Bryndzový závin so slaninkou

luss44 - fotkaluss44, 20. mája 2013
Bryndzový závin so slaninkou
Foto: luss44

Moja drahá polovička často spomína na koláč jeho detstva - bryndzovňáky, ktoré sa u nich pri Banskej Štiavnici používali pri slávnostných príležitostiach, ale i Zobraziť celý popisMoja drahá polovička často spomína na koláč jeho detstva - bryndzovňáky, ktoré sa u nich pri Banskej Štiavnici používali pri slávnostných príležitostiach, ale i pri susedských návštevách. A čo by sme pre našich chlapov neurobili, že? Tak som pohľadala podobný recept a občas mu ho upečiem, chváli ho že je veľmi podobný tomu svokrinmu, čo je pre mňa pocta. Tak ho ponúkam aj Vám.

30 minút
na 175 °C

Suroviny

600 g
60 g
2 ČL
1 ks
3 ČL
1 kocka
4 dcl
Plnka:
300 g
2 ks
200 g
1 ks (na potretie)




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín vypracujeme kysnuté cesto, mlieko pridávame podľa potreby, aby cesto bolo také polotuhé, necháme ho na teplom mieste nakysnúť. Medzitým v miske rozmiešame bryndzu, vajcia a soľ na plnku, slaninku si pokrájame na drobné kocky. Nakysnuté cesto si na doske rozdelíme na 2 bochníky, každý rozvaľkáme, potrieme plnkou a posypeme pokrájanou slaninkou. Muž ma teraz upozorňuje, že sa môžu namiesto slaninky dať aj posekané oškvarky :)

    Bryndzový závin so slaninkou - obrázok 1
  2. 2

    Záviny stočíme, preložíme na plech a necháme ešte cca 15-20 min. podkysnúť. Potrieme vajíčkom, popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 st., pečieme cca 30 min., podľa toho ako ktorá rúra pečie.

    Bryndzový závin so slaninkou - obrázok 2
  3. 3

    Upečené záviny necháme vychladnúť a môžeme podávať. Prajem dobrú chuť :)

    Bryndzový závin so slaninkou - obrázok 3

Diskusia k receptu

luss44
zabudla som pripísať trochu cukru do kvásku
paeva
dúfam, že namiesto bryndze môžem použiť tvaroh, budeme chutnať, ukladam
zdenkas
Tak s týmto závinom sa určite aj ja zavďačím svojmu mužíčkovi.:-)Ukladám a dík.
caterina
Luss44, prepac, neulozilo mi predosly komentar. skvely recept! ja milujem vsetko slaninove, aj ked nemozem to jest casto ;) ale toto vyskusam!
luss44
@caterina vďaka za nahliadnutie môjho rcp, vyskúšaj. So slaninkou sme na tom podobne - len občas :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia