Parené buchty

Buchty parené na jablkách (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Parené buchty sú veľmi obľúbené, ale tá práca s nimi mnohých odradí. Túto jednoduchú a rýchlu prípravu tohto skvelého dezertu ľahko zvládnu aj tí menej skúsení :-)

8 ks
porcií
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V miske si najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor a soľ. Pridáme olej, v 2dl mlieka napučané droždie a vypracujeme polotuhé cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Tých zvyšných cca 1 dl mlieka prilievame pri vypracúvaní cesta postupne, lebo nie každá múka rovnako pije. Napokon si cesto pomocou trochy múky už len bez miesenia upravíme do okrúhleho tvaru. Cesto necháme cca 30-35 minút kysnúť.
  2. Zatiaľ si očistíme a pokrájame veľké jablká na hrubšie plátky a pripravíme aj všetko ostatné. Cukor použite podľa chuti hnedý alebo biely. A napokon potrebujeme jeden hlbší kastról/panvicu s pokrievkou.
  3. Medzitým ako cesto kysne, si rozohrejeme maslo, na ktoré dáme jablká. Necháme ich poškvrčať, aby sa prehriali a pridáme cukor (ja som dala 3 kopcovité PL hnedého), vanilkový cukor, štipku soli a škoricu. Celé zakryjeme a jablká podusíme do polomäkka. Nakonci pridáme cca 0,75 dl mlieka, premiešame a zakryté odstavíme, nech nám veľmi nevychladne.
  4. Po 30-ich minútach nám už cesto dosť narástlo, a aj keď neznásobilo ešte svoj objem, aj tak s ním už ideme pracovať ďalej. Cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí, ktoré ešte raz premiesime do malých bochníčkov.
  5. Bochníčky už aj poukladáme na horúce jablká, natrieme im vrchy olejom a zakryté dusíme/paríme na najnižšej teplote 30 minút. Po celý čas sa nesmie s pokrievkou hýbať ani odkryť. Ja som ich parila na č.1 na mojom sporáku.
  6. Po 30-ich minutách odstavíme bokom a ešte tak počkáme 10 minút a až potom buchty odkryjeme a do každej pichneme pre istotu raz ihlou. Buchty sú krásne nakysnuté ;-)
  7. Ku každej buchte servírujeme trocha dusených jablk zo spodku a podľa chuti môžeme ešte buchty posypať hojne práškovým cukrom a kakaom. Vrch polejeme buď maslom alebo olejom :-) Podľa chuti sa buchty môžu posypať aj makom, orechami alebo tvarohom a ako bonus pre maškrtnejších môžu kľudne ešte pridať aj šľahačku :-)
  8. Cesto je krásne nadýchané a vôbec nieje suché. Buchty sú fantasticky chutné. Tie jablká vlastne nahradzujú lekvár, ktorým sa buchty plnia. Kľudne môžete namiesto jabĺk použiť aj hrušky alebo nejaké iné vhodné ovocie. Prajem dobrú chuť!!!
  9. Inšpiráciu na takúto prípravu buchiet som objavila ešte dávnejšie na internete, ale tam to bolo celé pečené v rúre na plechu. A keďže ma tá príprava veľmi zaujala, tak som si recept a postup upravila na prípravu parených buchiet :-) A musím povedať, že sú skvelé. Príprava jednoduchá a nemusíte sa ani babrať s plnením buchiet. Priznávam, že ja inak parené buchty už ani nerobím :-)