Slaný bryndzový koláč

Bryndzový posúch (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Keď sme už prejedení rezňov, majonézového šalátu a rôznych sladkostí, dobre padne obyčajný bryndzový posúch. A kľudne ho upečte hoci aj na Silvestra.

30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V 100 ml vlažného mlieka rozmiešame droždie a vylejeme ho do preosiatej múky. Pridáme masť, vajce, soľ a na jemno postrúhaný uvarený a vychladnutý väčší zemiak. Zamiesime cesto, ak je moc tuhé pridáme mlieko. Ak je moc lepivé, pridáme múku. Cesto prikryjeme a necháme hodinku odpočívať.
  2. Najskôr si nakrájame na drobnejšie prerastenú slaninku a dáme ju vyškvariť. Odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Bryndzu vymiešame s kyslou smotanou a pridáme vychladnutú vyškvarenú slaninku aj s masťou. Cibuľu očistíme, prekrojíme na polovicu a nakrájame na tenko.
  3. Stredne veľký plech polejeme olejom, alebo potrieme masťou, rozotrieme rukami a takýmito naolejovanými rukami roztiahneme cesto na celý plech. Na cesto natrieme bryndzovú náplň, posypeme rascou a pokrájanou cibuľou.
  4. Pečieme vo vyhriatej rúre na 230 °C asi 5 minút, potom znížime na 180 °C a pečieme ešte asi 15-20 minút.
  5. U nás sa rozchytá rovno z plechu.