědí, že nejsem ten co vaří jen z bio, vlastně skoro vůbec, ale bulgur chodím kupovat do zdravé výživy. Nevěřil bych, ale je vážně mnohem lepší než z marketu.

helenore
Bulgur variem, ale tmavý musím vyskúšať, prosím ťa pekne prsíčka, ako sú naplnene, neprídáš receptík. ďakujem
siisa
Takto ochutený bulgur je určite úžasná príloha k hocijakému mäsu. Vďaka za super recept.
cesminaz
@Monty neviem milá @Monty ,ze kde presne by sa u vas dal kúpit :-/ ale skusila by som v DM,v zdravých výživách,alebo v Mülleri :-) Milá @Frezia teší ma,ze sú ti jedlá po chuti :-) Ked máš obchod za rohom,tak problem naozaj nemaš :-) Ak vyskúšaš,daj vediet prosím!
cesminaz
@Zdenka1009 to som velmi rada,ze som ta na bulgur navnadila a ze ti chutí :-) Bulgur sa dá zakaždym inak kombinovat,je to skoro ako ryža :-) @Jerica dakujem,si milá. @Siisa ano,presne ako vravíš- k hocijakemu mäsku ;-) @Helenore prsia som plnila s čerstvým špenátom zmiešaným so syrom a čerstvou nakrajanou paprikou :-) Je to jednoduché a výborné.Ked ich budem robit nabudúce,tak sem recept pridám.Dakujem za komentík :-) Pekný den vsetkym!
frezia
Dnes som ho robila a chuti vyborne. Mali sme ho ako prilohu ku kacacim stehnam na tymiane. Chceli sme nieco ine, ako klasiku, cervena kapusta a knedla.


cesminaz
@Staja :-) rada podam info a skusenosti dalej :-) Ked budes mat možnost,tak si ho kúp,je fakt velmi chutný :-) @Frezia no k takému paradnemu obedu by som si veru s potešením prisadla :-) Tesim sa ze pilav chutil.Dakujem za spravu aj s fotkou.
1x staja
vikidrozdov
Ahoj prosím ťa ako si robila tie kuracie prsia na maslovej omáčke? Zaujíma ma tá maslová omáčka ďakujem ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia