Bublanina s čerstvými lesnými plodmi fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. mája 2013
Bublanina s čerstvými lesnými plodmi (fotorecept)
Foto: sracz

Nenechajte sa, prosím, zmiasť názvom rcp! Je máj a ani u nás doma ešte lesné plody nenájdete. Tu v Iowe dokonca ani v lete. Zobraziť celý popisNenechajte sa, prosím, zmiasť názvom rcp! Je máj a ani u nás doma ešte lesné plody nenájdete. Tu v Iowe dokonca ani v lete. Všetko v obchodoch je z plantáží. V sezóne z Californie, Floridy, či Georgie a mimo sezónu z Mexica, Chille i Argentíny. Zo žiadnej z nich však nevoňajú a nie sú sladké, ako u nás doma. Ale na bublaninu som dostal chuť, keď som vystihol výpredaj týchto plodov za super cenu. Tak, nekúpili by ste aj Vy?!? Rcp z mamkobabkinho archívu som rokmi „vyladil“ podľa seba.

24
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180/195/205 °C

Suroviny

340 g
340 g
340 g
500 g
40 g
4 ks
1 štipka
150 ml
100 ml
500 g
2 štipky
20 g
200 ml




Postup

  1. 1

    ako prvé som pod tečúcou studenou vodou umyl všetky „bobuľoviny“ a nechal ich v sitku odkvapkať; potom som odvážil potrebných 500 g trstinového práškového cukru (je menej sladký, ako náš repný a v zákuskoch, koláčoch i v tortách robí zázračnú chuť); „bobuľoviny“ som presypal do pracovnej misy, pridal 3 PL prášcukru (odobral som z celkového množstva) a jemným natriasaním premiešal; „sýkorky štebotavé“, neukameňujte ma, prosím, ja dobre viem, že Vy ich posypujete múkou, ale ja to robím tak!

    Bublanina s čerstvými lesnými plodmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zvyšok prášcukru som dal do misy robota a pridal 4 žltkov; 4 bielky som dal do druhej misy robota, pridal k nim štipku sódybicy a vyšľahal supertuhý sneh

    Bublanina s čerstvými lesnými plodmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    misy som vymenil a pri pomalých obrátkach zmiešal žltky s prášcukrom, potom prilieval vlažnú mliečnošľahačkovú „emulziu“ (spolu 250 ml, predohriatych 33´´ v mikrovlnke)

    Bublanina s čerstvými lesnými plodmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    postupne prisypával, prvú ½ (250 g) polohrubej múky (PHM), štipku soli,

    Bublanina s čerstvými lesnými plodmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    druhú ½ PHM a prdop (1 ČL); elrúru som nechal „vyhriať“ na 180 ° / 350 °F a pekáč vystriekal zmesou hladkej múky (HLM) a olivového oleja (dno a boky pekáča je možné vymastiť ~ 1 PL masla alebo oleja a jemne posypať ~ 1 KL HLM_u)

    Bublanina s čerstvými lesnými plodmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zvýšil som obrátky robora a vlieval 200 ml ololeja

    Bublanina s čerstvými lesnými plodmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    obrátky robota som nastavil na minimum a pomocou gumennej „stierky“ pridával sneh z bielkov (na 3. a 4. obr. ho vidíte „trpezlivo čakať na poradie“)

    Bublanina s čerstvými lesnými plodmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    hotové tekuté cesto

    Bublanina s čerstvými lesnými plodmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    som vylial do pripraveného vystriekaného pekáča,

    Bublanina s čerstvými lesnými plodmi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    opatrným „preklápaním“ vyrovnal a na 3´ s dôverou vložil do elrúry predohriatej na 180 ° / 350 °F

    Bublanina s čerstvými lesnými plodmi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    potom som pekáč vybral z elrúry, na predpečené cesto porozsypoval „bobuľoviny“ z pomocnej misy, pekáč vrátil na 17´ do elrúry; po tomto čase som milú bublaninu zrakom a prstom skontroloval (bola svetlá a mäkká); teplotu som zvýšil na 195 °C / 380 °F, pekáč s bublaninou vrátil ešte na 15´ do elrúry; následnú kontrola nebula spokojná s farbou, tak som pokračoval v „improvizícii“, teplotu zvýšil na 205 ° / 400 °F a ešte 5´ nechal dopiecť; nič sa nedá robiť, každý „koláčik“ je iný a každá dobrá gazdinka i každý zodpovedný „gazdiniak“ svoju „rúru“ dobre pozná!

    Bublanina s čerstvými lesnými plodmi (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    konečne som bol spokojný!!!

    Bublanina s čerstvými lesnými plodmi (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ani v reze bublanina nemala chybu; krásne sa mi „nadýchala“ a vzrástla - neúrekom!!!

    Bublanina s čerstvými lesnými plodmi (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    na „koštovnom“ tanieri vyzerala takto a

    Bublanina s čerstvými lesnými plodmi (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    pre moje „najsamsladšie“ JA i pre Vás na Varecha.sk, takto; povrch ešte teplej bublaniny je možné posypať prášcukrom, alebo na ňu nastrúhať horkú čokoládu a po krátkom vychladnutí ju podáva s dobrou čiernou kávou, alebo „kakajíčkom“!

    Bublanina s čerstvými lesnými plodmi (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

stacy77777
akú ju máš peknú, vysokú,ovocie krásne rozložené, "neutopené" na spodu, no ty si raz šikovný muž, tú svoju krajšiu polovičku si riadne rozmaznávaš....mám rada tvoje tvoje recepty, aj tvoj humorný popis,vždy ma rozveselí...krásny pozdrav na opačný koniec sveta...:-)))))
ariela6
ahoj no to je krasný kolačik hned by som si dala aj ked je už u nas neskoro ukladam si tvoj recept zachvilu budu u nas jahody maliny a ribezle mam aj čierne takže ho upečiem s našho ovocia dik za pekny fotorecept
manya
krásna a nadýchaná, to asi spravila tá sóda bicarbona v snehu, ja len trošku osolím, vyskúšam, naši všetci môžu akúkoľvek bublaninu.
monnikka
naozaj parádna bublanina, a tiež musím pochváliť fialku a cit pre naaranžovanie jedla
izabella929
hát bátyuskám, je krásne farebná a mňa tieto veci fascinujú.-) krásna to príroda, do akých úžasných farieb dokáže poskladať ovocie...) ty si to použil v úžasne chutnom zákusku.-) chválim....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia