Slaný bryndzový koláč
Bryndzový posúch (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Keď sme už prejedení rezňov, majonézového šalátu a rôznych sladkostí, dobre padne
obyčajný bryndzový posúch. A kľudne ho upečte hoci
aj na Silvestra.
30 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- V 100 ml vlažného mlieka rozmiešame droždie a vylejeme ho do preosiatej múky. Pridáme masť, vajce, soľ a na jemno postrúhaný uvarený a vychladnutý väčší zemiak. Zamiesime cesto, ak je moc tuhé pridáme mlieko. Ak je moc lepivé, pridáme múku. Cesto prikryjeme a necháme hodinku odpočívať.
- Najskôr si nakrájame na drobnejšie prerastenú slaninku a dáme ju vyškvariť. Odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Bryndzu vymiešame s kyslou smotanou a pridáme vychladnutú vyškvarenú slaninku aj s masťou. Cibuľu očistíme, prekrojíme na polovicu a nakrájame na tenko.
- Stredne veľký plech polejeme olejom, alebo potrieme masťou, rozotrieme rukami a takýmito naolejovanými rukami roztiahneme cesto na celý plech. Na cesto natrieme bryndzovú náplň, posypeme rascou a pokrájanou cibuľou.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 230 °C asi 5 minút, potom znížime na 180 °C a pečieme ešte asi 15-20 minút.
- U nás sa rozchytá rovno z plechu.