Bryndzovníky (fotorecept)
Autor receptu: monda
Kto má rád bryndzu , tak určite si upečie tieto bryndzovníky, ktoré veľmi chutia k mlieku,
ale aj k pivu . Recept som mala už dávnejšie opísaný v mojej písanke s receptami. No dnes
som sa ich rozhodla spraviť.
Postup
- V troche vlažného mlieka rozpustíme droždie. Pridáme pol čaj.lyžičky cukru , štipky múky a necháme vykysnúť. V miske zmiešame múku, vajce, soľ, vykysnutý kvások a zvyšné mlieko. Necháme nakysnúť na teplom mieste 20 minút.
- Pokiaľ nám cesto kysne , pripravíme si plnku. Zemiaky v šupke uvaríme.
- Ešte zahorúca ich prelisujeme , aby boli hladké ,/ ja som použila vidličku/. Necháme vychládnuť.
- Po vychládnutí pridáme maslo, žltok, bryndzu , soľ, korenie , kôpor - všetko spolu vymiešame na hladkú masu - plnku.
- A tu je už plnka hotová.
- Vykysnuté cesto si dáme na pomúčenú dosku , rozdelíme ho na 2 polovice. Prichystáme si plech /ja som použila okrúhlu formu / vymastíme tukom. Prvú polovicu cesta roztlačíme do formy. Teraz dáme plnku.
- Plnku nedávame úplne ku krajom , necháme asi 0,5 cm od kraja - tak ako je vidieť na obrázku.
- POtom druhú časť cesta si vyváľkame a položíme na plnku a kraje dobre zatlačíme. Povrch potrieme olejom a popicháme vidličkou.
- Dáme piecť v elektric. trúbe na 200 stupňoch 40 minút. Pečieme dozlatista.
- Upečené ešte za horúca potrieme olejom a necháme vychládnuť.
- Po vychládnutí nakrájame na kúsky .
- A tu je vidieť ako sú v reze.
- S mliečkom chutia fantasticky - odporúčam vyskúšajte:-)