Buchty pre čokoholika /fotorecept/

babidka - fotkababidka, 21. septembra 2011
Buchty pre čokoholika /fotorecept/
Foto: babidka

Milujem čokoládu a náš vnuk je v tomto celkom po mne :-) Keď mal asi štyri roky , tak som deťom robila na večeru Zobraziť celý popisMilujem čokoládu a náš vnuk je v tomto celkom po mne :-) Keď mal asi štyri roky , tak som deťom robila na večeru buchty na pare a on to pochopil tak , ze buchty budú poliate čokoládou....Sklamanie bolo obrovské - boli aj slzičky , lebo kakao s cukrom a maslom predsa nie je čokoláda !!!!! Tak som mu vymyslela buchty s čokoládou....

2-4
porcie
1 minút
príprava
8-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
20 g
1 PL
2 PL rozpustené
podľa potreby
1 ks
1,5-2 dl vlažné
Plnka :
 alebo kocka čokolády
Poleva:
3 PL
2 PL
5 PL
2-3 PL




Postup

  1. 1

    Z mlieka, cukru, droždia trochu múky pripravíme kvások a necháme ho nakysnúť . Do preosiatej múky pridáme nakysnutý kvások , žĺtko , maslo a štipku soli .Vymiesime cesto ktoré dáme vykysnúť . Myslím , že väčšina z vás má to svoje obľúbené odskúšané cesto na parené buchty :-)

    Buchty pre čokoholika /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme asi na hrúbku 5-7 mm, pokrájame na štvorce a na každý pridáme plnku . Ja používam čokoládovo-orieškovú Nutellu , kúsky čokolády alebo čokoládový dezert ...čo práve máme "na sklade" doma:-)

    Buchty pre čokoholika /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Cesto spojíme do tvaru buchtičky a necháme ešte podkysnúť . Potom varíme nad parou 8-10 minút . Menšie buchty paríme menej .

    Buchty pre čokoholika /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si polevu : mlieko zohrejeme , pridáme doňho maslo , cukor a kakao a dobre vymiešame .Chvíľu povaríme . Ak sa vám zdá poleva príliš riedka , skúste pridať 1 čajovú lyžičku maizeny a nechajte zovrieť . Poleva tak bude hustejšia .

    Buchty pre čokoholika /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Buchty dáme na tanier , polejeme každú lyžicou čokopolevy a čakáme či bude chutiť...

    Buchty pre čokoholika /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Našim chutíííííí.....ojojojojooooj:-) Veľmi dobré parené buchty uverejnila na Vareche @sovka62 : http://varecha.pravda.sk/recepty/parene-buchty-fotorecept/7312-recept.html .Kto s parenými buchtami nemá veľa skúsenosti určite podľa tohto jej receptu buchty zvládne :-)

Diskusia k receptu

ancicka
Tak my sme asi všetci doma čokoholici,lebo ja plním buchty tak,že dám pol slivky z kompotu,k slivke kocočku horkej čokolády.Hotové dám do vajnlika a všetký naraz olejem kokaovov polevov,tak,že každý si môže buchtu aj namačať.Nám to chutí takto najlepšie.
babidka
@ancicka , na taketo spolocne jedenie by pristali aj nase vnucata:-)ale to by sme museli jest v ochrannych odevoch a nasledne by muselo prist velke upratovanie :-)))))
danculka
Máš ich pekné,ja sa už s tým tak nepáram,urobím buchty prázdne a vsteknem plnku akú chcem,či čokoládovú,malinovú atd..pekné uvodné foto...
ejta
Ja tiež robím buchty bez plnky a môj syn si na ne dáva kyslú smotanu s čučoriedkami a cukrom. To je jeho najobľúbenejšie jedlo. Len nestíham tie čučoriedky kupovať.:-)
garanco
Takúto "polevu" na parené buchty ma učil robiť môj syn, keď ešte chodil do škôlky. Vraj tam ich polievajú takou čokoládovou vodičkou a sú lepšie, ako moje. Tak mi kuchárka povedala návod na tú "vodičku", a už asi 30rokov ju robím. Buchty ale neplním(je to jednoduchšie) a na tanier pridávam ešte domáci lekvár podľa chuti.
garanco
Jaj, ale sú fajné!
Mňa učil čokopolevu na buchty robiť môj syn, keď ešte chodil do škôlky. Tam vraj robia buchty s takou čokoládovou vodičkou a sú lepšie, ako moje. Potom mi kuchárka povedal návod na tú "vodičku" a od vtedy- asi 30rokov ju robím stále. Buchty neplním (je to pre mňa pohodlnejšie), ale na tanier pridávam domáci lekvár podľa chuti.
garanco
Ospravedlňujem sa za duplicitu, najprv mi napísalo, že čas spojenia vypršal, a zrazu dvakrát.
babidka
nasa mamicka nam zasa obcas buchty polievala riedsim BB pudingom- vtedy sa dali jest aj studene :-) Teraz mi to uz tak nechuti ako kedysi:-))))))
aroooo
a nám mama uvarila cukrový sirup, plnené uvarené buchty sa posypali orechami,pr.cukrom, alebo kakaom a pr.cukrom, alebo makovou posýpkou a polialo sa to sirupom a najlepšie to bolo, keď sa tá posýpka zosypala z tých buchiet do sirupu....
zdezda
...a ja som najviac mala rada zapečené, chrumkavé od spodu, mamičkine buchty, bez polevy, len tak, no tieto, čo si urobila a nafotila, sú už na oko perfiš, a keďže moja dcérka( 16), miluje " čoko", urobím ich ako ty, ďakujem za inšpiráciu
babidka
ani som si nemyslela , ze sa daju buchty jest na tolko sposobov :-) @aroooo , s tym sirupom to vyskusam:-) @ejta , ked budu na buduce leto cucoriedky tak vyskusam aj tvoj / ci skor synov/ sposob .
vareska1
ja robievam podobnú polevu, takú rýchlovku - buchty na tanieri polejem maslom, posypem kakaom zmiešaným s cukrom a každú buchtu polejem asi 2 - 3 PL teplého mlieka - potom každú buchtu prevrátim, pobeham ňou po tanieri, aby sa to cele spojilo do polevy, otočím naspäť a poleva je hotová .... zdá sa to možno zdlhavé, ale je to rýchlovka
lia66
Ak robievam, tak jedine pečené na panvici-mňááám, chrumkavý spodok!!!...ale krásne ich máš, aj vnúčaťu chutili(veru neviem, neviem-povedala by som, že to je dievčatko...ale spomínaš chlapca?!)!!!
lia66
ešte som zabudla-svokra neplní, ale spraví k nim jahodovú, alebo malinovú penu...z bielkov vyšľahá sneh a jemne zapracuje popučené, pocukrované ovocie:))
babidka
@lia66 , tu penu podava svokra s parenymi buchtami ? To tiez nie je na zahodenie !
No a to dieta je naozaj dievcatko - vnucka :-) Musela som urobit kompromis ....vnuk uz ma na Vareche fotku a aby to bolo vyrovnane , tak som dala tentoraz vnuckinu fotku :-)))
tonulka
Babidka,máš môj obdiv za krásne hladučké buchty.Ja ich mám krásne, po odkrytí okamžite sa scvrkávajú, povrch vyzerá ako mozog, aj napriek tomu,že ich rýchlo pichám špáradkom.Kde robím chybu?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia